Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Στα όρια φτάνει πάλι τη χώρα η «διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης

Χωρίς χρήμα και ρευστό στα δημόσια ταμεία, το Μαξίμου προσπαθεί να αποφύγει μία ταπεινωτική ήττα, που θα προκαλέσει σεισμικές δονήσεις στο πολιτικό σκηνικό

Ακόμα και οι πιο απαισιόδοξοι δεν θα περίμεναν μία επανάληψη των «Ιουλιανών» του 2015, ούτε ότι η κυβέρνηση θα έπεφτε για δεύτερη φορά θύμα της ίδιας της διαπραγματευτικής της τακτικής. Η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να αφήνει τη διαπραγμάτευση να σέρνεται, οδηγεί και πάλι σε οριακές καταστάσεις, σαν αυτές που έζησε η χώρα πριν ένα περίπου χρόνοι, με αποκορύφωμα την παραλίγο πτώχευση και το «δημοψήφισμα κοροϊδία» του Αλέξη Τσίπρα.

Με τις συζητήσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές να έχουν μπει στην τελική ευθεία εδώ και μέρες, ουδείς είναι σε θέση να διαβεβαιώσει πραγματικά εάν θα υπάρξει κατάληξη σήμερα, όπως πόνταρε και ήλπιζε το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης είναι στον αέρα. Πιθανόν αυτή τη δυστοκία να είχε κατά νου η κυβέρνηση όταν άρχιζε προ ημερών και συνεχίζει με εντατικό ρυθμό τα τελευταία 24ωρα να συγκεντρώνει τα ταμειακά διαθέσιμα διαφόρων φορέων. Υπάρχει πλέον ο φόβος ότι εάν δεν πέσουν άμεσα οι υπογραφές για το νέο μνημόνιο, δεν θα μπορεί η κυβέρνηση να πληρώσει μισθούς και συντάξεις τον Ιούνιο, εάν όχι και νωρίτερα. Η εκταμίευση της προγραμματισμένης δόσης – με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης – καθυστερεί, τα έσοδα δεν γνωρίζουν και τις καλύτερες μέρες τους και η αβεβαιότητα χτυπάει κόκκινο.

Το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις σχετίζεται με το λεγόμενο
προληπτικό πακέτο των πρόσθετων μέτρων των 3,6 δις ευρώ. Η ελληνική πλευρά επιμένει να μην ονομαστικοποιηθούν και νομοθετηθούν μέτρα, όπως πιέζουν οι «σκληροί» των δανειστών. Φοβάται ότι εάν υπάρξει μία τέτοια δέσμευση, τότε θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμη πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά. Προτείνει τη θεσμοθέτηση απλώς του «αυτόματου κόφτη» των δημοσίων δαπανών, εάν υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους.

Η Κομισιόν φαίνεται να βλέπει θετικά την τελευταία αυτή ιδέα της Αθήνας και να διαδραματίζει συμβιβαστικό ρόλο. Ωστόσο δεν είναι αυτή που επιβάλλει τους όρους της διαπραγμάτευσης.

Το Μαξίμου εκφράζει αισιοδοξία για την εύρεση σύντομα μίας λύσης, όμως τίποτα δεν επιβεβαιώνει την επικράτηση του θετικού σεναρίου, χωρίς πάντως να είναι δεδομένη και η επιβολή της ακραίας απαίτησης των δανειστών.

Η κυβέρνηση διαμηνύει πάντως ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος θεσμοθέτησης προληπτικών μέτρων και γι’ αυτό κυκλοφορούν σενάρια και φήμες περί πολιτικών εξελίξεων, ενώ είναι πάντα στη συζήτηση το ενδεχόμενο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να επιλέξει την παραίτηση.
protothema.gr

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: