Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Θα κλείσει τελικά η Αριστερή παρένθεση;

Πολύ δύσκολα θα αναστραφεί το κλίμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Και η ΝΔ καλό είναι να προετοιμάζεται για τις ιστορικές αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει

Οι αναποφάσιστοι κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτό είναι το συμπέρασμα που έβγαλε σήμερα η JP Morgan, αν και δεν περιμέναμε από τους ξένους να μας πουν τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αυτές οι εκλογές είναι πολύ διαφορετικές σε όλα. Από το διακύβευμα μέχρι τον τρόπο που αντιδρούν οι πολίτες.
Σε όλες τις προηγούμενες αναμετρήσεις η οικονομία ήταν στην πρώτη γραμμή. Υπήρχαν τα μνημόνια, υπήρχαν και οι τζάμπα μάγκες αντιμνημονιακοί που πετροβολούσαν, γενικώς υπήρχε ένα ενδιαφέρον οικονομικού χαρακτήρα.
Στις εκλογές αυτές η οικονομία έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα αν και είναι πάντα παρούσα. Όμως, με το μνημόνιο να έχει ψηφιστεί από 250 βουλευτές οι μόνοι που γαβγίζουν είναι οι ακροαριστεροί και οι ακροδεξιοί. Αυτές οι εκλογές ως βασικό διακύβευμα έχουν ποιος θα είναι ο καλύτερος διαχειριστής, ο καλύτερος λογιστής που λέγαμε για τον Σημίτη.
Ένα άλλο παράδοξο είναι η βουβαμάρα που επικρατεί στον κόσμο. Πιο σιωπηλές εκλογές δεν έχουν ξαναϋπάρξει και οι μόνοι που φωνάζουν λίγο για να ακουστούν είναι οι πολιτικοί, αλλά ποιος τους ακούει; Όμως, αυτές οι βουβές κάλπες κρύβουν οργή, αγανάκτηση, έκρηξη συναισθημάτων θυμού κυρίως για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον αρχιψεύταρο της πολιτικής σκηνής, τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αναποφάσιστοι και αυτοί που δηλώνουν ότι θα απέχουν προέρχονται κυρίως από την αριστερά και το κέντρο, από το σώμα εκείνο που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο. Μια μεγάλη μερίδα των μετακινούμενων ψηφοφόρων, που πότε πάνε δεξιά και πότε προς το κέντρο και τα αριστερά σήμερα είναι εξοργισμένοι με την «προδοσία» του Αλέξη και γι' αυτό δεν δηλώνουν την πρόθεσή τους να ψηφίσουν ή τι θα πράξουν πάνω από την κάλπη.
Και δεν είναι τυχαίο ότι στην Κουμουνδούρου έχουν μείνει έκπληκτοι με το γεγονός ότι δεν
αυξάνεται το ποσοστό συσπείρωσης. Από 50% άντε να έχει πάει 53%-55% όταν στη ΝΔ είναι πάνω από 75%. Δεν θα έπρεπε να εκπλήσσονται: Πρόκειται για τους παραπλανημένους ψηφοφόρους που πίστεψαν στο μύθο του ΣΥΡΙΖΑ, που έπαθαν την πλάκα τους με τους Βαρουφάκηδες, που πήγαν και ψήφισαν «όχι» στο δημοψήφισμα πιστεύοντας σε ανατροπές και επαναστάσεις και που τελικά έφαγαν ηχηρό χαστούκι από τους αντιμνημονιακούς που έπεσαν στα τέσσερα.
Όλες οι φανερές και κρυφές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτή η μεγάλη μάζα των πολιτών θα κρίνει το αποτέλεσμα και όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει τον κόλαφο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Όποιον κι αν ρωτήσεις από αυτούς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ είτε θα σου πουν με κρύα καρδιά ότι θα ξαναψηφίσουν είτε θα σου πουν ότι δεν πρόκειται να πάνε στην κάλπη. Μπορεί δηλαδή να μην ψηφίσει ΝΔ αλλά δεν θα ψηφίσει και Αλέξη.
Με αυτά τα δεδομένα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει ένα ποσοστό προς τα αριστερά του κι αν ένα σημαντικό μέρος απέχει από την εκλογική διαδικασία τότε είναι σίγουρο ότι δεν θα είναι πρώτο κόμμα. Κάτι που θα σημάνει το πολιτικό τέλος του Τσίπρα και για να λέμε και μερικές αλήθειες. Η εξουσία, η πρώτη θέση είναι αυτή που τους κρατά όρθιους και ενωμένους. Αν ηττηθούν μόλις μετά από 7 μήνες από τη στιγμή που θριάμβευσαν τότε θα διαλυθούν στα εξ ων συνετέθησαν.
Βεβαίως ποσώς μας ενδιαφέρει τι θα κάνουν αυτοί που διέλυσαν τη χώρα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η επόμενη ημέρα και καλά θα κάνουμε να το ψάχνουμε από τώρα γιατί πολύ δύσκολα θα αναστραφεί το κλίμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Και η ΝΔ καλό είναι να προετοιμάζεται για τις ιστορικές αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει.
Συμπέρασμα; Ο ΣΥΡΙΖΑ αν χάσει θα χάσει από τους ανθρώπους που απογοήτευσε. Αν και θα έπρεπε να γίνει κυβέρνηση για να εφαρμόσει αυτά που υπέγραψε και να τιμωρηθεί για το έγκλημά της. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, πάντως, θα βαρέσει διάλυση.

antinews.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: