Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Πέρασαν τα stress tests οι ελληνικές τράπεζες. Ανέγγιχτα μένουν τα 11,3 δις του ΤΧΣ

Τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πέρασαν οι ελληνικές τράπεζες και μάλιστα με βάση το δυναμικό (δυσμενές) σενάριο. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η Εθνική, η Πειραιώς και η Alpha είναι πλήρως καλυμμένες κεφαλαιακά, ενώ η Eurobank θα χρειαστεί ένα ποσό της τάξης των 18 εκατ. ευρώ που θεωρείται «αμελητέο».
Στα αποτελέσματα αυτά, που δείχνουν πλήρως θωρακισμένο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, συνέβαλαν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησαν οι τράπεζες εντός του 2014, αλλά και οι συνέπειες του αναβαλλόμενου φόρου.
Αυτό σημαίνει ότι τα 11,3 δις που διαθέτει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα παραμείνουν ανέγγιχτα και πιθανότατα θα αποτελέσουν ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
25 τράπεζες με κεφαλαιακές ανάγκες
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, 25 από τις 135 τράπεζες που υποβλήθηκαν στα stress tests εμφανίζουν κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 25 δις ευρώ. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι 130 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιπλέον ύψους 136 δις ευρώ.
http://www.athensvoice.gr



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: