Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Περί Grexit

"Την ευθύνη για όλη αυτή την κουβέντα την έχει το πολιτικό σύστημα (κυρίως η αριστερά) που συνεχίζει και λέει ανοησίες και δεν μπορεί να κατανοήσει βασικά πράγματα, μεταξύ άλλων τι είναι το μνημόνιο και γιατί η Ελλάδα έχει πτωχεύσει. Ο οικονομικός αναλφαβητισμός δηλαδή της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας στο σύνολο."

Του Γιώργου Καισάριου

Κατ΄ αρχάς αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα, με κάποιο παράξενο τρόπο που δεν κατανοώ και μου διαφεύγει, βγαίνει από το ευρώ και επιστρέφει στη δραχμή. Το κόστος για την Ευρώπη θα είναι τουλάχιστον 300 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα.

Το πρώτο πράγμα που θα γίνει θα είναι ότι τα ευρώ που χρωστάμε στους πάντες θα πάψουμε να τα πληρώνουμε, διότι δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να τα πληρώνουμε. Τούτο διότι η δραχμή θα φάει τέτοια... τούμπα από την αγορά (αν υποθέσουμε ότι η ΤτΕ μπορεί να βρει καν bid) που δεν θα το πιστεύει κανείς. Φυσικά το ίδιο θα γίνει και με τα λεφτά που χρωστά ο ιδιωτικός τομέας στο εξωτερικό. Άμεση στάση πληρωμών από τους πάντες.

Υπενθυμίζω τι έχει πάθει το ρούβλι, με τη Ρωσία να έχει πολύ χαμηλό χρέος ως προς το ΑΕΠ, πετρέλαιο, χρυσό κτλ κτλ κτλ...

Από εκεί και πέρα, το κόστος για Ευρώπη δεν θα έχει να κάνει μόνο με τη στάση πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδος, αλλά θα υπάρχει και ένα ντόμινο effect στην περιφέρεια.

Ναι μεν πράγματι, η ΕΚΤ μπορεί να κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά, αγοράζοντας καραβιές ομολόγων με φρέσκα ευρώ, αλλά αυτή την εικονική πραγματικότητα δεν σημαίνει ότι θα την ασπάζεται και η αγορά. Μπορεί δηλαδή τα επιτόκια του κρατικού χρέους να είναι χαμηλά, αλλά δεν σημαίνει ότι θα γίνει το ίδιο με το επιτόκιο που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιωτικός τομέας.

Επίσης, από την στιγμή που μια χώρα σαν την Ελλάδα μπορεί να γυρίσει στο εθνικό της νόμισμα, για ποιο λόγο να μην
γίνει το ίδιο με την Ιταλία; Η αλήθεια είναι ότι μπορεί. Αυτό στη συνέχεια θα αποτρέψει την αγορά να επενδύσει έστω και ένα ευρώ στην Ιταλία και ίσως ορισμένες άλλες χώρες. Για να μην πω ότι η αγορά θα προσπαθήσει να αποεπενδυθεί από την Ιταλία στο σύνολο (ή έως ένα ποσοστό τουλάχιστον). Αυτό στην καλύτερη περίπτωση σημαίνει ύφεση της τάξεως του 5% για την Ιταλία, ίσως και για μερικά χρόνια στη σειρά.

Το πρόβλημα με ένα Grexit δεν είναι ότι το κόστος για την Ευρώπη μιας ελληνικής άτακτης φυγής δεν είναι αντιμετωπίσιμη. Είναι και πάρα είναι και πάντα ήταν, ακόμα και το 2010. Ακόμα και 300 δισ. ευρώ δεν είναι όλα τα λεφτά για την Ευρώπη. Το πρόβλημα είναι (και τα έχω πει όλα αυτά πολύ παλιότερα πριν 3-4 χρόνια) το κόστος της αλυσιδωτής αντίδρασης που θα προκαλέσει μια φυγή της Ελλάδος από το ευρώ.

Κανείς δεν γνωρίζει δηλαδή πόσο άσχημα θα είναι τα πράγματα για την Ευρώπη. Για παράδειγμα, η επενδυτική φυγή από την Ευρώπη που είχα πει πριν ότι θα συντελεστεί, την βλέπουμε στην πτώση του ευρώ. Κανείς δεν γνωρίζει πως θα συμπεριφερθεί η αγορά (άτακτα η μη), αν για κάποιο λόγο αρχίσει μια συζήτηση για την έξοδο της Ιταλίας.

Και καλά σχετικά με την Ευρώπη. Στην Ελλάδα έχει κανείς ιδέα τι έχει να γίνει;; Σας είπα πριν λίγο καιρό ότι το μέσο ετήσιο εισόδημα στη Ζιμπάμπουε είναι 700 δολάρια τον χρόνο. Όχι δεν βλέπω ούτε κατά προσέγγιση να τους φτάνουμε, αλλά πιστεύω ότι ο πάτος του βαρελιού δεν υπάρχει αν βγούμε από το ευρώ. Διότι πέραν από το γεγονός ότι δεν θα έχουμε το εισόδημα πλέον (το συνάλλαγμα δηλαδή) για να εισάγουμε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες που σήμερα εισάγουμε (διότι δεν έχουμε πρόβλημα συναλλαγματικών αποθεμάτων), το βιοτικό μας επίπεδο θα πέσει τόσο όσο κανείς δεν μπορεί να φανταστεί.

Για αυτό το λόγο θα πρέπει να σταματήσει αυτή η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ κτλ. Ναι, είμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά τα πράγματα θα ήταν και θα είναι πολύ χειρότερο (όσο δεν φαντάζεστε) αν για κάποιο λόγο η Ελλάδα φύγει από τη ζώνη του ευρώ.

Την ευθύνη για όλη αυτή την κουβέντα την έχει το πολιτικό σύστημα (κυρίως η αριστερά) που συνεχίζει και λέει ανοησίες και δεν μπορεί να κατανοήσει βασικά πράγματα, μεταξύ άλλων τι είναι το μνημόνιο και γιατί η Ελλάδα έχει πτωχεύσει. Ο οικονομικός αναλφαβητισμός δηλαδή της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας στο σύνολο.

Η κατάληξη είναι ότι δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταφέρει να κάνει κυβέρνηση, η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ, διότι θέλω να πιστεύω ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει τις απαραίτητες κολοτούμπες για να αναιρέσει όλα αυτά που ορισμένα στελέχη του λένε σήμερα.

Αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε ότι δεν κάνουν τις απαραίτητες κολοτούμπες, αν κάποια μελλοντική Ελληνική κυβέρνηση έστω και προσπαθήσει να θέσει ζήτημα δραχμής (με κάποιο υποτιθέμενο δημοψήφισμα κτλ), θα πέσει την ίδια ώρα, όχι την ίδια μέρα.

Όχι από “ξένα κέντρα εξουσίας", αλλά από τον Ελληνικό λαό τον ίδιο …


George.kesarios@capital.gr


capital.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: