Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Γιατί απειλούνται οι έρευνες πετρελαίου στην Ελλάδα

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μέσα στους επόμενους μήνες, μέχρι τις 13 Μαΐου έχει οριστεί η ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εκμετάλλευση των θαλάσσιων οικοπέδων σε Ιόνιο και Κρήτη με σκοπό την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων.

Από την ημερομηνία της επίσημης προκήρυξης του διαγωνισμού μέχρι σήμερα ωστόσο, το περιβάλλον της αγοράς έχει διαφοροποιηθεί δραματικά με αποτέλεσμα να χαμηλώνει σημαντικά ο υψηλός πήχης των προσδοκιών. Τόσο τα μεγάλα θαλάσσια βάθη στις ελληνικές περιοχές όσο και το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί μια ουσιαστικά ανεξερεύνητη πετρελαϊκά περιοχή (frontier σύμφωνα με την ορολογία της πετρελαϊκής αγοράς) σήμαινε ότι για να έχει επιτυχία το εγχείρημα των ελληνικών διαγωνισμών θα πρέπει να υπάρχει ευνοϊκό περιβάλλον τιμών και διαθέσιμα κεφάλαια από τις πετρελαϊκές για να επενδύσουν στην ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων.

Η εικόνα της αγοράς έχει αλλάξει δραματικά μέσα σε λίγους μήνες δημιουργώντας ένα νέο σκηνικό όπου περιορίζονται δραστικά οι επενδυτικές δαπάνες. Ποιες είναι πρακτικά οι συνέπειες για τον πετρελαϊκό κλάδο από το περιβάλλον των χαμηλών τιμών αναλύει πρόσφατο report της Wood Mackenzie μιας από τις πιο εξειδικευμένες στον τομέα της ενέργειας εταιρείες μελετών.

Τι λέει λοιπόν το report που επικεντρώνεται στις επιπτώσεις στον κλάδο των ανεξάρτητων εταιρειών πετρελαίου;

• Με την τιμή του πετρελαίου στα 60 δολάρια μόλις τρεις από τις 40 ανεξάρτητες εταιρείες πετρελαίου θα παράξουν ικανοποιητικές χρηματοροές ώστε να καλύψουν τις επενδυτικές τους δαπάνες

• Οι δαπάνες θα πρέπει να περικοπούν κατά 170 δισ. δολάρια ή αλλιώς κατά 37% σε ετήσια βάση για να μην αυξηθεί ο καθαρός δανεισμός. Οι περικοπές αυτές είναι επιπλέον των μειώσεων ύψους 9,6 δισ. δολαρίων που έχουν ήδη ανακοινωθεί
• Θα πιεστούν σημαντικά οι επιστροφές στους μετόχους (κατά μέσο όρο σε ποσοστό 25%)
• Θα επηρεαστούν στρατηγικά πλάνα και επενδύσεις στον τομέα της έρευνας αλλά και των εξαγορών. Συνολικά βρίσκονται σε κίνδυνο επενδυτικά πλάνα συνολικού ύψους 127 δισ. δολαρίων για το 2015.

Όπως εξηγεί η Wood Mackenzie το μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι επενδύσεις σε καινούρια και ανεξερεύνητα πεδία. Συγκεκριμένα ο οίκος προβλέπει ότι οι πετρελαϊκές θα προτιμήσουν τα ώριμα χαμηλού ρίσκου επενδυτικά πλάνα σε πεδία με βεβαιωμένους και διαπιστωμένους πόρους σε αντίθεση με τις υψηλού ρίσκου επενδύσεις σε περιοχές “frontier”.

Η Wood Mackenzie τονίζει ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει η ρευστότητα, καθώς θα κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά πωλητές ακόμη και σε απαξιωμένες τιμές, δημιουργώντας σημαντικές ευκαιρίες για τους αγοραστές που διαθέτουν ρευστό.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση της εταιρείας σε σχέση με τα επίπεδα τιμών του πετρελαίου που είναι απαραίτητα ώστε να μην αυξηθεί ο καθαρός δανεισμός των πετρελαϊκών προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες ανάπτυξης, χρηματοδότησης, έρευνας, μερισμάτων και επαναγορών. Η λίστα περιλαμβάνει και μερικές από τις «μεγάλες» εταιρείες, τα ονόματα των οποίων είχαν ακουστεί και για τις ελληνικές έρευνες.

Έτσι για παράδειγμα η Noble Energy για να διατηρήσει το δανεισμό της στα τρέχοντα επίπεδα χρειάζεται τιμές στα 120 δολαρια το βαρέλι, η Total στα 119 δολάρια, η Chevron στα 115 δολάρια, η ConocoPhillips στα 98 δολάρια, η Statoil στα 97 δολάρια, η Marathon Oil στα 105 δολάρια, η Eni στα 92 δολάρια, η BP στα 95 δολάρια, η Shell στα 79 δολάρια και η Exxon Mobil στα 96-97 δολάρια το βαρέλι.


Πηγή:www.capital.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: