Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Bloomberg: Στην Πορτογαλία δεν υπάρχουν Podemos και ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό υπάρχουν επενδυτές

Η Πορτογαλία έχει κατά ένα μεγάλο μέρος αποφύγει την πολιτική αναταραχή που υπάρχει στην Ελλάδα και την Ισπανία, τις χώρες που έλαβαν βοήθεια ενισχύοντας τα μέτρα λιτότητας και στέλνοντας την ανεργία στα ύψη. Γιατί συνέβη αυτό;
Παρά το γεγονός ότι οι Podemos στην Ισπανία και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, εκμεταλλευόμενοι τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων, οι Σοσιαλδημοκράτες της Πορτογαλίας που είναι στην κυβέρνηση και οι Σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης συγκεντρώνουν περισσότερο από 60 τοις εκατό στις δημοσκοπήσεις. Η δύναμή τους αυξάνεται, παράλληλα με τη μείωση της ανεργίας και την έξοδο της χώρας από το τριετές πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ.
«Βλέπουμε μια τεράστια διαφορά στην αντίδραση στη λιτότητα που υπήρχε στην Πορτογαλία, σε σχέση με τις αντιδράσεις στην Ελλάδα ή την Ισπανία», δήλωσε ο Ντιόγκο Τεϊξέιρα, διευθύνων σύμβουλος της Optimize Investment Partners, μιας εταιρείας που εδρεύει στη Λισαβόνα και διαχειρίζεται κεφάλαια 95 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του δημοσίου χρέους της Πορτογαλίας. «Πιστεύω στην ανθεκτικότητα της Πορτογαλίας. Για έναν επενδυτή χρέους, αυτό είναι κάτι καλό».
Οι εκλογές του 2015
Ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη συγκεντρώσει χρηματοδότηση για περισσότερο από το ήμισυ των αναγκών της για το επόμενο έτος, όταν θα γίνουν και οι εκλογές, τα ομόλογα παραμένουν κάτω του επενδυτικού βαθμού από τους Fitch Ratings, Moodys Investors Service και Standard & Poor's. Η κλίμακα των ζημιών που προκλήθηκαν από την κρίση χρέους της ευρωζώνης έχει αφήσει την οικονομία της Πορτογαλίας περίπου 5 τοις εκατό μειωμένη σε σχέση με το 2010, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής της χώρας.
Οι Σοσιαλιστές της Πορτογαλίας προηγούνται των Σοσιαλδημοκρατών του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσους Κοέλιο με 36,9 τοις εκατό, σε μια έρευνα σχετικά με τις προθέσεις των ψηφοφόρων που δημοσίευσε η εφημερίδα Expresso στις 14 Νοεμβρίου. Η δημοσκόπηση έδειξε
25,3 τοις εκατό υποστήριξη στο κόμμα του Κοέλιου και 7,7 τοις εκατό υποστήριξη στο συντηρητικό κόμμα CDS, που αποτελεί μέρος του κυβερνώντος συνασπισμού.
«Δεν υπήρξε κατάρρευση του κομματικού συστήματος της Πορτογαλίας», σχολιάζει ο Αντόνιο Κόστα Πίντο, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας.
Η έρευνα της Expresso έδειξε επίσης 10,4 τοις εκατό υποστήριξη σε μια συμμαχία Κομμουνιστών και Πρασίνων, και 3,6 τοις εκατό στο Μπλόκο της Αριστεράς.
Podemos και ΣΥΡΙΖΑ
«Το Μπλόκο της Αριστεράς δεν ήταν σε θέση να επωφεληθεί από την κρίση και το πρόγραμμα λιτότητας στην Πορτογαλία», δήλωσε ο Κόστα Πίντο, ο οποίος σχολιάζει ότι το κόμμα μοιάζει με τη «ριζοσπαστική αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ. «Στην περίπτωση της Πορτογαλίας, υπάρχει ένα ισχυρό Κομμουνιστικό Κόμμα με δεσμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η αριστερά είναι πιο κατακερματισμένη από τη δεξιά».
Οι Podemos της Ισπανίας, που σχηματίστηκαν πέρυσι με ηγέτη τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, έχουν 18 τοις εκατό υποστήριξη μεταξύ των ψηφοφόρων, περισσότερο από ό,τι το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και η βασική ομάδα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλιστές, σύμφωνα με μία κρατική δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα. Τον επόμενο χρόνο, η Πορτογαλία θα διεξάγει εθνικές εκλογές. Όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, οι Podemos ενισχύθηκαν από την αντίθεση στις περικοπές των κοινωνικών δαπανών.
«Μαγικές λύσεις»
Στην Πορτογαλία, «αν η κατάσταση οδηγούσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα να συμμετάσχει σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό, είναι πιθανό ότι θα είχε υποστεί μια παρόμοια διάβρωση όπως οι Σοσιαλιστές στην Ελλάδα», δήλωσε ο Κόστα Πίντο. Ο Κοέλιο σχημάτισε τον συνασπισμό πλειοψηφίας με το κόμμα CDS μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2011, παίρνοντας τη σκυτάλη από την σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας με επικεφαλής τον Ζοζέ Σόκρατες, η οποία και ζήτησε τη διάσωση της χώρας τον Απρίλιο του 2011. Οι Σοσιαλιστές μαζί με τον κυβερνώντα συνασπισμό έχουν ψηφίσει ορισμένες σημαντικές πολιτικές αποφάσεις, όπως τη συνθήκη για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
«Τα πολιτικά κόμματα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα των πολιτών της Πορτογαλίας, οι οποίοι προτιμούν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις με ρεαλιστικό τρόπο, αντί να πιστεύουν ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις» σχολιάζει ο Τεϊξέιρα.
www.bloomberg.com


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: