Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Σκηνικό ρήξης με την τρόικα

Την ώρα που οι δανειστές πιέζουν αφόρητα για μέτρα και εκβιάζουν με διάλυση των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση εμφανίζεται να μην υποχωρεί στις υπερβολικές απαιτήσεις.

Σκηνικό ρήξης με την τρόικα διαμορφώνεται μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και τις δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου. Την ώρα που οι δανειστές πιέζουν αφόρητα για μέτρα και εκβιάζουν με διάλυση των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση εμφανίζεται να μην υποχωρεί στις υπερβολικές απαιτήσεις. Τα όσα διέρρεαν από το πρωί στις Βρυξέλλες, ότι δηλαδή οι τροικανοί είναι δυσαρεστημένοι με την Αθήνα και ότι δεν θα επιστρέψουν αν σε 48 ώρες δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, φαίνεται να προκάλεσαν έντονο προβληματισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Τόσο ο Χαρδούβελης, που είπε τον πόνο του γιατί τον χτυπάνε, όσο και ο Βενιζέλος, έδειξαν ότι η κατάσταση έφτασε στο «ως εδώ και μη παρέκει».

Άλλωστε, πιο είναι αυτό το μέτρο που θα πήγαινε στη Βουλή και θα ψηφιζόταν αυτήν τη χρονική στιγμή; Ακόμη και αν κάποιοι το παίζουν τζάμπα μάγκες είναι δεδομένο ότι ορισμένες απαιτήσεις της τρόικας είναι περισσότερο από παράλογες.

Όπως διαρρέουν από το υπ. Οικονομικών, ούτε τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις θα πάρουν πίσω, ούτε την δημοσιονομική τρύπα που λέει η τρόικα θα δεχθούν. Και όπως όλα δείχνουν δεν θα ανοίξουν αυτή την ώρα κανένα ασφαλιστικό και κανένα μισθολογικό, πράγμα που σημαίνει μέτρα, περικοπές και νέες θυσίες.

Ο Βενιζέλος, μετά τις αποφάσεις που πήραν στο Μαξίμου διεμήνυσε πως αναφορικά με τις
συνεχιζόμενες πιέσεις των δανειστών και τις ζυμώσεις για την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ότι «δεν θα υποχωρήσουμε σε τίποτα». Δήλωσε ακόμη πως δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα λιτότητας, προϊδεάζοντας για τη στάση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ερωτηθείς σχετικά με την κριτική στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, είπε ότι η κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα τον Γκ. Χαρδούβελη και πρόσθεσε ότι αυτός δεν πρέπει να στοχοποιείται.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι οι εταίροι, παρότι δέχονται ότι τα οικονομικά αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, είναι δύσπιστοι λόγω του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος. Άρα, πρόσθεσε, η εσωτερική κατάσταση, που, δυστυχώς, είναι στείρα, αντιπαραγωγική, δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση.

Επιπλέον ανέφερε ότι η κάθε μια από τις δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης, δηλαδή, η Ελλάδα και οι εταίροι, έχουν προτεραιότητες προφανείς και θεμιτές. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει εθνικούς στόχους, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν τη δική τους επιδίωξη, δηλαδή, η ευρωζώνη να μην ξανακυλήσει σε κρίση. Και υπάρχει και το ΔΝΤ που θέλει να διεκδικεί το ρόλο του και θέλει αυτός ο ρόλος να επεκτείνεται και σε περιοχές, όπως η ευρωζώνη, που δεν είναι καταστατικός σκοπός του Ταμείου, είπε.

«Άρα το παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο, πολύ σκληρό, πολύ συγκεκριμένο και πρέπει να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου», τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος.

Υπογράμμισε δε ότι το μήνυμα αυτό είναι πολύ καθαρό: ο λαός πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια και η αντιπολίτευση πρέπει να αρθεί στο επίπεδο υπευθυνότητας και ωριμότητας, που απαιτούν οι συνθήκες. Ουσιαστικά θέλει να βάλει στο παιχνίδι και τον ΣΥΡΙΖΑ που το παίζει μάγκας έξω από το χορό.

antinews.gr

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: