Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Ευ. Τσακαλώτος: Φόρος 60% για 80.000 ευρώ και πάνω!

Την αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή για την φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων έως και 60% προανήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή "Παραπολιτικά" και στον Νίκο Ευαγγελάτο. Σημειώνεται ότι εφόσον εφαρμοστεί αυτό ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από 42% που είναι σήμερα θα αυξηθεί στο 50%-60% για το τμήμα του εισοδήματος που ξεπερνά, σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Τσακαλώτου τις 80.000.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος: «Άρα η στρατηγική είναι μετά όταν δηλώνονται κανονικά, να αυξηθεί και ο ανώτατος συντελεστής που μπορεί να πάει στα 50 και στα 60 που θυμίζω θα είναι οριακός συντελεστής. Δεν σημαίνει ότι θα πληρώνεις 50 και 60 από το πρώτο ευρώ αλλά θα πληρώνεις αυτό μετά από τα 80 χιλιάδες... Γιατί το κομμάτι που είναι πάνω από το 80 χιλιάδες».

Αντίστοιχες δηλώσεις, εμπλέκοντας ωστόσο φορολογία, πραγματικά εισοδήματα και περιουσιολόγιο πραγματοποίησε ο κ. Τσακαλώτος και χθες βράδυ μιλώντας στην εκπομπή του Action 24, "Αριστερά - Δεξιά".

Πάντως, εφόσον εφαρμοστεί συντελεστής 60% θα επέλθει μεγάλη και σημαντική επιβάρυνση για όσους δηλώνουν εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ καθώς το φορολογικό βάρος για αυτό το τμήμα του εισοδήματος θα αυξηθεί δραστικά. Υπενθυμίζεται ότι ανώτατο φορολογικό συντελεστή 75% για πολύ υψηλά εισοδήματα (πάνω από το 1 εκατ. ευρώ) είχε επιβάλει από το 2012 ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande τον οποίο ωστόσο απέσυρε λόγω του πλήγματος που δέχθηκε η γαλλική οικονομία από την μη προσέλκυση πολυεκατομμυριούχων.

Αναλυτικά, ο πλήρης διάλογος μεταξύ του Ν. Ευαγγελάτου και του Ευ. Τσακαλώτου έχει ως εξής:


ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Να ρωτήσω κάτι άλλο τώρα. Βάζετε ένα αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ στο πρόγραμμα σας. Από την άλλη πλευρά λέτε, ότι υπάρχει ένα όριο που κάποιος θεωρείται «πλούσιος» και αυτός θα φορολογηθεί πιο αυστηρά από τους υπόλοιπους. Λογικό είναι. Έτσι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Θέλω να μας προσδιορίσετε ποιο είναι αυτό το όριο. Ποιο είναι το εισοδηματικό και περιουσιακό όριο που θεωρείται κάποιος εύπορος στην Ελλάδα.

Ε.ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Εγώ αν σας πω. Η ερώτηση υποθέτει ότι υπάρχει ένα όριο που ξαφνικά ο Νίκος ή ο Ευκλείδης είναι φτωχός, κερδίζουν άλλα 100 ευρώ και ξαφνικά γίνονται πλούσιοι. Δεν είναι έτσι. Υπάρχει ένα συνεχές από το φτωχό στο λίγο καλύτερο, στο μεσαίο.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ναι, είναι κλιμακωτό. Σωστό είναι αυτό που λέτε.

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Άρα, δεν είναι, δηλαδή, ότι θα πληρώσουν μετά από ένα ποσοστό και πριν δεν θα πληρώσουν. Οι πολύ φτωχοί δεν θα πληρώσουν και μετά, να πάρω πρώτα το εισόδημα πριν πάμε στον πλούτο, δηλαδή η απάντηση της Αριστεράς και των προοδευτικών οικονομολόγων, για να είναι αναδιανεμητική η πολιτική, να αναδιανείμει από αυτούς που έχουν σε αυτούς που δεν έχουν, πρέπει να έχει πολλούς συντελεστές. Άρα, για να είναι προοδευτικό, πρέπει να έχει και γι’ αυτόν που έχει 20.000, μετά να έχει άλλον για αυτόν που έχει 30.000, τον άλλον που έχει 40.000.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Να το κάνουμε παράδειγμα για τη μέση οικογένεια; Ένα ζευγάρι, λοιπόν, με δυο παιδιά. Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το ελάχιστο εισόδημα που πρέπει να έχει και που δεν αγγίζει το κράτος με φόρους; Είναι ας πούμε, 20.000; 25.000; 15.000; 30.000; Που το τοποθετείτε;

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Κοιτάξτε, το όριο της φτώχειας είχε υπολογιστεί παλιά. Τώρα ξέρετε, δεν έχουμε και τα στοιχεία. Φαντάζομαι είναι χειρότερα τώρα… Σας το λέω γιατί είναι λίγο δύσκολο. Μπορεί αυτός ο αριθμός να μην είναι ακριβής, γιατί δεν έχουμε τους αριθμούς του 2012 και του 2013. Ακόμα στο 2011 είναι, που είναι δραματικά τα πράγματα. Εκεί το όριο της φτώχειας για αυτή την οικογένεια να είναι 12.000.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ωραία. Αυτό το αφορολόγητο…

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Άρα, μετά για το εισόδημα πρέπει να έχεις πολλούς συντελεστές κάθε φορά που ανεβαίνεις. Δηλαδή, και για τον πλούτο να το πούμε, μπορεί ένα σπίτι που είναι 150-200 χιλιάδες να έχεις ένα φόρο, πολύ μικρό συντελεστή και αυτό να αυξάνεται. Δε θα είναι ξαφνικά ότι θα γίνεις πλούσιος κι από εκεί που πλήρωνες 100 ευρώ φόρο περιουσίας, θα πληρώνεις…

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Να ζητήσω ενδεικτικά μια τάξη μεγέθους, γιατί επειδή είμαστε πια 11 μέρες πριν τις εκλογές, φαντάζομαι αυτά είναι ξεκάθαρα. Μπορώ να κληθείτε να κυβερνήσετε σε 12 μέρες από σήμερα. Για παράδειγμα, λοιπόν, για μια ελληνική οικογένεια που έχει ένα εισόδημα, ας πούμε της τάξης των 20 χιλιάδων ευρώ. Δώστε μας μια τάξη μεγέθους του συντελεστή με την οποία θα την φορολογήσετε.

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Αυτή η οικογένεια θα είναι στο χαμηλότερο συντελεστή φορολογίας. Και φαντάζομαι μια τέτοια οικογένεια θα έχει λίγα περιουσιακά στοιχεία. Άρα, θα πληρώσει και λίγο φόρο πλούτου.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ποιος θα είναι ο χαμηλότερος συντελεστής;

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Τώρα τι μιλάμε για το εισόδημα ή για τον πλούτο;

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αυτό, λοιπόν, είναι το ερώτημα. Καλά κάνετε και το βάζετε έτσι. Θα είναι συνολική

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Για το εισόδημα θα είναι περίπου το ίδιο που είναι τώρα- για το χαμηλότερο λέω το ίδιο, εντάξει;- και με περισσότερους συντελεστές και κάποια στιγμή όταν υπάρξει το περιουσιολόγιο και αναγκαστεί ο κόσμος να δηλώσει το πραγματικό εισόδημα. Γιατί ξέρετε ότι από το εισόδημα στην Ελλάδα δεν υπάρχουνε πλούσιοι είναι 38 χιλιάδες οικογένειες που… Αυτό, όπως καταλαβαίνετε δεν είναι σωστό, δεν είναι αλήθεια. Έτσι δεν είναι; Το καταλαβαίνουμε όλοι.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κρύβονται εισοδήματα. Το ξέρουμε. Είναι έτσι.

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Άρα η στρατηγική είναι μετά όταν δηλώνονται κανονικά, να αυξηθεί και ο ανώτατος συντελεστής που μπορεί να πάει στα 50 και στα 60 που θυμίζω θα είναι οριακός συντελεστής. Δεν σημαίνει ότι θα πληρώνεις 50 και 60 από το πρώτο ευρώ αλλά θα πληρώνεις αυτό μετά από τα 80 χιλιάδες... Γιατί το κομμάτι που είναι πάνω από το 80 χιλιάδες.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Άρα ο ανώτατος συντελεστής που θα βάλετε για αυτόν που θα έχει εισοδήματα είναι πάνω από 80 χιλιάδες θα φτάνει το 60%.

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Όχι δεν το έχουμε αποφασίσει αυτό γιατί δεν έχει καμία έννοια να το κάνουμε τώρα μέχρι να μπορούμε στο πρώτο έτος να φτιάξουμε το περιουσιολόγιο, να αναγκάσουμε τον κόσμο να δηλώνει το πραγματικό εισόδημα. Γιατί σας είπα τώρα θα πάρεις λίγα λεφτά από αυτό, γιατί δεν υπάρχουν άνθρωποι που δηλώνουν… και πάνω.


Πηγή: www.capital.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: