Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ας μην ελπίζουν ορισμένοι στην πλήρη κατάρρευση

Του Γιώργου Καισάριου

Εδώ και πολύ καιρό συναντώ ανθρώπους που μου λένε “καλύτερα να πτωχεύσουμε και να καταρρεύσουμε με σκοπό να ξεκινήσουμε από την αρχή”. Το ερώτημα που εγώ έχω είναι, κατανοούν όλοι αυτοί που το λένε αυτό τι σημαίνει κατάρρευση;

Κατ΄ αρχάς αν σκοπός της λεγόμενης “κατάρρευσης” είναι απλά να μην πληρώσουμε αυτά που χρωστάμε, τότε δεν έχει νόημα. Ο λόγος είναι απλός; Έτσι και αλλιώς δεν θα πληρώσουμε αυτά που χρωστάμε διότι δεν μπορούμε. Τα έχουμε ξαναπεί ας μην το παλεύουμε άλλο. Χρέη που δεν μπορεί να πληρωθούν δεν θα πληρωθούν.

Με εξαίρεση λοιπόν να γίνει κάτι και να μπορούμε να πληρώσουμε, δεν θα πληρώσουμε. Μακάρι να μπορούσαμε να πληρώσουμε -διότι θα σημαίνει ότι πάμε καλά- αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται αυτή η πιθανότητα.

Το δεύτερο θέμα είναι, αντιλαμβάνονται όλοι αυτοί που τα λένε όλα αυτά τι σημαίνει η πλήρης κατάρρευση της οικονομίας και της χώρας;; Αντιλαμβάνεται κανείς τι σημαίνει να καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα; Ξεχάστε το ότι το ATM δεν θα βγάζει λεφτά, αυτό είναι το λιγότερο.

Το ότι θα καταρρεύσει το σύστημα πληρωμών της χώρας μπορεί κανείς να το φανταστεί; Μπορεί κανείς να φανταστεί μια χώρα χωρίς κεντρικό σύστημα πληρωμών;

Εμ το άλλο, ορισμένοι νομίζουν ότι αν ξαφνικά πάμε μέσα σε μια νύχτα στη δραχμή θα μας λυθούν τα προβλήματα. Αντιλαμβάνεται κανείς τι σημαίνει αυτό;; Σημαίνει ότι μέσα σε μια νύχτα θα δούμε μια υποτίμηση της τάξεως του 50 - 70 %. Σημαίνει ότι δεν θα έχουμε λεφτά να αγοράσουμε βασικά αγαθά που δεν παράγουμε.

Όχι μόνο φάρμακα και στρατιωτικό εξοπλισμό, αλλά και απλά πράγματα όπως
ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Σημαίνει ότι δεν θα μπορούμε να κυκλοφορούμε το αυτοκίνητό μας, ακόμα και να υποθέσουμε ότι θα υπάρχει βενζίνη στα πρατήρια. Διότι πολύ απλά, δεν θα έχουμε την δυνατότητα να αγοράσουμε βενζίνη.

Ορισμένοι νομίζουν ότι αν φτωχύνει η χώρα ακόμα περισσότερο, θα επαναστατήσει ο “λαός” και ξαφνικά από το πουθενά θα έρθει κάποιος από μηχανής Θεός και θα σώσει αυτή τη χώρα. Σας πληροφορώ ότι δεν θα γίνει αυτό. Το μόνο που θα γίνει είναι ότι η δυστυχία και η πείνα που θα νιώσει ο μέσος πολίτης θα αυξηθούν δραματικά και τίποτα άλλο.

Αγαπητέ αναγνώστη, πτώχευση είναι αυτό που έχουμε σήμερα. Αλλά ακόμα και αν πτωχεύσει κάποιος (ή κάποια χώρα) δεν σημαίνει ότι παύεις να υπάρχεις. Σημαίνει απλά ότι μειώνεται κατά πολύ το βιοτικό επίπεδο που έχεις. Πλήρης κατάρρευση, όπως αυτό που οραματίζονται ορισμένοι, δεν έχει καμία σχέση με πτώχευση. Σημαίνει νομισματική και τραπεζική κατάρρευση και αυτό σημαίνει πλήρης χάος.

Η κατάληξη είναι ότι πολλοί που νομίζουν ότι το επόμενο βήμα είναι η ολική κατάρρευση και ελπίζουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν έχουν κατανόηση του τι ελπίζουν. Και αν πράγματι επιβεβαιωθούν ορισμένοι ότι οδεύουμε προς μια τέτοια κατεύθυνση, δεν θα αναστηθούμε σαν τον Φοίνικα, αλλά θα κάνουμε 100 χρόνια να πάρουμε ανάσα.

Για αυτό τον λόγο, όσοι νομίζουν ότι έως εδώ είναι και ότι δεν έχει άλλο πάτο το βαρέλι, τους πληροφορώ ότι αν επικρατήσει το καταστροφολογικό σενάριο, ο πάτος είναι ακόμα τόσο μακριά όσο δεν φαντάζονται ...

George.kesarios@capital.gr


Πηγή: www.capital.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: