Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Οριακές οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

"Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι στο Μαξίμου υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα βρουν άκρη με τις υπερβολικές απαιτήσεις των τροικανών όμως οι ελληνικές «κόκκινες» γραμμές παραμένουν.
Το καλύτερο σενάριο είναι να γίνουν οι αναγκαίες υποχωρήσεις, όχι σε κρίσιμα ζητήματα, και να κλείσει η συμφωνία τώρα. Κάτι που αυτήν την ώρα δεν φαίνεται να είναι εφικτό..."

Οριακές είναι πλέον οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και το Σαββατοκύριακο θα κριθούν τα πάντα σε ότι αφορά τη συμφωνία. Είτε λοιπόν θα επέλθει οριστική ρήξη είτε θα γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και θα δώσουν τα χέρια ώστε να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα.
Τα περιθώρια έχουν στενέψει και μόνον αν κλείσει η συμφωνία μέσα στην εβδομάδα μπορεί να προλάβουν την 8η Δεκεμβρίου, αλλιώς πάνε στο επόμενο Γιούρογκρουπ στις 16 του ίδιου μήνα και γίνεται ευρύτερη συζήτηση και στη Σύνοδο Κορυφής δύο ημέρες μετά.
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι στο Μαξίμου υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα βρουν άκρη με τις υπερβολικές απαιτήσεις των τροικανών όμως οι ελληνικές «κόκκινες» γραμμές παραμένουν. Και αυτές είναι όχι άλλα μέτρα, δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό 2,5 ή 3,6 δις, δεν μπορούν να περάσουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Φαίνεται ότι τα έχουν βρει σε ότι αφορά στις αλλαγές στον τρόπο κήρυξης της απεργίας αλλά και στον εισαγωγικό μισθό 684 ευρώ για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο. Θα πληρώνονται δηλαδή όρους ιδιωτικού τομέα και θα έχουν διετή δοκιμασία προκειμένου να μπουν οριστικά στο δημόσιο τομέα.
Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε και «κλείδωσε» το νέο «πάγωμα» της άρσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τουλάχιστον για άλλους έξι μήνες και βλέπουμε.
Από εκεί και μετά…
το χάος. Οι υπερβολικές απαιτήσεις δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές και φαίνεται στην κυβέρνηση να το έχουν καταλάβει αυτό. Εξ’ ου και η μονομερής κατάθεση του προϋπολογισμού που δεν προβλέπει νέα μέτρα, όμως, δεν προβλέπει και φοροελαφρύνσεις. Υπάρχουν οι γνωστές μειώσεις στον ΕΦΚ στο πετρέλαιο και το 30% στον ΕΝΦΙΑ αλλά από εκεί και μετά δεν γίνονται προβλέψεις για μειώσεις σε συντελεστές.
Ο προϋπολογισμός είναι κι αυτός ένα πεδίο αντιπαράθεσης με την τρόικα. Άλλωστε η κυβέρνηση περιμένει αύξηση εσόδων από τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών και πλεόνασμα 3%, ανάπτυξη 2,9%. Αρκετά φιλόδοξοι στόχοι οι οποίοι όμως μπορούν να επιτευχθούν. Από την άλλη η κυβέρνηση έχει ως ατού και τη διατήρηση από τον οίκο Fitch της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας σε σταθερά «Β», κάτι που δείχνει ότι η χώρα έχει σταθεροποιηθεί.
Ωστόσο η τρόικα κάνει τις δικές της εκτιμήσεις, συνήθως λανθασμένες και λέει ότι υπάρχει κενό πάνω από 2,5 δις ζητώντας νέα μέτρα. Παντελώς ανόητη προσέγγιση αφού το να επιβάλλεις μέτρα υφεσιακού χαρακτήρα σε μια χώρα που μόλις βγήκε από την ύφεση είναι σα να δίνεις δηλητήριο σε έναν ασθενή που μόλις γιατρεύτηκε.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πιο σκληρή στάση στην παρούσα φάση δείχνει το ΔΝΤ και πιθανότατα αυτή να ήταν η αιτία για το αλαλούμ που προέκυψε με την τηλεδιάσκεψη. Η Ουάσιγκτον έλεγε ότι αναβλήθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης ο δε Χαρδούβελης τους διέψευδε.
Η ουσία είναι ότι η κατάσταση βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Ένα βήμα αριστερά ή δεξιά μπορεί να προκαλέσει σοβαρή εμπλοκή με άμεσες επιπτώσεις για την Ελλάδα. Και η κυβέρνηση κάνει δεύτερες σκέψεις σχετικά με το τι μπορεί να κάνει από εδώ και στο εξής. Αν δηλαδή δεν κλείσει καμιά συμφωνία τότε η κυβέρνηση φέρεται να πηγαίνει στη Βουλή και να ζητά να αναλάβουν οι βουλευτές την ευθύνη. Αν καταψηφίσουν ένα πλαίσιο που συζητά κυβέρνηση και τρόικα έχει καλώς. Αν δεν ψηφιστεί πάμε σε εκλογές και άμεσα, ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο. Αν τουλάχιστον 180 βουλευτές αποφασίσουν ότι πρέπει να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα τότε η κυβέρνηση θα μπορεί να διαπραγματευτεί με μεγαλύτερη πυγμή και θα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την κατάσταση ως πρόκριμα για τις Προεδρικές εκλογές.
Αν δεν ψηφιστεί από μια μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής τότε ο μόνος δρόμος είναι αυτός της κάλπης. Όπου θα τεθούν όλα τα διλήμματα και θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός.
Το καλύτερο σενάριο είναι να γίνουν οι αναγκαίες υποχωρήσεις, όχι σε κρίσιμα ζητήματα, και να κλείσει η συμφωνία τώρα. Κάτι που αυτήν την ώρα δεν φαίνεται να είναι εφικτό.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: