Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Ανώτερος αξιωματούχος προειδοποιεί: To ΝΑΤΟ διακινδυνεύει έναν πυρηνικό πόλεμο με τη Ρωσία

Το ΝΑΤΟ διακινδυνεύει έναν πυρηνικό πόλεμο με τη Ρωσία μέσα σε ένα χρόνο αν δεν αυξήσει τις αμυντικές ικανότητες του στις χώρες της Βαλτικής, δήλωσε ένας από τους πιο υψηλόβαθμους απόστρατους στρατηγούς της συμμαχίας. Ο στρατηγός Sir Richard Shirreff, ο οποίος υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη μεταξύ του 2011 και του 2014, δήλωσε ότι μια επίθεση στην Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Λετονία - όλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ- ήταν ένα σοβαρό ενδεχόμενο και ότι η Δύση πρέπει να δράσει τώρα για να αποτρέψει μια "δυναμική καταστροφή".

Ο στρατηγός Shirreff έχει γράψει ένα φανταστικό βιβλίο το 2017, το "Πόλεμος με τη Ρωσία", αλλά όπως δήλωσε σήμερα στο Radio 4 του BBC τα γεγονότα που περιγράφει ήταν "απολύτως αληθοφανή". Είπε χαρακτηριστικά: "Η ανατριχιαστική πραγματικότητα είναι ότι επειδή η Ρωσία συνδέει την πυρηνική σκέψη και ικανότητα με κάθε πτυχή της αμυντικής ικανότητας τους, αυτό θα ήταν πυρηνικός πόλεμος". "Πρέπει να κρίνουμε τον Πρόεδρο Πούτιν από τις πράξεις του και όχι από τα λόγια του", πρόσθεσε. "Έχει εισβάλει στη Γεωργία, έχει εισβάλει στην Κριμαία, έχει εισβάλει στην Ουκρανία. Έχει χρησιμοποιήσει βία και κατάφερε να ξεφύγει. Σε μια περίοδο έντασης, μια επίθεση στα κράτη της Βαλτικής ... είναι απολύτως εύλογη".

Τα μέλη του ΝΑΤΟ θα είναι υποχρεωμένα, βάσει του άρθρου 5 της ιδρυτικής συνθήκης, να υπερασπιστούν ένα άλλο μέλος, εάν δεχθεί επίθεση. Ο στρατηγός Shirreff είπε ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να πειστεί για μια παρέμβαση στη Βαλτική από μια "αντίληψη" περί αδυναμίας στο ΝΑΤΟ, και προέβλεψε ότι, όπως και στην Κριμαία, ο Ρώσος πρόεδρος θα παρουσιάσει τις ενέργειές του ως πράξη άμυνας για την προστασία της μεγάλης ρωσόφωνης μειονότητας στις χώρες αυτές.

Το ΝΑΤΟ έχει ήδη εντείνει την άμυνά του στις χώρες της Βαλτικής, αλλά ο στρατηγός Shirreff είπε ότι έπρεπε να "ανεβάσει τον πήχη αρκετά ψηλά για κάθε επιτιθέμενο ώστε να πει ότι δεν αξίζει το ρίσκο". "Θα έλεγα ότι ο πήχης δεν είναι αρκετά υψηλός αυτή τη στιγμή", πρόσθεσε.

independent.co.uk/


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: