Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Οι Σκοπιανοί θέλουν Σύριζα...

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΕ Μ.Μ.Ε. ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ


Macedonians in Greece Join SYRIZA to Find Work

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΕ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
Ο πρόεδρος του χωριού Μελίτη , Γιόργκι Γιαβράμοφ (Γιώργος Γιαβράμης) ,λέει ότι οι <<Μακεδόνες>> στην Ελλάδα ολοένα και περισσότερο επιδιώκουν την προσχώρηση στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς θα βρουν δουλειά ευκολότερα μέσω αυτού του κόμματος, που είναι ο σίγουρος νικητής των επόμενων εκλογών αναφέρει το Telegraf.mk.
Ο Γιαβράμοφ, που έγινε επικεφαλής του χωριού με τον συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, λέει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη, αλλά είναι ακόμα δυσκολότερη αν είσαι μέλος μίας μειονότητας που η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει.
¨ Οι άνθρωποι είναι φτωχοί και η ζωή είναι σκληρή. Αναζητούν λύτρωση μέσω της ένταξης σε κάποιο κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη επιλογή. Το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς επισκέπτονται τα Μπίτολα (Μοναστήρι) συχνά για να αποκτήσουν λαχανικά και για να ψάξουν για δουλεία, λέει πολλά για την κατάσταση των ανθρώπων στο Οφτσάρανι (Μελίτη). Συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά την επιστροφή τους με την συνοριακή αστυνομία που τους ρωτάει για ποιον λόγο πάνε στην <<Μακεδονία>>¨, λέει ο Γιαβράμοφ.
Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και ο επικεφαλής της Αλέξης Τσίπρας, είναι οι πιο σοβαροί υποψήφιοι για να πάρουν την εξουσία στις επόμενες εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν την άνοιξη, καθώς ο
τωρινός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρίσκει δυσκολίες στο να διατηρήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κάτι που φάνηκε στην διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης πριν από δύο εβδομάδες.
Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες, έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφές πλεονέκτημα έναντι της Νέας Δημοκρατίας και αν προκηρύσσονταν εκλογές, θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς πρόβλημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ενθαρρυνθεί περισσότερο από τα καλά αποτελέσματα που πέτυχε στις τελευταίες τοπικές και Ευρωπαϊκές εκλογές.
Οι γνώμες λένε, ότι ο Τσίπρας που είναι πιο μετριοπαθής πολιτικός από τον Σαμαρά, θα έχει μια ηπιότερη προσέγγιση στις απαιτήσεις της <<Μακεδονικής>> μειονότητας στην Ελλάδα. Κατά κύριο λόγο σε σχέση με την διδασκαλία της <<Μακεδονικής>> γλώσσας σε δήμους όπου οι <<Μακεδόνες>> αποτελούν πλειοψηφία.
Η Ελληνική κυβέρνηση έως τώρα παρέμενε κουφή στις απαιτήσεις τους και η <<Μακεδονική>> μειονότητα σκέφτεται να προσφύγει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου. Ένας από τους ισχυρότερους πολέμιους στις απαιτήσεις του είναι ο Δήμαρχος Φλώρινας Ιωάννης Βοσκόπουλος, γνωστός για τα αντί - <<Μακεδονικά>> του συναισθήματα.
Ακόμα και οι υπογραφές που συγκεντρώθηκαν από τους κατοίκους ως μία έκκληση για να επιτραπεί η εκμάθηση της Μακεδονικής γλώσσας στα σχολεία δεν βοήθησαν. Το Οφτσάρανι, ή Μελίτη στα Ελληνικά, βρίσκεται κοντά στην Φλώρινα και είναι ένα από τα χωριά στην περιοχή του Αιγαίου με μεγάλη <<Μακεδονική>> μειονότητα. Υπάρχουν περίπου 1.500 κάτοικοι και τρία δημοτικά σχολεία.
Ο Πάντε Ασλάκοφ, πρώην πρόεδρος του χωριού, λέει ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να παρατήσουν την ιδέα τα παιδιά της περιοχής να διδαχτούν την <<Μακεδονική>> γλώσσα, παρόλο που δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι.
¨ Δεν μπορεί κάποιος να είναι βέβαιος, για το τι να περιμένει από τις Ελληνικές αρχές. Υποβάλαμε νέο αίτημα στην Περιφέρεια της Κοζάνης και αυτή την φορά, με σκοπό να τους ερεθίσουμε, είπαμε ότι το αίτημα που υποβάλλουμε είναι για εκμάθηση της μητρικής <<γλώσσας>>, αντί <<Μακεδονικής>> γλώσσας για τα παιδιά ως την έκτη τάξη¨, εξηγεί ο Ασλάκοφ.

Εκτός από το Οφτσάρανι, οι <<Μακεδόνες>> της Ελλάδας έχουν επίσης πρόεδρο στο χωριό Νέρετ (Πολυπόταμος), όπως ονομάζεται στα Ελληνικά, όπου ο Βασίλ Στόικοφ κέρδισε την θέση του προέδρου, επίσης ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. ( Ο κ. Στόικος ήταν υποψήφιος με τον συνδυασμό του κ. Κωνσταντινίδη)

radioflorina



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: