Η Τρόικα θα επιμείνει σε περαιτέρω διαρθρωτικά μέτρα, ακόμη και αν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης αναφέρει σε ανάλυση του Euro Insight σε δημοσίευμα του την παραμονή των Χριστουγέννων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σιωπηρά προχωρά σχέδια έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα, με δεδομένη την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα, μετά από την αδυναμία για δεύτερη φορά να εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας η παρούσα βουλή την Τρίτη.
Αν και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διαβεβαιώνει τους εταίρους ότι έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους για να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης διέρρευσε στο Euro Insight ότι «υπάρχει νευρικότητα» στις Βρυξέλλες μετά την ψηφοφορία της Τρίτης.
Αγνωστο έδαφος
Η πηγή σύμφωνα με το Euro Insight ανέφερε ότι παρότι Ελλάδα δεν θεωρείται ως μια συστημική απειλή για την Ευρωζώνη, η πιθανή άνοδος της ριζοσπαστικής αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα φέρει τη χώρα σε «άγνωστο έδαφος».
«Δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε» συνέχισε ο ανώτατος αξιωματούχος στο Euro Insight προσθέτοντας ότι «Ένα κόμμα αντι-λιτότητας θα γίνει κυβέρνηση στην πιο δύσκολη χώρα στο πλαίσιο ενός προγράμματος διάσωσης».
Θα μπορεί να ελέγξει το κόμμα του ο Τσίπρας;
Ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, όμως, φάνηκε πιο αισιόδοξος και είπε ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας «έχει παρουσιάσει ένα πιο φιλοευρωπαϊκό πρόσωπο τους τελευταίους μήνες.».
«Συναντήθηκε με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, στη Γερμανία, ακόμη και με τον πρόεδρο της ΕΚΤ. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να ελέγξει το κόμμα του όταν έρθει η ώρα », είπε ο αξιωματούχος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα προηγείται στις δημοσκοπήσεις κατά περίπου 6,5 μονάδες έναντι κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Σαμαρά.
Υπάρχει εναλλακτικό σενάριο
Ερωτηθείς κατά πόσον η ΕΕ, η οποία παράτεινε το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδα, θα δώσει άλλη μια παράταση σε περίπτωση πρόωρων εθνικών εκλογών, η πρώτη πηγή είπε, «υπάρχει πάντα ένα εναλλακτικό σχέδιο» εξηγώντας ότι «Οι συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα είναι σε ένα ανώτερο επίπεδο. Παρά τις αργίες, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην Ελλάδα », είπε.
Ο ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης είπε επίσης ότι η στάση των πιστωτών θα καθορίστεί από το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι, εάν είναι απαραίτητο, μια δεύτερη επέκταση θα μπορούσε να χορηγηθεί στην Ελλάδα, αν ο Σαμαράς έχει επανεκλεγεί, επειδή "η σημερινή κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί εγγράφως» για περαιτέρω βήματα.
Εν αναμονή
Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, η πηγή είπε ότι «σκληροπυρηνικοί εντός της Ευρώπης και του ΔΝΤ θα ήθελε να αποφύγουν να δώσουν περαιτέρω επέκταση του σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πίεση για να τηρηθούν τις προθεσμίες.».
«Αλλά ας περιμένουμε και να δούμε», πρόσθεσε η πηγή.
Το έγγραφο
Σύμφωνα με ένα έγγραφο που καταρτίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, και είναι στην κατοχή του Europe Insight, η Ελλάδα πρέπει, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, να θεσπίσει περαιτέρω μέτρα, προκειμένου να καλύψει το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2015, να προχωρήσει με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό τομέα και να φέρει περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, την πλήρη ανανέωση του νόμου για την Κατσέλη, την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας που να επιτρέπει ομαδικές απολύσεις και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
Τα μέτρα θα εφαρμοστούν
Σύμφωνα με το έγγραφο, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει τη συγκατάθεσή της για τα μέτρα (υπογραφή Γκίκας Χαρδούβελης), παρά το γεγονός ότι ο Σαμαράς έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να απελευθερώσει τη χώρα από τη λιτότητα. Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κατακτήσει της εξουσίας, ο ηγέτης του, ο Τσίπρας, λέει ότι δεν θα εγκρίνει κανένα από τα μέτρα.
Η πρώτη υψηλού επιπέδου πηγή της Ευρωζώνης επέμεινε, ωστόσο, ότι «τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν. Δεν είναι διαπραγματεύσιμο ».
Στην ψηφοφορία της Τρίτης, ο Δήμας αύξησε τις ψήφους του σε 168 από 160. Αλλά χρειάζεται ακόμα 12 περισσότερες ψήφους για να εκλεγεί στην τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου, όταν απαιτείται πλειοψηφία 180 από τις 300 ψήφους.
Μεταξύ των 168 «ναι» ψήφων ήταν δύο πρώην μέλη του υπερεθνικιστικού κόμματος, η Χρυσή Αυγή, που διώχθηκαν από την κυβέρνηση και είναι τώρα στη φυλακή. Τους επετράπη να βγουν προσωρινά φυλακή και να ψηφίσουν.
Πιθανά περισσότερα κίνητρα
Ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στο Europe Insight: «Εγώ δεν θα αποκλείσω το ενδεχόμενο οι ανεξάρτητοι ή αναποφάσιστοι βουλευτές να υποστηρίξουν το Σταύρο Δήμα στην τελική ψηφοφορία, εάν πάρουν κάτι."
Κληθείς να εξηγήσει τι σημαίνει το «κάτι», ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Σαμαράς θα μπορούσε να δώσει «περισσότερα κίνητρα», αλλά δεν επεκτάθηκε.
Μαθηματικά όμως, ο Σαμαράς πρέπει να βρει έναν τρόπο να σπάσει την συνοχή ενός από τα μικρότερα κόμματα, προκειμένου να πάρει την απαραίτητη πλειοψηφία μια που δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές, ορισμένοι από τους οποίους παραμένουν σταθερά αντίθετοι με την επιλογή Δήμα.
Παραχωρήσεις
Μέχρι στιγμής, τα μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς και Ανεξάρτητων Ελλήνων έχουν διατηρηθεί στη γραμμή τους αρνούμενοι τις προτάσεις της κυβέρνησης. Αλλά η κυβέρνηση ελπίζει ότι κάποια μέλη μπορούν να αλλάξουν γνώμη την τελευταία στιγμή, εφόσον περιληφθούν στο νέο υπουργικό συμβούλιο μετά από ανασχηματισμό.
Ο Σαμαράς έχει ήδη προβεί σε παραχωρήσεις, σε μια προσπάθεια να κερδίσει περισσότερες ψήφους για τον υποψήφιο Σταύρο Δήμα, λέγοντας ότι θα καλέσει πρόωρες εθνικές εκλογές στα τέλη του 2015 και να προβεί σε αλλαγές στο σύνταγμα.
Μετά τη δεύτερη ψηφοφορία, και πάλι με έκκληση στους βουλευτές ξεκαθάρισε ότι η απόρριψη του Σταύρου Δήμα θα θέσει την Ελλάδα σε κίνδυνο.
"Κατά την τρίτη ψηφοφορία, δεν θα υπάρξει« παρών» στο δημοψήφισμα. Κάθε βουλευτής θα κληθεί να βάλει το όνομα του σε ένα «ναι» ή ένα «όχι» και θα είναι υπεύθυνος για τις συνέπειες της ψήφου τους και για τη σταθερότητα στην Ελλάδα », δήλωσε ο Σαμαράς.
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου