Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

ΔΝΤ: Αναβολή πληρωμής σημαίνει πιστωτικό γεγονός

Αν η Ελλάδα ζητήσει παράταση αποπληρωμής της δόσης, χωρίς να γίνει σε συνεννόηση με την Ουάσινγκτον και όλους τους δανειστές, θα προκληθεί πιστωτικό γεγονός, αναφέρουν πηγές του Ταμείου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega, Μιχάλης Ιγνατίου, ακόμη και αν υπάρξει αίτημα της Ελλάδα για παράταση της αποπληρωμής της δόσης υπάρχει κίνδυνος αυτό να μην περάσει από το ΔΣ του Ταμείου και τότε θα ζητηθεί τρίτο Μνημόνιο.

Ωστόσο, από πλευράς του ΔΝΤ δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση.

Επίσης, αξιωματούχοι του Ταμείου, σε κάθε ευκαιρία, φαίνεται πως επαναλαμβάνουν ότι το ΔΝΤ λειτουργεί με «συγκεκριμένους κανονισμούς» και τα όποια αιτήματα προέρχονται από χώρες που διατηρούν δανειακές συμβάσεις κατατίθενται για συζήτηση και εξέταση στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε ενημέρωση στα μέλη του Σώματος του ΔΝΤ για τα θέματα της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου. Στη συνεδρίαση προέδρευσε η γενική διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ και μίλησε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πολ Τόμσεν.

H ενημέρωση στο ΔΣ του ΔΝΤ στηρίχθηκε στο περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε η κα Λαγκάρντ προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με την οποία διατύπωνε την άποψη ότι ο ελληνικός κατάλογος (των μεταρρυθμίσεων) είναι «επαρκώς περιεκτικός», αποτελώντας «αξιόπιστο σημείο εκκίνησης» και ότι «δεν είναι ευρύτερα αρκετά συγκεκριμένος».

Υπογραμμίστηκε ότι «υπάρχει διάθεση» από μέρους της νέας ελληνικής κυβέρνησης για να αναπτύξει τις λεπτομέρειες των σχεδίων της, ενώ διευκρινίστηκε ότι δεν έγινε καμία αναφορά στις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας.

Τέλος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, στη συνεδρίαση ο κ. Τόμσεν φέρεται να είπε ότι «εμείς είμαστε ανοικτοί να το ονομάσουμε αυτό το πράγμα ό,τι θέλει η Αθήνα», αλλά μνημόνιο πρέπει να υπάρχει.

Όπως εξήγησε ο κ. Τόμσεν «η Ευρώπη μας ζητάει να ελέγχουμε τα μέτρα άρα και να θέλαμε να μην υπάρχει μνημόνιο δεν γίνεται. Πρέπει να υπάρχει το πλαίσιο, πρέπει να είναι όλα γραπτά και υπογεγραμμένα».


nooz.gr



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: