Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Χάνεται ο έλεγχος

Οι διάφορες πρωτοβουλίες και οι πρωτοφανείς αυτοσχεδιασμοί υπουργών της κυβέρνησης, αλλά και κορυφαίων θεσμικών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν ξεκάθαρα ότι το Μέγαρο Μαξίμου χάνει τον έλεγχο.
 Το νέο περιστατικό με πρωταγωνίστρια την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και θύμα τον αξιωματικό επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης είναι προφανές ότι δεν εκθέτει μόνο την ίδια και το θεσμικό ρόλο που έχει οριστεί να υπηρετεί στο πλαίσιο της λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, αλλά και αυτούς που την επέλεξαν για τη θέση αυτή. Από την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης επέλεγε αυτή τη φορά με διάφορες δηλώσεις του να δώσει μαθήματα στον Γερμανό ομόλογό του κ. Σόιμπλε, από τον οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η έκβαση της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη μιας συμφωνίας με τους πιστωτές. Εν τω μεταξύ, οι συντελεστές του ΦΠΑ αυξομειώνονται καθημερινά, ανάλογα με τις ιδέες που κατεβάζει ο κ. Βαρουφάκης και τις απαιτήσεις των δανειστών, επιβεβαιώνοντας ότι το σχέδιο που είχε παρουσιαστεί πριν από τρεις ημέρες δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια ελληνική πρόταση, που απορρίπτεται από τους Ευρωπαίους.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση έχει ξεγράψει το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης,
εγκαταλείποντας όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις αλλά και μετεκλογικές δεσμεύσεις της. Ετσι, η 13η σύνταξη πάει περίπατο, η αύξηση του μισθού στον ιδιωτικό τομέα παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, ο επονείδιστος ΕΝΦΙΑ διατηρείται τουλάχιστον και φέτος, ενώ οι διαφαινόμενες αυξήσεις στον ΦΠΑ αναμένεται να πυροδοτήσουν την ακρίβεια σε μια σειρά βασικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή κατά την οποία ο πρωθυπουργός βρίσκεται στη Ρίγα για τη Σύνοδο Κορυφής, η κυβέρνηση έλαβε ήδη σκληρό μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με «ψαλίδισμα» του έκτακτου μηχανισμού στήριξης των ελληνικών τραπεζών ELA, που αυξήθηκε μόλις κατά 200 εκατ. Ομως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται αδύναμος, όχι μόνο να εξασφαλίσει μια συμφωνία, έστω με σκληρά μέτρα λιτότητας, αλλά και να ελέγξει την ίδια την κυβέρνησή του.
e-typos.com



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: