Οι συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin στη Μόσχα την Τετάρτη εστίασαν σε έναν προτεινόμενο ενεργειακό αγωγό, σε μελλοντικές επενδύσεις και στις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, σε μια συνάντηση που είχε απορριφθεί πριν καν ξεκινήσει από τη Γερμανία και τη Γαλλία ως δευτερεύουσας σημασίας.
Με μια πληρωμή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Πέμπτη να μειώνει ακόμα περισσότερο τα διαθέσιμα της χώρας, η Ελλάδα θα πρέπει να βασιστεί στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της για μια οικονομική σανίδα σωτηρίας, αναφέρει το πρακτορείο.
Με μηνιαίο λογαριασμό περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε συντάξεις και μισθούς, Έλληνες αξιωματούχοι δηλώνουν αυτή την εβδομάδα ότι έχουν θέσει ως στόχο την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις 24 Απριλίου ως προθεσμία για την έγκριση νέων χρημάτων, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Μια συνάντηση αξιωματούχων της Ευρωζώνης την Τετάρτη ενέτεινε την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση με σοβαρότητα, αν είναι σοβαρή για την απόκτηση ρευστότητας, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της ΕΕ, αναφέρει το πρακτορείο.
Το πρακτορείο επισημαίνει εξάλλου ότι οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν χάσει περίπου 28 δισ. ευρώ σε καταθέσεις από τον Οκτώβριο, θα αναζητήσουν μεγαλύτερα περιθώρια από την ΕΚΤ. Το Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη για να αξιολογήσει το ύψος της έκτακτης παροχής ρευστότητας μέσω του ELA, αναφέρουν δύο πηγές με γνώση του θέματος.
Το Bloomberg σημειώνει ότι από τότε που οι ελληνικές τράπεζες έχασαν την πρόσβαση τους στις κανονικές χρηματοδοτικές γραμμές της ΕΚΤ, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας προχωρούν κάθε εβδομάδα σε αύξηση του ορίου του ELA. Την 1η Απριλίου αύξησαν το διαθέσιμο ποσό κατά 700 εκατ. ευρώ διαμορφώνοντας το λίγο κάτω από τα 72 δισ. ευρώ.
Για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία το πρακτορείο αναφέρει ότι δεν απέφερε κάποιες υποσχέσεις για οικονομική βοήθεια ή συγκεκριμένες συμφωνίες, αν και η Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι δεν ζήτησε βοήθεια.
Σημειώνει ακόμη ότι ο Ρώσος πρόεδρος αναζητά συμμάχους για να υπονομεύσει τη θέση της ΕΕ κατά των κυρώσεων. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, χρειάζονται και τα 28 κράτη μέλη για την ανανέωση των μέτρων όταν λήξουν τον Ιούλιο.
Χρειάζεται να υπάρξει εγχώρια υποστήριξη για άλλο ένα πακέτο το Μάιο ή τον Ιούνιο, αναφέρει ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, στρατηγικός αναλυτής της Bank of America Merrill Lynch. “Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να εγκριθεί το πρόγραμμα στο κοινοβούλιο και πώς θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα στο μεταξύ, καθώς ξεμένουν από μετρητά”, δηλώνει σε συνέντευξη στο Bloomberg. “Αυτό που χρειάζεται πραγματικά να φέρει πίσω στην Ελλάδα είναι μια συμφωνία με την Ευρώπη”.
enikonomia.gr
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου