Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Oι επιδείξεις των Su-24 σε πλοία του USN είναι αμιγώς «προπαγανδιστικές»…

Πρόσφατα δύο ρωσικά Su-24 πέταξαν πάνω από αμερικανικό αντιτορπιλικό στη Βαλτική. Ένα από αυτά πέταξε σε ύψος 10 μέτρων από το πλοίο. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι διαμαρτυρήθηκε επίσημα στη Μόσχα λέγοντας πως έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια του πλοίου.
Του George Friedman
ΠΗΓΗ: Mauldin Economics
Η Ρωσία απάντησε λέγοντας πως τα αεροσκάφη της δεν παραβίασαν κανένα διεθνή κανόνα ούτε απείλησαν την ασφάλεια του αμερικανικού σκάφους. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μάλιστα, εξέφρασε την έκπληξή του για την ευαισθησία των Αμερικανών.
Βέβαια η εν λόγω παρενόχληση είναι σημαντικότερη του γεγονότος καθαυτού. Για να κατανοήσουμε το γεγονός είναι σημαντικό να θυμηθούμε πως παρόμοια γεγονότα συνέβαιναν συχνά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, ενώ επαναλαμβάνονται τελευταία, αρκετά συχνά.
Σε παρόμοια γεγονότα εμπλέκονται όχι η Ρωσία με τις ΗΠΑ, αλλά και η Κίνα με συμμάχους των ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ιαπωνία. Τον περασμένο Νοέμβριο η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό αεροσκάφος.
Δεν είναι ασύνηθες αεροσκάφη να αναχαιτίζουν αντίπαλα σε διεθνή ύδατα χωρίς σοβαρό στρατιωτικό λόγο. Ωστόσο παρόμοια γεγονότα αντικατοπτρίζουν το πώς σε περίπτωση πολέμου μια πραγματική επίθεση θα εξελιχθεί και από την άλλη πλευρά η αντίδραση μαρτυρά το επίπεδο ετοιμότητας του «στόχου».
Ωστόσο ο βασικός λόγος των παρενοχλήσεων αυτών είναι να δείξει στον αντίπαλο τι προτίθεται να πράξει, να δείξει τη δυσαρέσκειά του και επιδιώξει προβολή ισχύος στο εσωτερικό ακροατήριο.
Οι αναφορές των ΜΜΕ ότι τα ρωσικά αεροσκάφη προσομοίωσαν επίθεση κατά του αμερικανικού σκάφους δεν είναι ωστόσο αξιόπιστες. Κανένα αεροσκάφος δεν πλησιάζει τόσο κοντά σε ένα πλοίο στο οποίο θέλει να επιτεθεί, πια. Εκτοξεύει εναντίον του στόχου κατεθυνόμενα βλήματα από απόσταση ασφαλείας, εκτός του βεληνεκούς των αντιαεροπορικών συστημάτων του πλοίου στόχου.
Ένα αντιτορπιλικό μπορεί να εντοπίσει ένα εχθρικό αεροσκάφος από απόσταση 160 χλμ. Καθώς αυτό πλησιάζει το ραντάρ ελέγχου πυρός του πλοίου εγκλωβίζει το αεροσκάφος μπορεί να εκτοξεύσει εναντίον του πυραύλους επιφανείας-αέρος.
Το πλοίο και το αεροσκάφος ενεργοποιούν, αμφότερα, τα ηλεκτρονικά τους αντίμετρα για να παρενοχλήσουν τα αντίπαλα ραντάρ και τους πυραύλους, ενώ το πλοίο επιχειρεί να αναχαιτίσει τους επερχόμενους εναντίον του πυραύλους με τα αντιπυραυλικά του συστήματα μεγάλου βεληνεκούς. Αν αυτά αποφύγουν καταφεύγει στα πολύκαννα πυροβόλα Phalanx.
Τέλος, καθώς πιθανότατα το αντιτορπιλικό θα αποτελεί μέρος ομάδας μάχης αεροπλανοφόρου, μαχητικά αυτού θα απονηωθούν για να αντιμετωπίσουν την απειλή.
Από την απλή αυτή περιγραφή μιας σύγχρονης αεροναυτικής σύγκρουσης φαίνεται πως η οπτική επαφή
μεταξύ επιτιθέμενου αεροσκάφους και πλοίου στόχου είναι απίθανη. Ένα ρωσικό αεροσκάφος που πετά με μικρή ταχύτητα κοντά σε ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό μπορεί να είναι σίγουρο ότι θα μετατραπεί σε μικροσκοπικά κομμάτια, εντός κλάσματος δευτερολέπτου.
Για αυτό σε περιπτώσεις όπως η αναφερόμενη αμφότεροι οι «αντίπαλοι» γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται για επίθεση και αντιδρούν αναλόγως χαλαρά. Έτσι είναι φανερό πως οι Ρώσοι απλώς ήθελαν να προκαλέσουν τους Αμερικανούς.
Οι Αμερικανοί επιχειρούν κοντά στα ρωσικά ύδατα και η Μόσχα θέλησε να δείξει τη δυσαρέσκειά της, κάτι που δεν ενδιαφέρει την Ουάσινγκτον, ενώ οι ΗΠΑ επιχείρησαν να παρουσιάσουν το συμβάν σχεδόν ως καταστροφή, κάτι που δεν ενδιαφέρει τη Μόσχα. Η αμερικανική αντίδραση ήταν μεγαλύτερη της συνηθισμένης, με τον ίδιο τον Κέρι να διαμαρτύρεται, λέγοντας πως υπήρξε κίνδυνος κατάρριψης των ρωσικών αεροσκαφών.
Το πιο ενδιαφέρουσα πλευρά του ζητήματος όμως είναι πως οι Ρώσοι εκμεταλλεύτηκαν προπαγανδιστικά το συμβάν. Το Κρεμλίνο οφείλει να πείσει τη ρωσική κοινή γνώμη πως η Ρωσία καθίσταται ξανά μεγάλη δύναμη. Ο πρόεδρος Πούτιν αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις από την ουκρανική κρίση, μέχρι τη βουτιά στις τιμές του πετρελαίου και τις οικονομικές συνέπειές της.
Επιθυμεί να δείξει πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι ισάξιες των αμερικανικών. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους της ρωσικής επέμβασης στην Συρία και αυτή είναι η αιτία του πρόσφατου επεισοδίου με το αμερικανικό αντιτορπιλικό.

Οι Ρώσοι είδαν με ευχαρίστηση το γεγονός να προβάλλεται ως προσομοίωση επίθεσης στο αμερικανικό πλοίο και από την αντίδραση του Κέρι. Με τον τρόπο αυτό το συμβάν μπορούσε να εμφανιστεί από τη Μόσχα σημαντικότερο από ότι ήταν. Ωστόσο πολλοί που γνώριζαν καλύτερα δεν εντυπωσιάστηκαν.
Έτσι το Κρεμλίνο αποφάσισε να προσθέσει μια ακόμα διάσταση στην εκδοχή του για το συμβάν λίγο μετά το οποίο το διαδίκτυο πλημμύρισε από ιστορίες περί ηλεκτρονικής επίθεση των ρωσικών αεροσκαφών στο αμερικανικό πλοίο η οποία εξουδετέρωσε τα ηλεκτρονικά συστήματα του σκάφους. Αν η άποψη αυτή έστεκε και οι Ρώσοι ήταν σε θέση να εξουδετερώσουν τα ηλεκτρονικά ενός αμερικανικού πολεμικού, το θέμα θα ήταν σημαντικό και θα άλλαζε τα παγκόσμια δεδομένα.
Όμως οι ιστορίες αυτές δεν ισχύουν για δύο λόγους:
Πρώτον, μια ηλεκτρονική επίθεση που θα εξουδετέρωνε τα οπλικά συστήματα του σκάφους θα εξουδετέρωνε και τα συστήματα επικοινωνιών και πλοήγησής τους. Κατά συνέπεια, το σκάφος δεν θα μπορούσε καν να ελιχθεί. Δεν υπήρξε όμως καμία τέτοια ένδειξη.
Δεύτερον, αν οι Ρώσοι είχαν αυτή τη δυνατότητα θα αποτελούσε το μεγάλο τους μυστικό που δεν θα αποκάλυπταν. Αν οι Ρώσοι αποκάλυπταν μια τέτοια τους δυνατότητα οι Αμερικανοί θα άρχιζαν να αναζητούν αντίμετρα. Επίσης, αν τα ρωσικά αεροσκάφη έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τα ηλεκτρονικά συστήματα ενός αντιπάλου πετώντας 10 μ. από πάνω του, θα ήταν μια άχρηστη δυνατότητα. Κανένα ρωσικό αεροσκάφος δεν θα έφτανε ποτέ τόσο κοντά.
Τότε όμως γιατί η εκδοχή αυτή παρουσιάστηκε; Το όλο συμβάν ήταν ήσσονος σημασίας, μια συνομωσία προπαγάνδας. Η αμερικανική αντίδραση έκανε το συμβάν να δείχνει πιο σημαντικό από ότι ήταν. Οι Ρώσοι επίσης προσπάθησαν να το δείξουν ως σημαντικό, δείχνοντας πως η Ρωσία είναι στρατιωτικά πιο ισχυρή από ότι είναι.
Η αλήθεια εξάλλου στο διαδίκτυο σπάνια συναντάται. Το διαδίκτυο αποτελεί εξαιρετικό χώρο διασποράς προπαγάνδας. Αυτό το ξέρουν όλοι, αλλά οι Ρώσοι είναι ειδήμονες. Το διαδίκτυο έχει καταστεί ένα εξαιρετικό περιβάλλον διαστροφής της πραγματικότητας.
Ήδη από την σοβιετική εποχή η παραπληροφόρηση κυριαρχούσε. Για παράδειγμα η ΕΣΣΔ διέδιδε την πληροφορία ότι στον πόλεμο της Κορέας οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν βιολογικά όπλα. Αν και αυτό είναι ψέμα εντούτοις έγινε πιστευτό από τους φιλορώσους ή τους αντιαμερικανούς παντού.
Τώρα το διαδίκτυο έχει μετατρέψει τον καθένα σε ειδικό επί παντός, όπου όχι μόνο ανοησίες, αλλά και καλά κατασκευασμένα ψέματα μπορούν να διαδοθούν σε μεγάλες μάζες. Το διαδίκτυο ομοιάζει με το χαλκείο της Φήμης.
Το περιστατικό στη Βαλτική ήταν ασήμαντο. Δεν θα το θυμάται κανείς για πολύ. Ωστόσο η ρωσική άποψη, όπως αυτή διαδόθηκε, θα υπάρχει πάντα χάρη στην επικοινωνιακή στρατηγική της Μόσχας.

defence-point.gr



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: