Τα κοινοβούλια της ΕΕ (Γερμανίας, Φινλανδίας και Ολλανδίας) προέκριναν την προληπτική πιστοληπτική γραμμή (ECCL), παράλληλα με την παράταση κατά δύο μήνες του μνημονίου. Μόνο που η “προέγκριση” αυτή τελεί υπό την αίρεση της εκπλήρωσης συγκεκριμένων όρων οι οποίοι θα παρουσιαστούν στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου και θα επιβεβαιωθούν εγγράφως από την Κομισιόν έως το τέλος Φεβρουαρίου (με το βασικό σενάριο της δίμηνης παράτασης του μνημονίου) για να φανεί αν δικαιούται η Ελλάδα την προληπτική γραμμή και να ανοίξει ο δρόμος εξόδου από το μνημόνιο.
Ουσιαστικά, επικαιροποιημένο απόρρητο πόρισμα της Κομισιόν θα κρίνει αν η Ελλάδα θα οδεύσει από το μνημόνιο προς την νέα πιστοληπτική γραμμή. Τα κριτήρια μεταξύ άλλων θα είναι η βιωσιμότητα χρέους, η πρόσβαση στις αγορές, η κατάσταση των τραπεζών και η δημοσιονομική προσαρμογή.
Η προκατακτική έκθεση
Οι πληροφορίες για αυτό το απόρρητο πόρισμα της Κομισιόν προέρχονται από το προκατακτικό έγγραφο που έχουν ήδη στα χέρια τους οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για να διαμορφώσουν την εισήγησή τους προς τα εθνικά Κοινοβούλια που ψήφισαν την προηγούμενη εβδομάδα την παράταση του μνημονίου και την ECCL.
Το έγγραφο μεν είναι εσωτερικό αλλά αναφορά για το περιεχόμενο του γίνεται στην εισήγηση του
ολλανδικού ΥΠΟΙΚ προς το κοινοβούλιο της χώρας. Γίνεται λόγος για “εμπιστευτική προκαταρκτική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (στην οποία δεν μετέχει η ΕΚΤ και το ΔΝΤ), η οποία ασχολείται με το αν η Ελλάδα πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια για την προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ESM (ECCL). Τα κριτήρια στην αξιολόγηση αυτή περιλαμβάνoυν π.χ. τη βιωσιμότητα του χρέους, την πρόσβαση στις αγορές, τον σεβασμό στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και την κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα”.
Στην ίδια εμπιστευτική εισήγηση η Κομισιόν κάνει σαφές ότι ναι μεν τώρα η έκθεση είναι θετική αλλά “τόσο τα αριθμητικά στοιχεία όσο και η εκτίμηση με βάση την τρέχουσα κατάσταση μπορεί να αλλάξoυν”...
Αναφορές Regling
Αναφορά για το θέμα έκανε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM/EFSF), Klaus Regling στην Καθημερινή της Κυριακής. Είπε σε ερώτημα για την παροχή πιστοληπτικής γραμμής (ECCL) στην Ελλάδα όταν κλείσει η αξιολόγηση «για να είμαστε ακριβείς, δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο ακόμη. Το Eurogroup είπε ότι είναι θετικά προσκείμενο στο να δοθεί ECCL στην Ελλάδα. Για να δοθεί η πιστωτική γραμμή εξαρτάται από το αν η Ελλάδα κλείσει την αξιολόγηση και τις συζητήσεις για το πώς θα συνεχίσει τη συμμετοχή του το ΔΝΤ με το ECCL, αλλά και να ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες. Βαδίζουμε προς ένα ECCL όταν τελειώσει το τωρινό πρόγραμμα». Πρόσθεσε σε άλλο σημείο ότι «η βιωσιμότητα του χρέους θα συζητηθεί ξανά στο Εurogroup του νέου έτους, το οποίο θα λάβει υπ’ όψιν του τη μεταρρυθμιστική πρόοδο, την αβεβαιότητα γύρω από τις τωρινές προβλέψεις, τις προσδοκίες από τις αγορές και τις γενικές διεθνείς εξελίξεις.
Η ECCl
Αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι η γραμμή ECCL για την οποία εκφράστηκε το ελληνικό αίτημα, έχει πιο “ελαστικούς” όρους από την PCCL, γι αυτό και έχει “αυξημένη” εποπτεία. Απαιτεί , για παράδειγμα την εκ των προτέρων σύνταξη και παρακολούθηση βάσει μνημονίου (MOU),ανεξαρτήτως αν θα γίνει χρήση των κονδυλίων (10,9 δισ. ευρώ από τα “μαξιλάρι” του ΤΧΣ προτείνεται με αρχική διάρκεια 12 μήνες που θα καλύπτουν το 90% των αναγκών με την εκτίμηση της μικρής έστω πρόσβασης στις αγορές).
Όμως, και πάλι έχει απαιτήσεις, που αν δεν εκπληρώνονται, η άλλη λύση είναι να αιτηθεί το κράτος – μέλος να μείνει σε “πρόγραμμα” και η Ελλάδα βρίσκεται ήδη από το 2010...
“Η νέα αξιολόγηση που προαναγγέλλεται για τον Φεβρουάριο, προκαλεί πίεση με δύο αποδέκτες” αναφέρει στέλεχος των δανειστών. Εξηγεί ότι για την υφιστάμενη κυβέρνηση, αυτό σημαίνει ένα πολύ μεγάλο τροχάδην με αντίπαλο το χρόνο αλλά και τις πολιτικές αντοχές για να ψηφίσει από τη Βουλή αμέσως μετά τις εορτές (αν βεβαίως υπάρξει νέος Πρόεδρος Δημοκρατίας) όλα τα “προαπαιτούμενα” που συζητούνται. Και τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά με τον ΥΠΟΙΚ Γκ. Χαρδούβελη να έχει προαναγγείλει κάθοδο της τρόικα στην Αθήνα στις 10 Ιανουαρίου με συμφωνία πριν το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.
Η ίδια πηγή επισημαίνει ότι στο σενάριο των εκλογών, όποια κυβέρνηση προκύψει θα έρθει αντιμέτωπη με έναν ακόμη “μοχλό” πίεσης, την ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών για να “βγει” από το μνημόνιο, έχοντας ένα χρηματοδοτικό “χαλί”. Αλλιώς θα πρέπει να επιλέξει τις αγορές ή να αναγκαστεί να αιτηθεί την παράταση του μνημονίου για 6 μήνες ή ακόμη και έως το τέλος του έτους.....
Σύμφωνα με το έγγραφο της Κομισιόν, όπως το επικαλείται το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να μην μπορεί να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της από τις αγορές το 2015 και ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να έχει συνέπειες για το ευρώ και όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Εξ ου και το αίτημα για την πιστοληπτική γραμμή....
Μία άλλη άποψη που εκφράζεται είναι ότι “όλα αυτά δρουν σαν ένα μέσο πίεσης εν όψει και των ζυμώσεων που πιθανώς ακολουθήσουν ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”.
Πηγή:www.capital.gr
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου