Σε ανοικτό πόλεμο με τη Γερμανία, με επικοινωνιακού τύπου προς το παρόν μηνύματα, προχωρά πλέον η Ελλάδα.
Μετά την σκληρή απάντηση του Ν. Παππά στον κ. Σόιμπλε και τα μηνύματα που ... έστειλε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ήρθε η σειρά του υπουργού Δικαιοσύνης. Ο Νίκος Παρασκευόπουλος, μιλώντας στη Βουλή είπε ότι προτίθεται να υπογράψει σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου και με αυτό τον τρόπο να ανάψει το «πράσινο φως» για δήμευση περιουσίας του γερμανικού δημοσίου εντός της Ελλάδας. Το κτίριο του Ινστιτούτο Γκαίτε των Αθηνών είναι από τα κτίρια που θα μπορούσε να κατασχέσει το ελληνικό δημόσιο κάνοντας χρήση της δικαστικής απόφασης για τις αποζημιώσεις από τις ναζιστικές θηριωδίες.
Ο κ. Παρασκευόπουλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της κατάσχεσης λέγοντας πάντως ότι η τελική του απόφαση θα εξαρτηθεί από «την πολυπλοκότητα της υπόθεσης» αλλά και από ζητήματα ευρύτερων «εθνικών διαστάσεων».
Είπε συγκεκριμένα:
«Θέλω να εκφράσω την προσωπική μου θέση ως υπουργού της Δικαιοσύνης. Συγχωρέστε μου τον πρωτοπρόσωπο λόγο. Οφείλεται στο ότι η πολιτική δικονομία αναθέτει μια απόφαση στον υπουργό της Δικαιοσύνης. Έχω τη γνώμη ότι η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου που έκρινε ότι υπάρχει ετεροδικία και επομένως ασυλία του εναγόμενου γερμανικού κράτους δεν αναιρεί την εκτελεστότητα της Αρεοπαγιτικής απόφασης του έτους 2000 διότι δεν αφορά την ίδια υπόθεση. Η απόφαση του Αρείου Πάγου παραμένει εκτελεστή και προσωπικά είμαι έτοιμος να δώσω την άδεια για την εκτέλεσή της», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης χειροκροτούμενος από βουλευτές.
«Το χρόνο για την εκτέλεση αυτής της επίσπευσης αυτής της διαδικασίας, βεβαίως θα τον εξαρτήσω, ενόψει και της νομικής πολυπλοκότητας του θέματος αλλά και των εθνικών του διαστάσεων, και από την πολιτική διαπραγμάτευση που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση και από τη γνώμη της Βουλής», κατέληξε.
Πολλαπλά σημαίνουσα χαρακτήρισε τη δήλωση του υπουργού η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, «ιδίως γιατί υπάρχουν ακόμα ζωντανοί άνθρωποι που έζησαν τη ναζιστική θηριωδία αλλά και ενόψει ακόμη του ότι έχουν φύγει πάρα πολλοί στη διαδικασία αναμονής να υλοποιηθεί μια απόφαση που έχει γίνει αμετάκλητη για την ελληνική δικαιοσύνη από το έτος 2000, εδώ και 15 χρόνια».
Σύμφωνα με την 137/1997 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, επιδικάστηκαν 28 εκατομμύρια ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου. Η απόφαση αυτή κατέστη αμετάκλητη με την 11/2000 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία απέρριψε αίτηση αναίρεσης του Γερμανικού Κράτους. Σύμφωνα όμως με το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η «αναγκαστική εκτέλεση κατά αλλοδαπού δημοσίου δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργού της Δικαιοσύνης».
Ανάλογη απόφαση είχε πάρει και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2000. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης είχε υπογράψει την σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου με αποτέλεσμα δικαστική κλητήρας να εμφανιστεί στο γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε των Αθηνών, προκειμένου να εκτελέσει την δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου. Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά και κατόπιν την απόφασης της Γερμανίας να εγκρίνει την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, η τότε κυβέρνηση άλλαξε άποψη και ο υπουργός Δικαιοσύνης απέσυρε την απόφαση για αναγκαστική εκτέλεση.
Το πολεμικό κλίμα Ελλάδας – Γερμανίας απειλεί και την πορεία των διαπραγματεύσεων και πλέον ζητείται απ' όλους να πέσουν οι τόνοι, ειδικά από το Βερολίνο που έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις της κατά της ελληνικής κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στη Γερμανία να μην εφαρμόζει α λα καρτ ηθική και τόνισε: «Όταν τη θέση του διαλόγου μεταξύ των λαών παίρνει η θέση της υπεροχής και τους ιστορικού πεπρωμένου τότε αυτό που κυριαρχεί είναι ο πόλεμος και το σκοτάδι και η Ευρώπη το γνώρισε αυτό το σκοτάδι, το έζησε, το μίσησε» συμπλήρωσε.
«Αυτός ήταν ένας λόγος που εκκινήθηκαν οι διαδικασίες για να μην ηχήσουν ξανά οι σειρήνες του πολέμου» συνέχισε ο πρωθυπουργός και έστειλε το μήνυμα ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει σήμερα τα ίδια λάθη»
greece-salonika
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου