Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Bloomberg: Βιάστηκαν να κατηγορήσουν τις τράπεζες ότι απέτυχαν

Bloomberg: Εάν διάβαζε ο κόσμος τις υποσημειώσεις της ΕΚΤ θα έβλεπε πως οι ελληνικές τράπεζες, δεν είχαν κανένα έλλειμμα κεφαλαίων.

Μόνο οκτώ τράπεζες δεν έχουν ακόμα καλύψει τα κεφαλαιακά κενά ή δεν ικανοποίησαν την ΕΚΤ με τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους, από τις 25 που βρέθηκαν με έλλειμμα κεφαλαίων, σημειώνει το Bloomberg. Και αυτό γιατί πολλοί βιάστηκαν χθες και δεν διάβασαν τις υποσημειώσεις. Εάν τις διάβαζαν θα έβλεπαν ότι οι ελληνικές τράπεζες, όπως και δύο σλοβενικές και μία βελγική (Dexia) δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε άντληση περαιτέρω κεφαλαίων.

Ουσιαστικά το κεφαλαιακό έλλειμμα των ευρωπαϊκών τραπεζών διαμορφώνεται τελικά στα 6,35 δισ. ευρώ, από τα 25 δισ. ευρώ που εκτιμούνταν χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα σχέδια αναδιάρθρωσης, με τα μεγαλύτερα κενά - το μισό περίπου αυτού του ποσού - να αφορούν τις ιταλικές τράπεζες.

Οπως ανακοίνωσε και η ΕΚΤ, οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτό το συμπέρασμα και στο τι αποκαλύπτουν ουσιαστικά τα βιβλία των τραπεζών.

«Μερικοί μπορεί να θέλουν να συναχθεί το συμπέρασμα ότι, επειδή δεν...
«χύθηκε αίμα» στα stress tests, η άσκηση δεν είναι αξιόπιστη, σημειώνει ο Eli Haroush, διαχειριστής κεφαλαίων στην APG Asset Management. «Ωστόσο είναι αξιόπιστη. Ήταν μια πολύ σοβαρή προσπάθεια και σημαντικά ποσά κεφαλαίων έχουν ήδη αντληθεί εντός του 2014».
Οι υποσημειώσεις

Ενώ η έκθεση της ΕΚΤ δείχνει 13 τράπεζες με κενά κεφαλαίου, οι υποσημειώσεις εξηγούν ότι πέντε από αυτές - δύο στην Ελλάδα, δύο στη Σλοβενία ​​και μία στο Βέλγιο - δεν χρειάζεται να προχωρήσουν στην εξεύρεση κεφαλαίων πέρα από ό, τι έχουν ήδη αντλήσει, ή έχου μειώσει επαρκώς τους ισολογισμούς τους.

Από τις οκτώ υπόλοιπες τράπεζες, τέσσερις είναι ιταλικές. Η Banca Monte dei Paschi di Siena έχει το μεγαλύτερο έλλειμμα, και έχει ήδη αναθέσει στις UBS και Citigroup τη διερεύνηση στρατηγικών επιλογών.

Οπως τονίζουν οι αναλυτές στο Bloomberg, αυτή η άσκηση δεν έγινε για να δούμε τον αριθμό των τραπεζών που θα αποτύχουν. Εγινε για την πλήρη διαφάνεια και γνώση των επενδυτών σχετικά με τους ισολογισμούς των τραπεζών.

thetoc.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: