Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Η ΕΚΤ, η διαπραγμάτευση και τα ελληνικά ομόλογα

Του Γ. Αγγέλη

Η εύλογη ανησυχία που διαχέεται τελευταία για το τι θα γίνει με τους ελληνικούς τίτλους που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες ως εγγύηση για την απορρόφηση ρευστότητας από την ΕΚΤ, λόγω της καθυστέρησης της 5ης αξιολόγησης, φαίνεται να αντιμετωπίζεται με κατ’ αρχήν καθησυχαστικές διευκρινίσεις από την Φρανκφούρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη της ΕΚΤ εμφανίζονται αισιόδοξα ως προς την έκβαση της διαπραγμάτευσης, αλλά ακόμα και στην περίπτωση καθυστερήσεων, όπως επισημαίνεται, δεν πρόκειται να προκύψουν προβλήματα.

Χαρακτηριστικά υπενθυμίζουν ότι πρόσφατα η ΕΚΤ περιόρισε το ποσοστό «κουρέματος» της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων που αποδέχεται ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας ότι η κίνηση αυτή έγινε παρά την δραματική πτώση των τιμών τους την ίδια χρονική περίοδο…

Η «λογική» με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών δεν πρόκειται να αλλάξει όσο οι παράμετροι κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών διατηρούνται στα όρια που επιβεβαίωσαν τα τελευταία AQR και Stress Test.

Τραπεζικοί κύκλοι πάντως επισημαίνουν ότι η καθησυχαστική στάση της ΕΚΤ «είναι ευπρόσδεκτη αλλά αυτή μπορεί να αλλάξει αν η κατάσταση στην Ελλάδα οδηγηθεί σε αδιέξοδο». Βέβαια, όπως τονίζουν, η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μπορεί να υποστηριχθεί εάν και εφόσον χρειασθεί μέσω του ELA, αλλά αυτό είναι κάτι στο οποίο κανείς δεν θέλει να επιστρέψει, ιδιαίτερα μετά τα stress test.




Πηγή: www.capital.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: