Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Κανάλια: Ο πανωλεθρίαμβος της κυβέρνησης


Του Κωστή Χατζηδάκη

Αυτή η κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει να πανηγυρίζει εκ των προτέρων για όλες τις κινήσεις της: το asset ονόματι Βαρουφάκης, το αντιμνημονιακό της μνημόνιο, το υπερταμείο, την υπερφορολόγηση και το κοινωνικά δίκαιο κόψιμο συντάξεων. Ήταν αναμενόμενο, λοιπόν, ότι θα πανηγυρίσει και για τις τηλεοπτικές άδειες, ό,τι και αν συνέβαινε.

Αλλά για ποιους λόγους πανηγυρίζει;

1. Για τα 246 εκατομμύρια ευρώ που θα πάρει σε τρεις δόσεις, σημειώνοντας ότι το ποσό ξεπέρασε τις προσδοκίες της. Την ίδια μέρα, όμως, που ο κ. Τσίπρας θριαμβολογούσε στην Ολυμπία Οδό για το συγκεκριμένο θέμα, ξέχασε να αναφερθεί σε ένα κονδύλι που μπορεί να φτάσει και στα 500 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο η κυβέρνησή του έχει κανονίσει να δώσει ως επιπλέον αποζημιώσεις και πριμ επίσπευσης στους εργολάβους των αυτοκινητοδρόμων! Πανηγυρίζει, δηλαδή, που παίρνει 246 εκατομμύρια από επιχειρηματίες και δίνει 500, πάλι σε επιχειρηματίες! Ακριβοί στα πίτουρα, φτηνοί στο αλεύρι… Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αγνοεί κάτι βασικό: Θα μπορούσε να εισπράξει πολλά περισσότερα χρήματα συνολικά,αν δίνονταν περισσότερες άδειες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως,σύμφωνα με ανακοίνωση του Star, που δεν αμφισβητήθηκε από την κυβέρνηση, το κανάλι είχε συνεισφέρει στο Ελληνικό Δημόσιοπερίπου 30 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο επί 23 χρόνια!

2. Για μια νέα αρχή. Ποια νέα αρχή όμως; Τα δύο από τα κανάλια που πήραν άδεια έχουν χαρακτηριστεί «βοθροκάναλα» από υπουργό της κυβέρνησης! Ενώ οι άλλοι δύο επιχειρηματίες, σύμφωνα με τους ορισμούς του ΣΥΡΙΖΑ περί επιχειρηματικότητας και διαπλοκής, έχουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά με τους προηγούμενους. Ποια είναι, λοιπόν, η ποιοτική διαφορά; Η κουμπαριά με υπουργούς της κυβέρνησης;

3. Για την πάταξη της διαπλοκής. Πώς; Με το να έχει
4 κανάλια αντί για 7, όπως μέχρι σήμερα! Πώς πατάσσεται ευκολότερα η διαπλοκή, με 4 κανάλια ή με 7–ή και περισσότερα- ώστε να ενισχύεται ο ανταγωνισμός και να προάγεται η πολυφωνία;

4. Για την επιβολή τάξης. Πώς άραγε; Με μια νομοθετική κατασκευή που θα αμφισβητείται επί μήνες σε ΣτΕ και ευρωπαϊκά δικαστήρια. Και θα επιτρέψει, επίσης, σε καναλάρχες που τους έκλεισαν τα κανάλια να ισχυριστούν ότι λόγω βίαιης διακοπής δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα δάνειά τους! Ποιος το κάνει αυτό; Η κυβέρνηση που συνέστησε εξεταστική επιτροπή στη Βουλή για τα δάνεια των καναλιών! Με αυτόν τον τρόπο θα βάλουν τάξη;

5. Μετά βίας δεν πανηγυρίζει για την απόλυση εργαζομένων. Όσο κι αν προσπαθεί όμως, δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι τουλάχιστον 1800 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο. Από μια κυβέρνηση «κοινωνικής ευαισθησίας»! Για να μην αναφερθούμε σε επιπλέον εργαζομένους της ευρύτερης αγοράς που συνδέεται με τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Είναι γνωστό ότι η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά υπήρξε το κόμμα που δέχθηκε κατ’ επανάληψη επιθέσεις από τα μέχρι σήμερα υφιστάμενα τηλεοπτικά κανάλια. Ο ίδιος, άλλωστε, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν αυτός που εισήγαγε τον όρο «διαπλοκή». Από την άλλη, πολλά από τα παραπονούμενα για τη μεταχείρισή τους από τα κανάλια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν περισσότερες ώρες στην τηλεόραση από γνωστούς τηλεαστέρες! Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θέλω να ισχυριστώ ότι τα πράγματα ήταν ιδανικά και ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν κάνει λάθη. Μην ωραιοποιούμε καταστάσεις. Φυσικά και ήταν απαραίτητο να μπει τάξη, με κάποιες, όμως, προϋποθέσεις:

α. Να έχει, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Συντάγματος, ουσιαστικό ρόλο το ΕΣΡ που παρακάμφθηκε από την κυβέρνηση.

β. Να γίνει διαγωνισμός με υψηλή τιμή εισόδου για όσους θέλουν να πάρουν κανάλι, πχ 30 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς τον περιορισμό των 4 αδειών.

γ. Να υπάρξει πρόνοια για τον έλεγχο της διαφανούς προέλευσης των χρημάτων.

δ. Να καθοριστούν εκ των προτέρων ποιοτικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι συμμετέχοντες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μπροστά του πεδίον δόξης λαμπρόν. Είχε την μπάλα στα πόδια του και όλο το γήπεδο ανοιχτό για να σκοράρει. Όμως, όχι απλά δεν το έκανε, αλλά κατέληξε να βάλει αυτογκόλ!Όχι μόνο στα δίχτυα της κυβέρνησης, αλλά και στα δίχτυα της χώρας. Συνεπώς, όπως συμβαίνει καθημερινά και με την οικονομία, έτσι και στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών η πραγματικότητα θα εκδικηθεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Και θα του υπενθυμίσει για άλλη μια φορά πόσο άστοχο είναι να πανηγυρίζει τόσο προκλητικά για τις αποτυχίες του.Πόσο άστοχο είναι να πανηγυρίζει για έναν ακόμα πανωλεθρίαμβο!

*Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης είναι Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β’ Αθηνών


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: