Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Τώρα τι γίνεται σύντροφε;(το... παραμιλητό ενός κεντροαριστερού)

Δεν γνωρίζαμε τους όρους της ένταξης στη νομισματική ένωση και το ευρώ; Τους γνωρίζαμε αλλά σφυρίζαμε «κλέφτικα»!
Δεν γνωρίζαμε προεκλογικά τις απαιτήσεις των δανειστών; Γνωρίζαμε, αλλά η προσμονή της εξουσίας μας έσπρωξε στην παροχολογία!
Δεν γνωρίζαμε ότι ο «προτεσταντισμός» της ευρωπαϊκής ηγεσίας, δεν αποδέχεται τσαμπουκάδες αλλά συνέπεια στα υπεσχημένα; Γνωρίζαμε αλλά ήμασταν βέβαιοι ότι «θα συμφωνήσουν 100% και θα 'ναι μέρα μεσημέρι»!
Δεν γνωρίζαμε, σύντροφε, ότι οι δανειστές είναι σκληροί; Το γνωρίζαμε αλλά περιμέναμε να το διαπιστώσει και ο Λαφαζάνης; Έπρεπε να το διαπιστώσει κι ο Ρινάλντι, ο Νταβανέλος, η «Ρόζα» και τα... άλλα τα παιδιά; Δεν γνωρίζαμε τι ζητούσαν και γιατί; Το γνωρίζαμε αλλά προτιμήσαμε να μην το κρύψουμε όπως οι προηγούμενοι, αλλά να το κάνουμε βούκινο σε όλον το κόσμο! (Που φυσικά δεν ίδρωσε το αυτί του!).
Δεν γνωρίζαμε ότι η επίδειξη γοητείας (ή και... αδιαφορίας) δεν αρκεί για να κάμψει τις απαιτήσεις τους; Δεν γνωρίζαμε ότι δεν έχουμε προτάσεις και σχέδιο για να τους αντιμετωπίσουμε; Κι αυτό το γνωρίζαμε αλλά προτιμήσαμε να φλομώσουμε τον κόσμο στα «θα δούμε»!
Δεν γνωρίζαμε ότι το ευρώ δημιουργήθηκε για να θωρακίσει την Ευρώπη έναντι των αναπτυσσόμενων χωρών με τα μεροκάματα πείνας, τα φθηνά προϊόντα και τις ακόμα φθηνότερες υπηρεσίες; Το γνωρίζαμε αλλά εμείς ψάχνουμε κολεγιές με τους Βricks!
Δεν γνωρίζαμε ότι στο θερμοκήπιο του «αντιμνημονιακού μπλοκ» ευδοκίμησαν φρούτα που δεν θα...
γευόμασταν ποτέ σε κανονικές συνθήκες; Το γνωρίζαμε αλλά επιτρέψαμε στον λαϊκισμό (δεξιό κι αριστερό) να θεριέψει και να μας αποδυναμώσει (αν όχι ευτελίσει) διεθνώς.
Δεν γνωρίζαμε ότι το πρόβλημα κάθε εξουσίας ήταν η (μη ελεγχόμενη) ελευθεροτυπία και η (μη ελεγχόμενη) κριτική; Το γνωρίζαμε αλλά από την εποχή του "Καραμανλικού Τύπου" και αργότερα «της Κατσιμικης και Μαρουδικης ΕΡΤ", το παίζαμε άνετοι μέχρι να μας... ενοχλήσουν! Δεν είμαστε εμείς φάουλ, είναι αυτοί «δρεπάνια»! Ωραία συνταγή! Παλιά αλλά δοκιμασμένη (και ιστορικά αποτυχημένη)!
Δεν γνωρίζαμε ότι το ασφαλιστικό έχει πρόβλημα και ότι οι συντάξεις είναι αβέβαιες για τους σημερινούς σαραντάρηδες; Το ξέραμε αλλά τα ψηφαλάκια τα χρειαζόμασταν πιο πολύ! Άλλωστε γιατί να στενοχωρήσουμε τρεις γενιές; Πολιτικοί είμαστε, δεν είμαστε ηλίθιοι!
Δεν γνωρίζαμε ότι το μαύρο χρήμα και η φοροδιαφυγή στερούν αξιοπρέπεια και «αίμα» από την ελληνική οικονομία; Το γνωρίζαμε αλλά χαϊδέψαμε απαλά το κεφαλάκι όσων χρωστούσαν εκατομμύρια με το πρόσχημα ότι μπορούν και οι άλλοι, αντί για 50 να δίνουν 20 ευρώ στις 100 δόσεις! Τώρα καταγγέλλουμε και τους «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» γιατί ζοριζόμαστε... ταμειακά!
Δεν γνωρίζαμε ότι η δημιουργία φορολογικής συνείδησης και η πάταξη της φοροδιαφυγής χρειάζονται μηχανισμούς απολύτως ανεξαρτήτους από την όποια εξουσία;Το γνωρίζαμε, αλλά το ξεχάσαμε!
Δεν γνωρίζαμε ότι η αγορά εργασίας χρειάζεται ρυθμίσεις που να αποθαρρύνουν τη μαύρη εργασία και την εκμετάλλευση των ανέργων; Το γνωρίζαμε κι αυτό αλλά είπαμε δώσαμε προτεραιότητα στο να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις (για αυτούς που εργάζονται) και να αυξηθεί ο κατώτερος μισθός (που δεν πληρώνουμε εμείς αλλά οι εργοδότες)!
Δεν γνωρίζαμε ότι για προγράμματα εργασίας και κατάρτισης χρειάζονται κονδύλια που δεν υπάρχουν; Το γνωρίζαμε αλλά επιλέξαμε να τα «παγώσουμε» μέχρι να αυξηθεί ο μισθός και να τα «ξεπαγώσουμε» όταν είδαμε ότι δεν αυξάνεται όσο θέλαμε!
Δεν γνωρίζαμε ότι η μονιμότητα στο δημόσιο είναι το Α και Ω για ένα δημόσιο ράθυμο και αναποτελεσματικό; Γνωρίζαμε αλλά επιλέξαμε να δώσουμε άλλα μηνύματα στην κοινωνία! Να στιγματίσουμε την αριστεία, να «φυτέψουμε» τους δικούς μας στους μηχανισμούς και να βολέψουμε τους συγγενείς μας! (Γιατί αυτό έκαναν κι οι άλλοι! Εμείς έχουμε ηθικό πλεονέκτημα γιατί είμαστε …αντιμνημονιακοι!).
Και κλείνοντας να ρωτήσω κάτι ακόμα σύντροφε...
Δεν γνωρίζαμε ότι θα έρθει η στιγμή να αναλάβουμε τις ευθύνες μας έναντι όσων έχουμε πει και όσων θα κάνουμε; Θα ρίξουμε το μπαλάκι στον λαό επειδή «η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα»; Κι αυτό γιατί δεν του το είπαμε προεκλογικά;
Δεν γνωρίζαμε ότι τραβολογώντας χρονικά την διαπραγμάτευση θα αποφασίζαμε σε συνθήκες «οριακές»; Η μήπως οι οριακές συνθήκες είναι μια κάποια… διέξοδος; Μια κάποια λύση;
Δεν γνωρίζαμε ότι υποσχόμενοι χρυσό, οτιδήποτε άλλο θα έμοιαζε με... λαμαρίνα; Το γνωρίζαμε, αλλά πήραν τα μυαλά μας αέρα βλέποντας τους πολιτικούς μας αντιπάλους να βυθίζονται... Το γνωρίζαμε αλλά ο στόχος της πολιτικής επικυριαρχίας ήταν (και είναι) γοητευτικός!
Τώρα τι γίνεται σύντροφε; Κατά την προσφιλή μας συνήθεια η απάντηση είναι... «θα δούμε»;
Δεν γίνεται!!!

O Α.Τσιπρας γνωρίζει (γιατί εάν δεν το «γνωρίζει» τζάμπα σας κλέβω τον χρόνο) ότι είναι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Είναι αδύνατο να συνταιριάξει τη θέληση του 75% των Ελλήνων που θέλουν σταθερότητα και παραμονή στο ευρώ, με το 44% της Κ.Ε του Σύριζα που καλοβλέπει τη ρήξη και την περιπέτεια. Αλλά ο καπετάνιος στις φουρτούνες φαίνεται!

ΥΓ...
Για την «αντιγραφή»
Κωστής Τσιακανίκας
* Ο κ. Κωστής Τσιακανίκας είναι δημοσιογράφος


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: