Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Προειδοποίηση - σοκ: Η Αθήνα έχει λίγες μέρες, όχι εβδομάδες και πρέπει να πληρώσει πολιτικό κόστος

Προειδοποίηση - σοκ: Η Αθήνα έχει λίγες μέρες, όχι εβδομάδες και πρέπει να πληρώσει πολιτικό κόστος
Ημέρες μόνον απομένουν στην Ελλάδα για να συνάψει με τους πιστωτές της μια συμφωνία για μετρητά έναντι μεταρρυθμίσεων, επειδή είναι ανάγκη να αρχίσει να διαπραγματεύεται μια τρίτη συμφωνία στήριξης που θα την σώσει από τη χρεοκοπία μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Ιούνιο, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της ευρωζώνης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο τους επικαλείται χωρίς να τους κατονομάζει.
"Η χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι βιώσιμη χωρίς ένα τρίτο πρόγραμμα, χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση", δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σύμφωνα πάντα με το Reuters, πριν από την έναρξη σήμερα της συνάντησης των υφυπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί το αργότερο τον Μάιο ώστε οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να έχουν το χρόνο για να εξασφαλίσουν την έγκριση των κοινοβουλίων τους.
"Δεν μιλάμε πλέον για εβδομάδες, μιλάμε για ημέρες", δήλωσε ο αξιωματούχος.
Εντούτοις ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι ακόμη έτοιμοι να αρχίσουν να συζητούν ένα τέτοιο νέο πρόγραμμα στήριξης για την Αθήνα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Το Ρόιτερς σημειώνει πως για τους πιστωτές, η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει αύριο, Πέμπτη, η Ελλάδα σε συνάντηση με εκπροσώπους της Επιτροπής, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ταμείου στήριξης της ευρωζώνης, θα είναι μόνον η αρχή μιας κρίσιμης συζήτησης...

"Είναι πιθανόν ότι μόλις την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να διαπιστώνουμε αν υπάρχει κάποια απτή πιθανότητα επιτυχίας ή όχι. Αυτό δεν θα γίνει αύριο, όταν θα δούμε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων", δήλωσε ο αξιωματούχος.
"Δεν βλέπω κάποια πιθανή κατάληξη αν οι Έλληνες δεν κάνουν κάποια πολύ σημαντική κίνηση σε έναν ή δύο ή τρεις τομείς", τόνισε ο ίδιος. "Θα μπορούσε να είναι στις συντάξεις, θα μπορούσε να είναι στην αγορά εργασίας, όμως ... πρέπει να πληρώσουν το πολιτικό κόστος. Το Eurogroup θέλει να δει αυτό το πολιτικό κόστος να πληρώνεται", πρόσθεσε.
Αν οι αντιπρόσωποι των πιστωτών και η Ελλάδα μπορέσουν να συμφωνήσουν την ερχόμενη εβδομάδα στις μεταρρυθμίσεις, τότε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορούσαν να στηρίξουν τη συμφωνία κατά τη σύνοδό τους στις 11 Μαΐου ή στη διάρκεια μιας έκτακτης συνόδου λίγες ημέρες αργότερα, αν αυτό είναι απαραίτητο.
"Στην καλύτερη περίπτωση, στις 11 Μαΐου θα μπορούσε να υπάρξει κάποιου είδους προσωρινή δήλωση και μετά να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ως το τέλος Μαΐου ή πολύ νωρίς τον Ιούνιο", δήλωσε ο αξιωματούχος.

imerisia


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: