Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

WSJ: Οι εκλογές στην Ελλάδα «κατέστρεψαν» την ανάκαμψή της...

WSJ: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκλονίσει την Ελλάδα- Την κατέστρεψαν οι εκλογές
Μέσα από επτά γραφήματα η Wall Street Journal, σε νέο της δημοσίευμα, επιχειρεί να αποδείξει πως οι εκλογές στην Ελλάδα «κατέστρεψαν» την ανάκαμψή της, επισημαίνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκλονίσει την Ελλάδα».
Σε σοβαρές αναταραχές έχει οδηγήσει τα ελληνικά assets η πορεία προς την εκλογή της αντιμνημονιακής κυβέρνησης τον Ιανουάριο και έκτοτε, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα κινήθηκαν υψηλότερα και στη συνέχεια υποχώρησαν καθώς οι επενδυτές ανέμεναν από τον ΣΥΡΙΖΑ να λάβει κάποιες παραχωρήσεις από τους πιστωτές της χώρας ή ανησυχούσαν ότι η αδιαλλαξία του θα οδηγούσε την χώρα εκτός ευρώ.
Η Ελλάδα φαινόταν να είναι σε τροχιά ανάκαμψης μέχρι να την πλήξει η τελευταία πολιτική αβεβαιότητα, τονίζει το δημοσίευμα. «Τώρα οι επενδυτές δεν είναι τόσο σίγουροι», αναφέρεται χαρακτηριστικά, καθώς μέχρι στιγμής, δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι η επίπτωση αυτής της αβεβαιότητας για την πραγματική οικονομία της Ελλάδας.
Πιο εμφανής, σύμφωνα με τη WSJ, είναι η επίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην ψυχολογία -και όχι μόνο- μεταξύ των επενδυτών σε ομόλογα και μετοχές.
Υπήρξαν ισχυρές εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες στη διάρκεια του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου, εν τω μέσω ανησυχιών ότι θα σταματήσει η έκτακτη χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέληγε σε συμφωνία για την παράταση του προγράμματος διάσωσης, που έληξε στο τέλος Φεβρουαρίου.
Ταυτόχρονα, ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων σταμάτησε να πληρώνει τους φόρους τους τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, ελπίζοντας ίσως να επωφεληθεί από μια φορολογική αμνηστεία.
Η μεταβλητότητα αυτή ακολουθεί το ελληνικό πολιτικό σκηνικό τους τελευταίους δύο μήνες. Στις 9 Δεκεμβρίου, ο τότε πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς έφερε προς τα εμπρός τις εκλογές για τον πρόεδρο της δημοκρατίας. Ωστόσο, το λαϊκό αίσθημα είχε μετατοπιστεί εναντίον της δεξιάς διακυβέρνησής του και του προγράμματος λιτότητας. «Επομένως, όταν έλαβε χώρα η ψηφοφορία για τον πρόεδρο της δημοκρατίας, ουσιαστικά μετατράπηκε σε μια ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση», αναφέρεται.
Η 28η Φεβρουαρίου σηματοδοτούσε το τέλος του προγράμματος διάσωσης προτού η Ελλάδα έλθει
σε συμφωνία με τους πιστωτές της, αλλά μόνο για τέσσερις μήνες. Στο μεταξύ, μια νέα συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί για το σχήμα του επόμενου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.
wsj greece01
wsj greece02
wsj greece03
wsj greece04
wsj greece05
wsj greece06
wsj greece07


reporter.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: