Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Ελεγχόμενη ενημέρωση θέλει η κυβέρνηση: Υπαγορεύει ειδήσεις, επιλέγει ερωτήσεις, αποκλείει Μέσα

Απέκλεισε μη αρεστά μέσα ενημέρωσης – με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και το protothema.gr να δεσπόζουν στην… ανεπιθύμητη λίστα - από το να υποβάλλουν ερωτήσεις στη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ 

Μόνιμη πρακτική και συνειδητή τακτική γίνεται πλέον η στάση της κυβέρνησης να ελέγξει όσο μπορεί την ενημέρωση, «πνίγοντας» στην πράξη τον πλουραλισμό και επιχειρώντας να διαμορφώσει, με άκομψο και βάναυσο τρόπο, ένα θετικό επικοινωνιακό περιβάλλον για την ίδια.

Το νέο κρούσμα με την Όλγα Γεροβασίλη, η οποία απέκλεισε μη αρεστά μέσα ενημέρωσης – με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και το protothema.gr να δεσπόζουν στην… ανεπιθύμητη λίστα - από το να υποβάλλουν ερωτήσεις στη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ ήταν απλώς η κορύφωση μίας πρωτοφανούς προσπάθειας των τελευταίων ημερών. Είχε προηγηθεί και πάλι η κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία δείχνει να σέρνει τον χορό των «χειρουργικών» παρεμβάσεων στην ενημέρωση, με την περιβόητη πια δήλωσή της ότι η κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να υπαγορεύει στα κανάλια ποιες ειδήσεις να παίξουν και ποιες όχι!

Με το χειρισμό που έκανε όμως στην πρωθυπουργική συνέντευξη στη ΔΕΘ έδειξε ότι είναι ανεξάντλητη σε αυταρχικές μεθόδους, θράσος και αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Εκφραστής του δόγματος «όποιος δεν είναι δικός μας είναι εχθρός μας», η
κυρία Γεροβασίλη, φρόντισε να αποκλείσει όσα περισσότερα μέσα μπορούσε, από εκείνα, που ενδεχομένως θα ήταν «ενοχλητικά» για την κυβέρνηση.  

Η επιλογή των ερωτήσεων ήταν απολύτως αυθαίρετη, χωρίς ουσιαστικά κάποιο κριτήριο που να στέκει στην κοινή λογική, του πλουραλισμού, της αντιπροσωπευτικότητας. Ούτε καν το κριτήριο της κυκλοφορίας και της αναγνώρισης  από τους πολίτες δεν μετρά για την κυρία Γεροβασίλη – αυτά είναι απολύτως ψιλά γράμματα για την κυβερνητική εκπρόσωπο, αφού αδιαφόρησε παντελώς για την πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας και το πρώτο ενημερωτικό site. Τουναντίον «ανακάλυψε» και έδωσε ερωτήσεις σε εβδομαδιαία θεματική εφημερίδα, που κυκλοφόρησε προ μηνών, εντελώς άγνωστη στο ευρύ κοινό, επέλεξε site με μικρή επισκεψιμότητα και κυρίως φρόντισε να «χαϊδέψει» τα αυτιά και την αυταρέσκεια του κ. Τσίπρα, δίδοντας έξι από τις 30 ερωτήσεις, μία στις πέντε δηλαδή, σε δημοσιογράφους ή μέσα, που εμμέσως ή ευθέως συνδέονται ή ελέγχονται από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ! Επέλεξε επίσης και κάποια μέσα με κριτήριο πιθανόν το γεγονός ότι αυτά έχουν συμμαχήσει και στηρίζουν την κυβέρνηση, χωρίς να την ενοχλεί το ότι ανήκουν σε επιχειρηματίες που άλλοτε είχε στοχοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως εκφραστές της διαπλοκής, με απροκάλυπτο παράδειγμα το Έθνος του εργολάβου Μπόμπολα.

Απέκλεισε μεταξύ άλλων και πέρα από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, εφημερίδες όπως το Βήμα, ο Ελεύθερος Τύπος, η Δημοκρατία, ενώ έχει «εξαφανιστεί» από τις συνεντεύξεις τύπου του πρωθυπουργού ο Ριζοσπάστης, προφανώς εκτιμώντας ότι επειδή γενικά ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, θα υπέβαλλαν ανάλογες «δύσκολες» και «ενοχλητικές» ερωτήσεις.

Εκτίμησε ίσως ότι οι ερωτήσεις από τα κανάλια που κλείνουν και τα οποία δεν μπορούσε να αποκλείσει, καθώς θα ήταν εξωφρενικά απτό δείγμα αποκλεισμού, είχαν πέσει ήδη «βαριές» στο στομάχι του πρωθυπουργού.

Σε μία διαδικασία παρωδία, η κυρία Γεροβασίλη απέδειξε ότι δεν πρόκειται απλώς για μία στιγμή πολιτικής αδυναμίας, κατά την οποία ο κ. Τσίπρας πρέπει να «προφυλαχθεί», αλλά για την εκδήλωση μίας βαθιά ριζωμένης αντιδημοκρατικής νοοτροπίας.

Όπως είχε φανερώσει άλλωστε και με την αδιανόητη μέχρι την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση, δήλωσή της ότι είναι δικαίωμα της κυβέρνησης να λέει ποιες ειδήσεις πρέπει να προβάλουν τα κανάλια, με αφορμή την μικρή, για τις απαιτήσεις του Μαξίμου, προσοχή που έδωσαν τα τηλεοπτικά δελτία στην κυβερνητική φιέστα για την ευρωμεσογειακή σύνοδο στο Ζάππειο. ΟΙ δηλώσεις της προκάλεσαν πολιτική θύελλα, αλλά το αυτί της δεν ίδρωσε διόλου, όπως έδειξε στη ΔΕΘ.

Η συμπεριφορά αυτή μάλιστα έρχεται ως συνέχεια της τακτικής που έχουν κομματικά μέσα ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή επίσημοι μηχανισμοί κομματικής προπαγάνδας, που ζουν σχεδόν εξ ολοκλήρου από το κομματικό, ήτοι το κρατικό χρήμα - και στελεχώνονται από κομματικούς υπαλλήλους δηλαδή - όπως το left.gr, να μέμφονται κανονικά μέσα ενημέρωσης και κανονικούς δημοσιογράφους στο τηλεοπτικό πεδίο γιατί επιλέγουν να προβάλλουν τα θέματα που προβάλλουν κάθε φορά και όχι τις κυβερνητικές δραστηριότητας και τα δελτία τύπου των υπουργείων!    

Όλα αυτά επίσης ενισχύουν την ήδη εκφρασθείσα διεθνή ανησυχία για τον περιορισμό του πλουραλισμού στην Ελλάδα και την κυβερνητική προσπάθεια να ελέγξει την ενημέρωση, με κορυφαίο παράδειγμα, όπως λέγεται ακόμη και από κοινοτικούς αξιωματούχους, τον περιορισμό των ιδιωτικών τηλεοπτικών αδειών σε τέσσερις.

Φίλης: Πρέπει πάντα να δίνεται η δυνατότητα ερωτήσεων σε δημοσιογράφους

Διακριτικές αποστάσεις από τη στάση που κράτησε η κυβερνητική εκπρόσωπος στη συνέντευξη τύπου κράτησε ο υπ. Παιδείας Νίκος Φίλης ερωτηθείς το πρωί της Δευτέρας για τον αποκλεισμό των τεσσάρων εφημερίδων.

«Δεν το γνωρίζω το θέμα, αλλά υπήρξε μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων που ρώτησαν. Πάντα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα ερώτησης για δημοσιογράφους βάσει του διαθέσιμου χρόνου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπ. Παιδείας.

protothema.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: