Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Ο... σκλαβωμένος χρόνος...

Είναι μεγάλο πράγμα ο ελεύθερος χρόνος, για τον οποίο μάλιστα νομολόγησε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Να θυμίσουμε ότι η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου με την υπ’ αριθμ. 307/2014 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών έκανε δεκτή την αίτηση των καταστηματαρχών, εμπόρων και ιδιωτικών υπαλλήλων, που ζητούσαν να ανασταλεί η από 7/7/2014 απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης με την οποία επιτρέπεται πιλοτικά για ένα έτος η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Η Ολομέλεια, με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο και εισηγήτρια τη Μαρία Καρακανώφ, έκρινε ότι η ηθική βλάβη των εμπόρων, υπαλλήλων κ.λπ. που αναφέρεται «στο δικαίωμα του ελευθέρου χρόνου και της απολαύσεώς του από κοινού με την οικογένειά τους κατά την κοινή αργία της Κυριακής καθώς και στο δικαίωμα στην άσκηση της θρησκευτικής λατρείας, παρίσταται αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη».

Ας προσπεράσουμε το περί «άσκηση της θρησκευτικής λατρείας, παρίσταται αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη». Προφανώς κάθε ταξιτζής, ιδιοκτήτης καφέ, ανθοπωλείων κ.λπ. θα κάνει από χίλιες γονυκλισίες μετάνοιας για να επανορθώσει την «αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη» ζημία που υφίσταται επειδή εργάζεται.

Το ερώτημα όμως που θέτει η Ολομέλεια του ΣτΕ είναι για τη φύση του ελεύθερου χρόνου. Λέμε ότι κάποιος έχει ελεύθερο χρόνο όταν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Μπορεί να πάει βόλτα ή και να δουλέψει. Μπορεί να πάει στην εκκλησία ή να ανοίξει το μαγαζί του. Ελεύθερος είναι κάποιος όταν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με τον χρόνο του και δεν έχει κάποιο δικαστικό φετφά να του περιορίζει τις επιλογές. Με άλλα λόγια, αν ήταν σοβαρό το Συμβούλιο της Επικρατείας, θα έλεγε οι ιδιωτικές υποθέσεις για τα ιδιωτικά μαγαζιά των ανθρώπων δεν άπτεται της δικής μας αρμοδιότητας. Το τι κάνει καθείς με τον ελεύθερο χρόνο του είναι δική του υπόθεση και δεν μπορεί κανένα κράτος και κανένα δικαστήριο να του επιβάλει τις επιλογές του.

Δεν γνωρίζουμε αν σε άλλη γλώσσα η εργασία ονομάζεται «δουλειά», που είναι παράφραση της λέξης «δουλεία» και μπερδεύτηκε το ΣτΕ για τη φύση του ελεύθερου χρόνου. Το ζήτημα είναι ότι η απόφαση της κυβέρνησης προέβλεπε ότι το άνοιγμα των καταστημάτων θα είναι προαιρετικό. Οποιος θέλει ανοίγει κι όποιος θέλει κλείνει. Η απόφαση του ΣτΕ είναι δεσμευτική. Ολοι θα κλείνουν επειδή η κ. Μαρία Καρακανώφ έκρινε πώς είναι το «σωστό» να περνούν τις Κυριακές τους οι άνθρωποι και η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου θέλει να το επιβάλει. Σε όλους...
Του Πάσχου Μανδραβέλη από την Κ. antilogos-gr

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: