Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Ecofin: Δεν συμμορφώθηκαν με τις συστάσεις Πορτογαλία, Ισπανία

Το Ecofin απεφάνθη ότι οι Πορτογαλία και Ισπανία δεν είχαν λάβει αποτελεσματικά μέτρα ύστερα από τις συστάσεις που τους έγιναν για την διόρθωση των υπερβολικών τους ελλειμμάτων.
Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής ένωσης, επιβεβαιώνεται ότι οι δύο χώρες δεν θα μειώσουν τα ελλείμματά τους κάτω του 3% που προβλέπεται από την ΕΕ, μέχρι την προθεσμία που έχει τεθεί.
Και στις δύο περιπτώσεις, διαπιστώθηκε ότι η δημοσιονομική προσπάθεια ήταν κατά πολύ κατώτερη αυτού που είχε προταθεί.
Οι αποφάσεις του Συμβουλίου, θα προκαλέσουν κυρώσεις με βάση τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Αυτές στηρίζονται στο άρθρο 126 (παρ. 8) της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Κομισιόν έχει 20 ημέρες να προτείνει περαιτέρω αποφάσεις του Συμβουλίου για την επιβολή προστίμων. Αυτά τα πρόστιμα θα πρέπει να ανέρχονται στο 0,2% του ΑΕΠ, αν και η Πορτογαλία και η Ισπανία μπορούν να υποβάλουν αιτιολογημένα αιτήματα μέσα σε 10 ημέρες για μείωση των προστίμων.
"Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε ένα έξυπνο αποτέλεσμα στο τέλος", δήλωσε ο Peter Kazimir, υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας και πρόεδρος του Συμβουλίου.
capital.gr

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: