Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Τα Μνημόνια τα ψηφίζουν οι εισηγητές τους!

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει κανένα λόγο να ψηφίσει τα συγκεκριμένα μέτρα, απόρροια κυρίως των παλινωδιών της Κυβέρνησης.
 
Τώρα που όλα δείχνουν συμφωνία με τους δανειστές, άρχισε η επόμενη φάση του δράματος: θα μπορέσει η Κυβέρνηση να ψηφίσει τα μέτρα;
Κι έστω ότι τα ψηφίζει θα μπορέσει να τα εφαρμόσει;
Ο Βαρουφάκης είχε πει μέσα στα πολλά ότι ήθελε μια συμφωνία που να μπορεί να την υπερασπιστεί. Πάνω σε αυτό δουλεύουν στην Κυβέρνηση. Διαρρέουν όλα τα μέτρα που έχουν μετρήσιμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αφήνοντας τις ασάφειες για τα επόμενα φεστιβάλ της Νεολαίας.
Η συμφωνία θα έλθει και μάλιστα με λιγότερα μέτρα από τα διαρρέοντα και θα «επικοινωνηθεί» ως τεράστια διαπραγματευτική επιτυχία της Κυβέρνησης.
Η πραγματική «κόκκινη γραμμή» της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατ’ επίφαση «λαϊκότητα της».
Όπως επαναπροσέλαβε τις καθαρίστριες που έδιωξε η ανάλγητη Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, έτσι θα φροντίσει και για χαμηλό ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.
Κατά την επίσημη ανακοίνωση των μέτρων (που θα ονομασθούν «μεταρρυθμίσεις») θα εκφραστούν διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα μέτρα θα περάσουν, έστω και με κάποιες απώλειες.
Οι απώλειες δεν θα υπερβούν τους δέκα βουλευτές κι έτσι δεν θα διαταραχθεί η «δεδηλωμένη».
Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει κανένα λόγο να ψηφίσει τα συγκεκριμένα μέτρα, απόρροια κυρίως των παλινωδιών της Κυβέρνησης.
Τα Μνημόνια τα ψηφίζουν οι εισηγητές τους. Αυτός είναι ο κανόνας και αν τα πράγματα ζορίσουν πραγματικά, υπάρχουν και οι βουλευτές –όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν- που θα τύχει να μην
βρίσκονται εντός της αιθούσης την ώρα της πρώτης ανάγνωσης του καταλόγου, οι λεγόμενοι και βουλευτές «μαξιλάρια ασφαλείας»…
Αν τα μέτρα δεν περάσουν με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ μόνο, δεν υπάρχει απλώς τεράστιο ζήτημα για την Κυβέρνησης, υπάρχει μόνο η πτώση της.
Κάτι που θα σημάνει νέες εκλογές, ή λόγω της πίεσης των δημοσιονομικών ένα άλλο σχήμα με περισσότερους εταίρους.
ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι είναι οι λογικοί εταίροι σε ένα νέο διευρυμένο σχήμα, επικαλούμενο και …κεντροαριστερό.
Όλα αυτά σαφώς και είναι σενάρια, αλλά η εμπειρία στα χρόνια του Μνημονίου έχει δείξει ότι η πραγματικότητα ξεπερνά και την πιο αρρωστημένη φαντασία.
Από πτώση Κυβέρνησης, η οποία μόλις εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης, μέχρι Κυβέρνηση Ειδικού Σκοπού (Παπαδήμου) αλλά και συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Οι εποχές της άνετης «πρώτης τετραετίας» μιας νέας διακυβέρνησης έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Μ.Ο.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: