Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Μηνύματα στην Τουρκία μέσω… Αιγύπτου στέλνει η ελληνική διπλωματία και «στήνει» νέα δεδομένα στο Αιγαίο.

Η δημιουργία της τριμερούς (Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος), το χαστούκι για τη μη αναγνώριση του Ψευδοκράτους και η υπογραφή από τον Σίσι της συμφωνίας για τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, δημιουργούν νέα δεδομένα στο Αιγαίο και δεν αποκλείεται να υπάρξουν πολύ σοβαρές εξελίξεις και σε ότι αφορά την ελληνική ΑΟΖ.

Με τις ευλογίες και της Ουάσιγκτον (η οποία δεν έχει καθόλου καλές σχέσεις αυτή την περίοδο με την Άγκυρα) Ελλάδα – Κύπρος και Αίγυπτος έρχονται πιο κοντά, στο πλαίσιο μιας τριμερούς συνεργασίας που ξεκίνησε στην έδρα του ΟΗΕ και θα συνεχιστεί περαιτέρω. Η συνάντηση των Ευ. Βενιζέλου, Γ. Κασουλίδη και Σαμέχ Σούκρι και η εμβάθυνση των σχέσεών τους, έρχεται σε μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο καθώς οι ΗΠΑ στηρίζουν αυτή την κίνηση και στέλνουν μηνύματα στην Άγκυρα. Παράλληλα, η τριμερής έχει ως σκοπό τη διεύρυνση των συμφωνιών που έχουν υπογράψει Λευκωσία και Κάιρο για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων στη Μεσόγειο, την ώρα που ξεκίνησαν ήδη οι πρώτες γεωτρήσεις στο κυπριακό οικόπεδο 9 και στο κοίτασμα «Ονήσιλος».Η Λευκωσία έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν παρενοχλήσεις από τη Τουρκία ωστόσο κανείς δεν είναι βέβαιος αν ο Σουλτάνος Ταγίπ δεν προχωρήσει σε προκλήσεις αμφισβητώντας την κυπριακή ΑΟΖ. Άλλωστε ο ίδιος είχε πει πριν μερικές ημέρες από τα Κατεχόμενα ότι δεν μπορεί να υπάρξουν έρευνες χωρίς το Ψευδοκράτος.
Η τριμερής συμφωνία έρχεται λοιπόν να αποτελέσει την απάντηση στον Ερντογάν και μάλιστα με τις… πλάτες των Αμερικανών που δεν καλοβλέπουν τις κινήσεις που κάνει η Άγκυρα τελευταία, αλλά και τη φημολογία περί κατασκευής πυρηνικής βόμβας.
Την ίδια στιγμή η Αίγυπτος επιχειρεί στροφή προς τις κυπριακές θέσεις. Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμιντέλ Αμιντέλ Φατάχ Αλ Σισι εξέδωσε προ ημερών προεδρικό διάταγμα
με το οποίο εγκρίνει την επικύρωση της συμφωνίας πλαίσιο για συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ Κύπρου και την ΑΟΖ Αιγύπτου η οποία υπογράφηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου πέρυσι. Πρόκειται για πολύ ηχηρό χαστούκι στην Άγκυρα που έρχεται σε συνέχεια αποφάσεων του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ο οποίος αρνήθηκε να αναγνωρίσει το Ψευδοκράτος με αποτέλεσμα για πρώτη φορά στην ιστορία να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Οργανισμού χωρίς ψήφισμα.
Δηλαδή τα ισλαμικά κράτη αντιτάχθηκαν στην απαίτηση του Ερντογάν να κάνουν αποδεκτή αναφορά σε «τουρκική δημοκρατία βόρειας Κύπρου.
Είναι μια σοβαρή ήττα για τους Τούρκους που βεβαίως θα θελήσουν να αντικρούσουν με κάποια άλλη ενέργεια. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι έχουν αυξηθεί ραγδαία οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο αλλά και το ότι τουρκική κορβέτα παρακολουθεί τις γεωτρήσεις στο κυπριακό οικόπεδο.
Μπορεί η Αίγυπτος να έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, ωστόσο, φαίνεται να έχει τη στήριξη της Ουάσιγκτον κάτι που στην παρούσα συγκυρία δρα υπέρ των ελληνοκυπριακών συμφερόντων. Η δημιουργία της τριμερούς, το χαστούκι για τη μη αναγνώριση του Ψευδοκράτους και η υπογραφή από τον Σίσι της συμφωνίας για τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, δημιουργούν νέα δεδομένα στο Αιγαίο και δεν αποκλείεται να υπάρξουν πολύ σοβαρές εξελίξεις και σε ότι αφορά την ελληνική ΑΟΖ.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: