Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Χάσαμε, αλλά είχαμε δίκιο

Ο Αντώνης Σαμαράς είπε χθες ότι εγκαταλείπει την εξουσία υπερήφανος. Και καλά κάνει. Ηττήθηκε αλλά είχε δίκιο. Έσωσε τη χώρα το 2012 όταν όλοι οι άλλοι είχαν λουφάξει. Έχει τώρα την ιστορική ευκαιρία να αλλάξει όλα όσα δεν κατάφερε το 2009 όταν εξελέγη αρχηγός της ΝΔ.

Ο θεωρητικός της ιταλικής τρομοκρατίας, και προσφάτως υποστηρικτής του Αλέξη Τσίπρα, ο Τόνι Νέγκρι είχε πει κάποτε θέλοντας να επιβεβαιώσει την αποκήρυξη του παρελθόντος του: «Ηττηθήκαμε, αλλά είχαμε δίκιο».
Παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε και του... σιναφιού του Νέγκρι και της παρέας του, η φράση του αυτή ταιριάζει γάντι στη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά.
Αν θέλουμε να κάνουμε μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος θα λέγαμε ότι η ΝΔ υπέστη σοβαρή ήττα, όμως, αυτό αποφάσισε ο ελληνικός λαός και αυτός είναι ο υπέρτατος κριτής. Ο κόσμος δεν πείστηκε ότι η κρισιμότητα των στιγμών είναι μεγάλη. Δεν πείστηκε από τις εκκλήσεις των σοβαρών και υπεύθυνων δυνάμεων της χώρας για τον κίνδυνο εκτροχιασμού της Ελλάδας. Δεν πείστηκε από τον Αντώνη Σαμαρά ότι ο κίνδυνος που έρχεται είναι πραγματικός, δεν είναι φτιαχτός, δεν είναι κανένα κατασκευασμένο σενάριο τρόμου.
Ο ελληνικός λαός πείστηκε σε μεγάλο ποσοστό από τον Ανδρέα Παπανδρέου του 2015. Όποιος άκουσε τον Τσίπρα χθες από τα Προπύλαια θα νόμιζε ότι... ξύπνησε ο εφιάλτης. Ο λαός πείστηκε από τις υποσχέσεις, τις φρούδες ελπίδες, τα «θα» χωρίς αντίκρυσμα.
Ο υπέρτατος κριτής μπορεί να αναλάβει και το βάρος της ψήφου του. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί και μεγάλες ευθύνες για το μέλλον της χώρας. Ένα μέλλον που αποφάσισαν να χαράξουν τα εκατομμύρια των πολιτών που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και αποδοκίμασαν τη ΝΔ.
Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε ένα δύσκολο αγώνα, πολλές φορές μόνος του. Έχασε, αποδέχθηκε την ήττα του και προχωρά ένα βήμα παρακάτω. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει όλη η δεξιά παράταξη είναι ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ. Το γράφουμε με κεφαλαία για να τονίσουμε εκεί στη Συγγρού όπου κάποια στελέχη νομίζουν ότι βρέχει. Ομοίως και για ορισμένα στελέχη στον στενό κύκλο του πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου, που εδώ και καιρό σαμποτάρισαν όποιες προσπάθειες έγιναν. Έδωσαν λανθασμένες εκτιμήσεις για την κατάσταση στην κοινωνία, δεν ήξεραν τι τους γίνεται σε βασικά ζητήματα, οδήγησαν τον κ. Σαμαρά σε λάθος αποφάσεις. Η ΝΔ πρέπει να κάνει την εξής αυτοκριτική:

1.Να σκεφτεί ότι ουσιαστικά η ΝΔ έχασε και έπεσε από την κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο. Τότε που οι λαϊκιστικές φωνές οδήγησαν τον κ. Σαμαρά σε έναν ατυχή ανασχηματισμό που πήγε πίσω τα πάντα. Λάθη στα πρόσωπα και στη στρατηγική που έδωσαν την εικόνα στον κόσμο ότι δεν υπάρχει προσανατολισμός.
2.Να σκεφτεί τι έγινε και από τον Σεπτέμβριο κατέρρευσε όλη η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Έγιναν λάθος εκτιμήσεις σχετικά με το αν η Ελλάδα μπορούσε να βγει από το μνημόνιο; Αν στο Παρίσι είχε κλείσει η συμφωνία τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Η χώρα θα ήταν σε διαφορετική τροχιά, η τρόικα θα ήταν παρελθόν και επίσημα και δεν θα μπαίναμε σε περιπέτειες. Υπερεκτιμήθηκαν πολλά πράγματα εκείνη την περίοδο και τώρα η ΝΔ πλήρωσε την αδυναμία της να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο και να πάει σε εκλογές με απτά αποτελέσματα.
3.Η ΝΔ θα πρέπει να σκεφτεί τι συνέβη και ορισμένα στελέχη, πρωτοκλασάτα κατά κύριο λόγο είχαν πάθει... ιδρυματισμό. Η καρέκλα της εξουσίας, τα υπουργικά και κομματικά γραφεία τους έγιναν φρούρια χωρίς παράθυρα και δεν έβλεπαν τι γινόταν έξω. Πόσες φορές δεν χτυπήθηκαν τα λαϊκά στρώματα, δεν χτυπήθηκαν οι νοικοκυραίοι με νόμους εκτός πραγματικότητας;
4.Είχαμε πολλάκις προειδοποιήσει από το antinews ότι ο ΕΝΦΙΑ θα ήταν η ταφόπλακα της ΝΔ. Επιβεβαιωθήκαμε. Ένα μεγάλο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται ακριβώς στο ότι ο φόρος αυτός ήταν τόσο λανθασμένα σχεδιασμένος που προκάλεσε οργή. Για να μη θυμηθούμε τις απίστευτες γκάφες του καλοκαιριού όταν και εφαρμόστηκε ο νόμος και καταλάβαμε ότι πρόκειται για μια απόλυτη ανοησία. Η ΝΔ έχασε τον παραδοσιακό της ψηφοφόρο ο οποίος επλήγη από φόρους που ήταν παντελώς άδικοι.
5.Η ΝΔ θα πρέπει να δει καλά τη γενικότερη πολιτική της, οικονομική και μη. Υποσχέθηκε πράγματα που δεν τήρησε ποτέ, έπληξε τον κόσμο της με κακούς νόμους και αντίθετα δεν κυνήγησε τη φοροδιαφυγή, δεν προχώρησε σε γενναίες μεταρρυθμίσεις, δείλιασε μπροστά στο πολιτικό κόστος, την ώρα που η πατάτα έκαιγε στα χέρια της. Ο κόσμος της Δεξιάς και ο κεντρώος νοικοκύρης εγκατέλειψαν τη ΝΔ γιατί δεν είδαν τον φιλελεύθερο ριζοσπαστισμό που του υποσχέθηκαν. Ο δεξιός ψηφοφόρος πικράθηκε πολύ και για να τον ξανακερδίσει η ΝΔ θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ.
6.Άραγε τι να πει κανείς για το κομματικό επιτελείο της ΝΔ και του Μαξίμου που έτρεξαν την προεκλογική εκστρατεία. Όλα τα λάθη μαζεμένα. Γιατί όταν ξεκινάς πριν τρεις εβδομάδες με 3 μονάδες διαφορά και χάνεις με 8 αυτό σημαίνει ότι έχεις κάνει τραγικά λάθη. Για να δούμε. Θα αναλάβουν κάποιοι τις ευθύνες τους και θα πάνε σπίτια τους αφήνοντας άλλους να κάνουν μια καλύτερη προσπάθεια;
Υπάρχουν πολλά που μπορεί κανείς να πει για τη ΝΔ. Όπως π.χ. για τις σχέσεις της με το επιχειρηματικό και μιντιακό σύστημα. Όπου όταν είδαν τόσο οι παλιοί όσο και οι νέοι νταβατζήδες ότι δεν τους κάνει τα χατίρια την άδειασαν κανονικά. Η ΝΔ πρέπει άμεσα να σπάσει τα δεσμά της με τους άθλιους καιροσκόπους, τους δημοσιογραφίσκους της λεγόμενης «εκβιαστικής δημοσιογραφίας», που όχι μόνο δεν την στήριξαν αλλά βγήκαν και τα αφεντικά τους, που δεν είναι και τόσο καθαρά, και έκαναν δηλώσεις υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ πρέπει να αποκαθαρθεί από όλον αυτόν τον εσμό που την έτρωγε σαν το σαράκι. Κάποιοι νομίζουν ότι ο κόσμος δεν έβλεπε, δεν άκουγε. Η σιωπή του νεοδημοκρατικού κόσμου από κάποιους θεωρήθηκε ανοχή. Γελάστηκαν και τώρα πληρώνουν.
Ο Αντώνης Σαμαράς είπε χθες ότι εγκαταλείπει την εξουσία υπερήφανος. Και καλά κάνει. Ηττήθηκε αλλά είχε δίκιο. Έσωσε τη χώρα το 2012 όταν όλοι οι άλλοι είχαν λουφάξει. Πήρε στα χέρια του τη χειροβομβίδα και την απασφάλισε. Οδήγησε την οικονομία σε ήρεμα νερά. Για πρώτη φορά είχαμε πλεονάσματα, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, χαμηλά επιτόκια δανεισμού. Το κυριότερο. Η Ελλάδα παρέμεινε εντός του ευρώ και άρχισε να γυρίζει σελίδα, χάρη βεβαίως των θυσιών του ελληνικού λαού. Ο κόσμος δεν άντεξε και τιμώρησε την κυβέρνηση. Πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι δεν θα ξαναπληρώσουν φόρους και θα πάρουν αυξήσεις. Γελιούνται. Ο Σαμαράς τους έλεγε την αλήθεια, τουλάχιστον δεν τους κορόιδεψε.
Η επόμενη ημέρα για τη ΝΔ και τον αρχηγό της είναι δύσκολη, κυρίως γιατί δεν πρέπει να χαθούν οι κατακτήσεις της χώρας. Ο Αντ. Σαμαράς πρέπει να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για ανασυγκρότηση της Κεντροδεξιάς. Πρέπει να πάρει σκούπα και να πετάξει έξω τους άχρηστους, τα λαμόγια και τους καιροσκόπους. Πρέπει να συγκροτήσει μια ευρύτερη συμμαχία που θα επαναφέρει στο επίκεντρο της πολιτικής την φιλελεύθερη - πατριωτική πολιτική και την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας. Άλλωστε πολύ πιθανό να κληθεί σύντομα να βγάλει ξανά τα κάστανα από τη φωτιά όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα κάνει θάλασσα.
Η ΝΔ πρέπει να είναι έτοιμη, ανανεωμένη και κυρίως έχοντας κάνει την αυτοκριτική της σε όλα τα επίπεδα. Ο Σαμαράς έχει τώρα την ιστορική ευκαιρία να αλλάξει όλα όσα δεν κατάφερε το 2009 όταν εξελέγη αρχηγός της ΝΔ.
Antinews


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: