Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, στη συνεδρίαση που κράτησε λίγο και μετά τις 6 τέλειωσε για την Ελλάδα, έγιναν δύο επίσης σημαντικά ζητήματα.
Το πρώτο είναι ότι οι δανειστές ουσιαστικά απέρριψαν τις ελληνικές προτάσεις κρίνοντάς τες γενικόλογες. Φαίνεται να επιμένουν σε πιο συγκεκριμένα μέτρα και θα ήθελαν να ακούσουν από την κυβέρνηση να μιλά για συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις και αύξηση στον ΦΠΑ, τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές (νησιά) ή για ορισμένα προϊόντα.
Το δεύτερο ήταν ότι οι υπουργοί Οικονομικών, με αρχηγό τον Σόιμπλε την... έπεσαν στον Βαρουφάκη γιατί η κυβέρνηση κατέθεσε μονομερώς το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Προφανώς πρόκειται για «σπάσιμο του τσαμπουκά» αφού το να δώσεις 200 εκατ. ευρώ για να κάνεις ευκολότερη τη ζωή των φτωχών πολιτών είναι το ελάχιστο. Όμως, η Γερμανία φαίνεται να έχει εκνευριστεί άσχημα από τη στάση του Βαρουφάκη, ειδικά και μετά τις απίστευτες προτάσεις του για δημοψήφισμα ή εκλογές.
Οι δανειστές ζητούν να ερωτώνται για όλα τα νομοσχέδια που έχουν δημοσιονομικό κόστος, στέλνοντας μήνυμα στην Αθήνα ότι έχουν το πάνω χέρι. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι έχουμε μια κυβέρνηση που τόσο καιρό δεν έχει καταθέσει ούτε έναν νόμο παρά μόνο το συγκεκριμένο σχέδιο. Μια απόρριψή του θα αποτελούσε ασφαλώς νέο πεδίο σύγκρουσης και θα έφερνε πιο κοντά τη ρήξη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σάλος προκλήθηκε στις Βρυξέλλες από πληροφορίες που αποκάλυψε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών ότι των διαπραγματεύσεων θα ηγείται ο Γιάννης Δραγασάκης. Κάτι που βεβαίως θεωρήθηκε άδειασμα στον Γ. Βαρουφάκη.
Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Δραγασάκης διέψευσαν την πληροφορίες αλλά όπως λέει κι ο λαός, «όπου υπάρχει φωτιά υπάρχει και καπνός».
Από την πλευρά της κυβέρνηση θεωρεί θετικό το αποτέλεσμα του Eurogroup αφού συμφωνήθηκε ότι:
1.Ξεκινάει η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, γεγονός που αποτελεί θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα.
2.Παρά την παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών, οι ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές πολιτικά από το Eurogroup.
3.Tην Τετάρτη ξεκινούν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και θεσμών. Οι κοινές συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνονται αποκλειστικά στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα. Υπενθυμίζουμε ότι η τρόικα ως μηχανισμός αποτελεί οριστικό παρελθόν.
4.Διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών για να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα.
Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό της λίστας των μεταρρυθμίσεων με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις.
Η λιτή ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα
«Το Eurogroup συζήτησε την τρέχουσα αξιολόγηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας, υπό το υπάρχον πρόγραμμα. Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις την Τετάρτη (11 Μαρτίου) στις Βρυξέλλες.
Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα είναι καλοδεχούμενα στην Αθήνα για να υποστηρίξουν αυτή τη διαδικασία».
Για να τελειώσει η πλάκα, ναυάγιο η διαπραγμάτευση, το Μνημόνιο εφαρμόζουν, άτσαλα και χωρίς γνώση. Χάσαμε άσκοπα χρόνο. Και πανηγυρίζουν...
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) March 9, 2015
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου