Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Le Monde: Πώς ο Σαμαράς κέρδισε τον Βαλς

Όλα όσα έγραψε στο blog του ο ανταποκριτής της εφημερίδας Le Monde Φρεντερίκ Λε Μετρ

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας "Le Monde" Φρεντερίκ Λε Μετρ, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, έσπευσε να μεταφέρει τα σχόλια του στο blog του με τίτλο

"Μετά τον Μανουέλ Βαλς, η Άγγελα Μέρκελ υποδέχεται τον Αντώνη Σαμαρά", στο οποίο γίνεται αναφορά και στην επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού στο Βερολίνο, την προηγουμένη της επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά.

Συγκριτικά, ο δημοσιογράφος θεωρεί ότι η Γερμανίδα καγκελάριος φάνηκε περισσότερο πεπεισμένη για τις θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα, παρά για τις δυνατότητες της Γαλλίας να φέρει σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις της. Έχοντας την εμπειρία προηγούμενων συνεντεύξεων Τύπου, ο Γάλλος δημοσιογράφος εκτιμά ότι αυτήν τη φορά υπήρχε μια σαφής ένδειξη για τη βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα, τουλάχιστον κατά την άποψη των Γερμανών συναδέλφων.

«Εάν θέλαμε ένα σημάδι για το ότι η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται, τουλάχιστον στα μάτια των Γερμανών» γράφει, «μας το παρέχει ο αριθμός των θέσεων που έμειναν κενές κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Οι μισές από τις περίπου 100 θέσεις των δημοσιογράφων έμειναν άδειες, καμία σχέση με τις προηγούμενες συνεντεύξεις Τύπου του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο».

Εκείνο που είναι «εντυπωσιακό», προσθέτει ο δημοσιογράφος, είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς χρησιμοποίησε σχεδόν τις ίδιες εκφράσεις με τον Μανουέλ Βαλς την προηγουμένη, λέγοντας ότι "η χώρα του έπρεπε έτσι κι αλλιώς να κάνει τις μεταρρυθμίσεις και ότι αυτές (οι μεταρρυθμίσεις) δεν επιβλήθηκαν από το εξωτερικό."

Το δημοσίευμα κλείνει με την υπενθύμιση της Άγγελα Μέρκελ ότι, στα μέσα Οκτωβρίου, η Επιτροπή θα εξετάσει τους προϋπολογισμούς 2015, θεωρώντας ότι για τη Γαλλία η ημερομηνία αυτή «δεν είναι χωρίς σημασία» αφού θα είναι ακόμα η Επιτροπή Μπαρόζο, ενώ η Επιτροπή Γιούνκερ, με τον Μοσκοβισί ως επίτροπο Οικονομικών, θα ξεκινήσει από τις αρχές Νοεμβρίου.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: