ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΤΡΑΒΗΞΕ
Τις τελευταίες ημέρες κάνει τον γύρο του κόσμου, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων, και συγκινεί καθώς απαθανατίζει με τον πιο απλό τρόπο την απόλυτη αντίθεση της παιδικής αθωότητας με την φρίκη του πολέμου: Ένα μικρό κορίτσι από τη Συρία, αντικρίζοντας τον φωτογραφικό φακό, σηκώνει τρομαγμένο τα χέρια καθώς νομίζει ότι πρόκειται για όπλο.
Η εικόνα που κάνει το γύρο του διαδικτύου με το hashtag #Surrended, ενώ απασχολεί τα μεγαλύτερα δημοσιογραφικά δίκτυα έχει ήδη τρεις μήνες ζωής. Τραβήχτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τον Τούρκο φωτορεπόρτερ Osman Sagirli και τον Ιανουάριο δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα Turkiye όπου ο συγκεκριμένος φωτογράφος εργάζεται επί 25 χρόνια. Εκείνο το διάστημα είχε γνωρίσει αρκετή επιτυχία στα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όταν την ανέβασε στο λογαριασμό της στο Twitter η Παλαιστίνια φωτογράφος Nadia AbuShaban. Ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν μερικοί ακόμη μήνες για να φτάσει στον αγγλόφωνο κόσμο και να γνωρίσει τη δημοσιότητα που γνωρίζει τα τελευταία 24ωρα...Το ενσταντανέ απαθανατίστηκε σε καταυλισμό προσφύγων στη Συρία όπου το παιδί έχει βρει καταφύγιο μαζί με τη μητέρα και τα τρία αδέλφια του. Ο πατέρας σκοτώθηκε σε έναν από τους βομβαρδισμούς που έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα στην περιοχή και τα υπόλοιπα τρία μέλη χρειάστηκαν να περπατήσουν 150 χιλιόμετρα από το χωριό τους, στα σύνορα με την Τουρκία, προκειμένου να φτάσουν στον καταυλισμό.
Όταν ο φωτογράφος πλησίασε τον μικρό και σήκωσε την κάμερά του, εκείνος τρομαγμένος σήκωσε με τη σειρά του τα χέρια ψηλά και κοίταζε φοβισμένος νομίζοντας πως η κάμερα είναι όπλο.
«Στ' αλήθεια κλαίω», «απίστευτα θλιβερό», «η ανθρωπότητα απέτυχε», είναι μερικά από τα σχόλια που διαβάζει κανείς κάτω από τη φωτογραφία. Η αρχική ανάρτηση αναδημοσιεύτηκε περισσότερες 11.000 φορές μέσα σε λίγες μόνο ώρες, ενώ όταν την Παρασκευή η φωτογραφία ανέβηκε στο Reddit, μια από τις πλέον δημοφιλείς ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, περισσότεροι από 5,000 έσπευσαν να την σχολιάσουν.
Αρχικά επικράτησε σύγχυση σχετικά με το φύλο του παιδιού, καθώς αν και οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για κορίτσι, στη συνέχεια μέσα ενημέρωσης έγραψαν ότι πρόκειται για αγόρι.
Σύμφωνα πάντως με το BBC που επικοινώνησε με τον φωτογράφο, ο οποίος αυτόν τον καιρό εργάζεται στην Τανζανία, πρόκειται για ένα τετράχρονο κοριτσάκι με το όνομα Hudea.
«Χρησιμοποίησα τηλεφακό και εκείνο νόμισε πως είναι όπλο. Συνειδητοποίησα ότι είχε τρομοκρατηθεί μόλις τράβηξα τη φωτογραφία και την κοίταξα, καθώς είχε δαγκώσει τα χείλη της και είχε σηκώσει τα χέρια. Συνήθως τα παιδιά, όταν βλέπουν κάμερα, τρέχουν μακριά, κρύβουν το πρόσωπό τους ή χαμογελούν», δήλωσε ο φωτογράφος στο βρετανικό δίκτυο προσθέτοντας πως βρίσκει τις φωτογραφίες των παιδιών στους καταυλισμούς ιδιαίτερα αποκαλυπτικές.
«Ξέρεις ότι πρόκειται για εκτοπισμένους ανθρώπους. Εχει μεγαλύτερο νόημα να δεις το μέγεθος της συμφοράς όχι μέσα από τους ενήλικες, αλλά μέσα από τα παιδιά. Στην αθωότητα των παιδιών τα συναισθήματα αντικατοπτρίζονται πολύ καλύτερα».
Ε.Σ. (Πηγή: BBC)
ethnos.gr
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου