Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Άδωνις απαντά για τις καταθέσεις στο capital.gr

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σήκωσε αρκετή σκόνη με την δήλωσή του για τις τραπεζικές καταθέσεις σε τηλεοπτική εκπομπή. Η τοποθέτηση της στήλης επί του θέματος είναι συγκεκριμένη και αδιαπραγμάτευτη: Οι τραπεζικές καταθέσεις θα πρέπει να μείνουν μακριά από την πολιτική αντιπαράθεση ή όπως έλεγε και ο τίτλος του χτεσινού άρθρου "τα καλά παιδιά δεν παίζουν με τις καταθέσεις". Θα μπορούσε να είναι "τα καλά παιδιά δεν παίζουν με τα σπίρτα". Ο Άδωνις πάντως σήκωσε το γάντι και απαντά με επιστολή του!


"Δεδομένου ότι μία συγκεκριμένη φράση μου από πρωινή τηλεοπτική προβολή προξένησε τέτοιο πλήθος αντιδράσεων δικαιούμαι πιστεύω εδώ να δώσω μία συγκεκριμένη απάντηση, έτσι όπως ο γραπτός λόγος επιτρέπει.

Κατ ’αρχήν πώς ήρθε αυτή η φράση; Ήρθε στον αέρα; Όχι αλλά μετά από διαρκείς ερωτήσεις σε όλα τα στελέχη του Σύριζα για το τι προτίθενται να κάνουν όταν η ΕΕ τους πει όχι σε αυτά που έχουν εξαγγείλει. Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας από την ΔΕΘ εξήγγειλε την Κρατικοποίηση του ΤΧΣ και άρα την διάρρηξη του θεμελίου πάνω στο οποίο στηρίζεται η Ανακεφαλαιοποίηση και άρα η λειτουργία του Τραπεζικού Συστήματος. Πέραν αυτών διάφορα στελέχη και βουλευτές του μιλούν για την «κοινωνικοποίηση των Τραπεζών» και ο κ. Σταθάκης επιμένει ότι μόλις έρθουν στην εξουσία θα αλλάξουν μία σειρά «μνημονιακών» νόμων, δηλ νόμων η ψήφιση των οποίων εξασφάλισε την Χρηματοδότηση της Οικονομίας μας και την πτώση των spreads.

Σε μία οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή Χώρα τέτοιου τύπου Δημόσιες εξαγγελίες του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως θα είχαν προκαλέσει σεισμό... τελικά τον προκάλεσα εγώ. Όμως αν βγάλουμε από το κάδρο τον «κακό» Άδωνι συνήθη σάκο του μποξ, είναι δυνατόν να μην μας λέει καθαρά η Αξιωματική Αντιπολίτευση τι θα κάνει εάν η διαπραγμάτευσή της αποτύχει; Μόνον ο κ. Βούτσης είπε σε μία εκπομπή του Σκάι ότι «τότε θα πάμε σε Δημοψήφισμα», καλως ήλθατε δηλ στο Νοέμβριο του 2011...

Ο αγαπητός κ. Μαυρίδης έχει προσχωρήσει περίπου στην άποψη, ότι και να κερδίσει ο Σύριζα δεν τρέχει και τίποτε αφού δεν έχουμε να χάσουμε και τίποτε... μα αν δεν έχουμε να χάσουμε τότε γιατί σας ανησυχούν οι περί του bank run δηλώσεις μου; Μήπως τελικά έχουμε να χάσουμε πολλά;

Μπορεί οι Φόροι να έχουν τσακίσει πράγματι την μεσαία Τάξη και να έπρεπε να έχουμε κάνει τις Μεταρρυθμίσεις πάρα πολύ πιο γρήγορα αλλά γιατί να βλέπουμε πάντα το ποτήρι μισοάδειο; Είχαμε ασταθές Τραπεζικό Σύστημα τώρα σταθερό. Δεν ξέραμε αν θα παραμείνουμε ή όχι στην ζώνη του Ευρώ, το διασφαλίσαμε, δεν είχαμε πρόσβαση στις Αγορές, έχουμε, για πρώτη φορά έστω και δειλά ψηφίζουμε μείωση Φόρων και τώρα η Τρόικα φεύγει. Είστε σίγουροι ότι δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε;...

Ναι αν η Χώρα περιπέσει σε πολιτική αστάθεια και οι εκλογές γίνουν με κουβέντες όπως αυτή που είπε χθες ο κ. Βαρεμένος «τότε θα πατήσουμε το κουμπί» ή με την συζήτηση περί Δημοψηφίσματος του κ. Βούτση, τότε με συγχωρείτε η χθεσινή μου δήλωση είναι το τελευταίο που θα πρέπει να σας απασχολεί, διότι στην Ευρωζώνη είμαστε διότι τηρούμε τους κανόνες της και σεβόμαστε τις συμφωνίες με τους Εταίρους μας, χωρίς αυτά Ευρωζώνη γιοκ και ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα τα καταπατήσει και τα δύο.

Θα ήταν εγκληματικό να αφήσουμε τον λαό μας ανενημέρωτο για τους κινδύνους που
το απειλούν από αυτές τις πολιτικές αποφάσεις και με συγχωρείτε αλλά η δήλωση μου δεν θα είχε προκαλέσει καμία απολύτως εντύπωση εάν δεν απηχούσε τις μύχιες σκέψεις όλων μας. Ενόχλησε διότι είναι αληθινή ανησυχία και αυτό φόβισε.

Ο Σύριζα θα μπορούσε αμέσως να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να με παρουσιάσει ως παντελώς αναξιόπιστο εάν έκανε μία απλή δήλωση: «Δεν θα διακινδυνεύσουμε σε καμία περίπτωση την θέση της Ελλάδος το Ευρώ»... την ακούσατε; Όχι και δεν θα την ακούσετε διότι έχουν κρυφή ατζέντα η οποία απεκαλύφθη εν μέρει με την απάντηση περί Δημοψηφίσματος του κ. Βούτση, μόλις η Ευρώπη του πει όχι θα έρθουν πίσω και θα ζητήσουν από τον λαό να αποφασίσει, τότε όμως η τύχη της Χώρας θα κριθεί σε μία ζαριά και όσοι ανησυχούμε γι΄ αυτό πρέπει να δώσουμε μάχη για να το ξέρει ο κόσμος από τώρα!

«Πάταξον μεν Άκουσον» αγαπητέ Θανάση... "

Άδωνις Α. Γεωργιάδης
g-adonis@otenet.gr

ΥΓ: την ίδια μέρα με μένα ο κ. Βίτσας Γραμματεύς του Σύριζα κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς τους πολίτες να μην πληρώνουν τους φόρους τους, αν τον ακολουθήσουν και υπάρξει χρηματοδοτικό κενό μέγα, πλήττεται ή όχι η Τραπεζική Πίστη; Την ίδια μέρα η κα Δούρου αποφάσισε με το Συμβούλιό της να μην εφαρμόσει έναν νόμο, αυτό τι εικόνα δίνει για το Κράτος και πώς σκοπεύουν να κυβερνήσουν, αυτή η εικόνα βλάπτει ή ωφελεί την Τραπεζική Πίστη; Κοινώς μακάρι το πρόβλημα να ήταν η δική μου δήλωση θα την έπαιρνα πίσω και ούτε γάτα ούτε ζημιά αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι.

Απάντηση

Φίλε Άδωνι! Μην βάζετε στην πολιτική σας αντιπαράθεση το θέμα των καταθέσεων. Δεν μπορείτε στο δημόσιο λόγο σας να χρησιμοποιείτε τέτοια επιχειρήματα. Είναι άλλο πράγμα να επισημαίνεις τις επιπτώσεις των προτάσεων και των δηλώσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και άλλο πράγμα να λες δημόσια ότι θα πάρεις τις καταθέσεις σου από τις τράπεζες αν πέσει η κυβέρνηση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ξέρεις, είναι να έχουν καταρρεύσει οι τράπεζες νωρίτερα. Τότε θα επιτρέψετε στον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει απαλλαγμένος από τον φόβο ότι οι παραλογισμοί στελεχών του μπορεί να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οικονομία. Και πίστεψέ με, αυτό είναι το πλέον καταστροφικό. Είναι το ίδιο ακριβώς που συμβαίνει σήμερα με τον ΕΝΦΙΑ.

Δεν υπάρχει αστός που να πιστεύει πλέον ότι η αριστερά θα του επιβάλλει μεγαλύτερους φόρους από την στιγμή που αυτό το έκανε ήδη η δεξιά. Κακώς το πιστεύει; Ας πούμε ναι για την οικονομία της συζήτησης. Έχεις χάσει με τον ΕΝΦΙΑ ένα κομμάτι της ταυτότητάς σου; Ναι ή όχι; Μέχρι σήμερα η κεντροδεξιά θεωρείται μία πολιτική δύναμη ευθύνης. Είναι ταυτισμένη με την νομιμότητα, με την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Φαντάζεσαι να συνδεθεί και με μία τραπεζική κρίση;

Και μία παρατήρηση επί προσωπικού! Δεν έχω προσχωρήσει σε καμία άποψη, όπως το λες. Οι θέσεις μου είναι σταθερές, εδώ και χρόνια. Πιστεύω ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα είναι μία κακή επιλογή από τον ελληνικό λαό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα το "απαγορεύσω". Δεν με έχει ορίσει κάποιος πάνσοφο κριτή των πάντων. Αν ο ελληνικός λαός, Άδωνι, νομίζει ότι δεν έχει άλλο πάτο το βαρέλι, ας δοκιμάσει.

Ίσως τελικά κι αυτό είναι απαραίτητο για να τελειώνουμε μια για πάντα με τις φαντασιώσεις με τις οποίες τρέφει την ελληνική κοινωνία η αριστερά τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι δικαίωμα του ελληνικού λαού να δοκιμάσει τι σημαίνει να θεωρεί κανείς την Βενεζουέλα πρότυπο Δημοκρατίας. Θα έχει επιπτώσεις! Ναι, αλλά έτσι παίζεται το παιγνίδι στην Δημοκρατία: Οι πλειοψηφίες αποφασίζουν. Όλοι έχουμε δικαίωμα στην κριτική και στο τέλος όλοι κρινόμαστε...

Υπεύθυνος για την φιλοξενία:

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr


capital.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: