Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Τι προτείνει τώρα το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Του Κώστα Μήλα*

Στα χρόνια του Μεσαίωνα, οι δανειστές απαιτούσαν ως εγγύηση από τον βασιλιά του κράτους είτε το στέμμα του είτε την βασιλική του ρόμπα. Επειδή όμως εμείς, ως γνωστόν, έχουμε, με το Δημοψήφισμα του 1974, απορρίψει την Μοναρχία, η μόνη εναλλακτική λύση στην οποία κατέληξαν οι δανειστές (Τρόικα) ήταν η απαίτηση, ως εγγύηση, του κόφτη-λαιμητόμου με την μορφή προληπτικών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αυτά λοιπόν τα θέματα θα συζητηθούν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου ταυτόχρονα (ίσως) με κάποια μορφή ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μήπως και καταφέρουμε την πολυπόθητη επανεκκίνηση της οικονομίας μας.

Κατά τη γνώμη του γράφοντως, η ελάφρυνση χρέους αποτελεί μείζον θέμα το οποίο πρέπει να επιλυθεί όχι «βραχυπρόθεσμα» αλλά πάραυτα. Και τούτο διότι, όπως έχω επισημάνει πρόσφατα, ακόμα και εάν καταφέρουμε να αποπληρώσουμε 2,3 δις Ευρώ στην ΕΚΤ τον Ιούλιο 2016, ο λογαριασμός έρχεται ακόμα βαρύτερος από τον Φεβρουάριο του 2017 και μετά, με «χρωστούμενα» μέχρι και 3 δις Ευρώ στο European Stability Mechanism.

Το ΔΝΤ, έχοντας προφανώς τα παραπάνω κατά νου, προτείνει αναβολή της καταβολής τόκων ή
κεφαλαίου για τα ευρωπαϊκά δάνεια της Ελλάδας έως το 2040. Πρόκειται φυσικά για μία γενναιώδορη πρόταση την οποία δυστυχώς τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ δεν είχαν την πρόνοια να συζητήσουν την χρονική περίοδο κατά την οποία υπεκλάπησαν οι συνομιλίες τους. Πράγματι, στο βαθμό κατά τον οποίο τέτοιου είδους συζητήσεις είχαν καταλήξει στα περίεργα «ελληνικά ώτα», αξιολογώ ότι ο κ. Τσίπρας, συμμαχώντας με το «απεχθές» ΔΝΤ, θα είχε κλείσει την «καταραμένη» αξιολόγηση μία ώρα αρχύτερα.

Βέβαια, η υπόλοιπη Τρόικα δεν πρόκειται να συνηγορήσει στην πρόταση του ΔΝΤ. Η πρόταση, στην πράξη, αποτελεί σημαντικό «κούρεμα» στην Καθαρή Παρούσα Αξία του ελληνικού χρέους. Προτού όμως η λοιπή Τρόικα απορρίψει ασυζητητί την παραπάνω πρόταση, καλό θα ήταν να αντιληφθεί το προφανές: Tαυτόχρονα με την υιοθέτηση του κόφτη-λαιμητόμου (ο οποίος αφελώς ελπίζω ότι θα κάνει μερικούς υπουργούς να «χάσουν τον ύπνο τους»), το «κούρεμα» των δανείων μειώνει τον δανειακό «βρόχο» των επόμενων ετών και συνεπώς αυξάνει τις προοπτικές ταχείας επανόδου της Ελλάδας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στην αντίθετη περίπτωση, και με την προϋπόθεση μη επικράτησης Grexit, το θέμα του χρέους θα επανέλθει στο τραπέζι συζητώντας την ανάγκη πολύ μεγαλύτερης ελάφρυνσης από αυτήν που προτείνει σήμερα το ΔΝΤ...

*Ο κ. Κώστας Μήλας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, University of Liverpool


W. Schaeuble: Με μένα δεν θα υπάρχει «πάγωμα» επιτοκίων για την Ελλάδα



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: