Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει το φορολογικό σταλινισμό

Νομίζαμε ότι κάποτε θα στέρευε η φορομπηχτική φαντασία των μανδαρίνων του υπουργείου Οικονομικών αλλά κάναμε λάθος. Οσο το κράτος παραμένει αναλλοίωτο και το σκέλος των δαπανών δεν «αγγίζεται» παρά μόνο για μείωση συντάξεων τόσο η κυβέρνηση θα καταφεύγει στο σκέλος των εσόδων επινοώντας κάθε μορφής φόρο, προκειμένου να συντηρήσει το δημόσιο τομέα.

Το πολυνομοσχέδιο, που δόθηκε προσχηματικά από την κυβέρνηση της Αριστεράς για διαβούλευση διάρκειας 24 ωρών, είναι ένας ακόμη παράδεισος φοροεισπρακτικών μέτρων. Το κράτος όχι μόνο έχει μπει «συνέταιρος» στα εισοδήματα μισθωτών, αγροτών, μικρομεσαίων αλλά πλέον απαιτεί την καταβολή φόρων για χρήματα που δεν έχουν εισπραχθεί. Την ίδια ώρα ωστόσο με κρυφές διατάξεις χαρίζονται πρόστιμα σε μεγαλοφοροφυγάδες και καταργούνται οι ποινές για εικονικά και πλαστά τιμολόγια. Οι μικροί όμως θα πληρώσουν στο ακέραιο!

Ο ΕΝΦΙΑ, που υποτίθεται θα είχε καταργηθεί από τον Αλέξη Τσίπρα, θα επιβληθεί ακόμη και στους μικροϊδιοκτήτες με «λογαριασμό» κάτω των 10 ευρώ, ενδεικτικό της πρόθεσης του υπουργείου Οικονομικών να «σκουπίσει» φορολογικά έσοδα ακόμη και από τους μη έχοντες. Φόρος ακινήτων επιβάλλεται ακόμη και σε παραδοσιακά σπίτια 100 ετών ενώ φορολογούνται στο πενταπλάσιο τα αγροτεμάχια στα οποία βρίσκονται τα διατηρητέα ακίνητα.

Με άλλη διάταξη του πολυνομοσχεδίου αυξάνεται αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου ο φόρος στα ενοίκια ενώ καταργείται η φοροαπαλλαγή για τα ανείσπρακτα μισθώματα. Δηλαδή οι ιδιοκτήτες θα
δίνουν φόρο στο κράτος για ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει ενώ μέχρι τώρα υπήρχε η δυνατότητα εκχώρησης των δικαιωμάτων στο Δημόσιο.

Εάν σε αυτά προστεθεί η σταδιακή αύξηση μέχρι του διπλασιασμού της προκαταβολής φόρου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, τότε πλέον μιλάμε για την απόλυτη φορολογική παράνοια.

Η κυβέρνηση για να συντηρήσει το συντεχνιακό κράτος, που πλέον έχει προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετεί μοντέλο «φορολογικού σταλινισμού» φορολογώντας ό,τι κινείται ή αναπτύσσεται.

Είναι σαφές ότι δεν μπορεί η πραγματική οικονομία να πάρει ανάσα με αυτά τα φορολογικά μέτρα. Η φοροδοτική ικανότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχει εξαντληθεί και ο Τσίπρας, που δήλωνε το 2011 ότι δεν θα πληρώσει χαράτσι ακινήτων, τώρα καλεί τους ιδιοκτήτες να καταβάλουν ΕΝΦΙΑ για σπίτια εκατονταετίας ή φόρο ενοικίων για εισοδήματα που δεν έχουν εισπραχθεί.

Η αντιπολίτευση δεν πρέπει να συναινέσει στην επιβολή τέτοιων φοροεισπρακτικών μέτρων. Να επιμείνει στη μείωση των κρατικών δαπανών, ως το μοναδικό ρεαλιστικό ισοδύναμο για μια οικονομία που μπαίνει στο όγδοο έτος ύφεσης.

e-typos



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: