Τρίτη 21 Απριλίου 2015

«Τράβηξε το αυτί» του Κοτζιά ο Κέρι για τον Ξηρό

Με φόντο τις σκληρές τοποθετήσεις του αμερικανού πρέσβη για τον Ξηρό, αλλά και την επίσκεψη του επικεφαλής της Gazprom στην Αθήνα για το ρωσικό αγωγό, πραγματοποιήθηκε η επίσημη επίσκεψη Κοτζιά στις ΗΠΑ.

Το θέμα Ξηρού έθεσε και πάλι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κέρι, στον Νίκο Κοτζιά, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους που μόλις προ ολίγου ολοκληρώθηκε. Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, πάντως, υποβαθμίζουν τη νέα παρέμβαση Κέρι, λέγοντας πως ο επικεφαλής του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ δεν έθεσε το ζήτημα «επιθετικά». Ως γνωστόν, το μέγαρο Μαξίμου διοχετεύει ότι υπήρξε επικοινωνία Τσίπρα – Κέρι, ενώ, εάν κρίνει κανείς από τη συνέντευξη Τύπου του αμερικανού πρέσβη, η Ουάσιγκτον είναι σφόδρα ενοχλημένη από την κίνηση της κυβέρνησης.
Κατά τους ίδιους κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ.Κέρι, σημείωσε ότι για τις ΗΠΑ, η Ελλάδα αποτελεί χώρα προτεραιότητας, και ότι η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να στηρίζει τη χώρα, λόγω και του γεωπολιτικού ρόλου που μπορεί να παίξει στην περιοχή, ενώ, όσον αφορά τα οικονομικά, φέρεται να κινήθηκε στη γνωστή γραμμή Ομπάμα, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, και ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι υπέρ των αναπτυξιακών και όχι υφεσιακών μέτρων.
Πάντως, στο ήδη φορτισμένο σκηνικό, λόγω ρύθμισης περί Ξηρού, την αμερικανική δυσαρέσκεια φαίνεται να διογκώνει και η επίσκεψη του επικεφαλής της Gazprom στην Ελλάδα, κ.Μίλερ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον κ.Τσίπρα και τον υπουργό Ανάπτυξης, Π.Λαφαζάνη. Και οι δυο πλευρές, κατά
πληροφορίες, θα δηλώσουν την αποφασιστικότητά τους να προωθήσουν τον ρωσικό αγωγό που θα καταλήγει στην Τουρκία (Turkish Stream) και στη συνέχεια θα περάσει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας (Greek Stream). Αγωγός, ο οποίος θα παραγκωνίσει την Ουκρανία. Κάτι που επουδενί επιθυμούν οι ΗΠΑ. Μετά την επίσκεψη Μίλερ, δεν αποκλείεται στο άμεσο χρονικό διάστημα, να υπογραφεί και «μνημόνιο συνεργασίας» μεταξύ Αθήνας και Μόσχας για την υλοποίηση του σχεδίου του αγωγού.
Επίσης, ο αμερικανός υπουργός φέρεται να είπε ότι η περίοδος προσφέρεται για να προωθηθεί λύση στο Κυπριακό. Όπως είναι γνωστό, τελευταία στην Κύπρο δημοσιοποιούνται πληροφορίες για επίλυση του προβλήματος έως το τέλος του έτους.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: