Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Δεν παράγω τίποτα, δεν εξάγω τίποτα, είμαι καταδικασμένος

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη


Η ελληνική οικονομία αργοσβήνει. Με αργούς, βασανιστικούς ρυθμούς οδηγείται στην κατάρρευση. Όλα αυτά τα χρόνια της ύφεσης, όσο η εμφανής παθολογία εξαπλωνόταν αργά σε νέα πεδία της οικονομίας, τόσο όσοι δεν είχαν πληγεί καθοριστικά, «κομμάτι κατορθώνουνε, κομμάτι, κι αρχίζουν νάχουν θάρρος και καλές ελπίδες», όπως έλεγε ο Αλεξανδρινός ποιητής.

Αίφνης, η κατά δεκαδικά ποσοστά μείωση της ανεργίας, εμφανίζεται από τους γελωτοποιούς της κυβέρνησης ως «βελτίωση της οικονομίας». Πρόκειται για μια ακόμα χοντροκομμένη, ψευδή και προσβλητική για τους πολίτες προπαγάνδα. Εκτός του ότι η ανεργία δεν μειώθηκε παρά μόνο ονομαστικά, το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι η δομή και ο τρόπος λειτουργίας της οικονομίας προκάλεσαν την κρίση, την ύφεση και την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης. Αντί, λοιπόν, να πασχίζουμε για να θεραπεύσουμε τα αίτια, εμείς γιατροπορευόμαστε όταν, μέσα στον ωκεανό της καταστροφής, ανακαλύψουμε (ή δημιουργήσουμε) μια- δυο σταγόνες αισιοδοξίας.

Ήλθαν, όμως, και τα πραγματικά κύματα (βουνά...) για να υπενθυμίσουν σε προπαγανδιστές και υπομένοντες την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε: Τον Ιούνιο, πρώτο μήνα του καλοκαιριού, οι λιανικές πωλήσεις έπεσαν κατά 5,2%. Σχεδόν 10% (9,7%) κάτω ήταν οι πωλήσεις στις θερινές εκπτώσεις, όπου μέχρι πέρυσι οι μικρομεσαίοι έπαιρναν μια μικρή ανάσα. Σημειώστε ότι οι συγκρίσεις γίνονται με το 2015, δηλαδή με το 5οχρόνο της ύφεσης, και με την οικονομία ήδη να έχει υποστεί τεράστια δοκιμασία. Το άνοιγμα της Κυριακής (17 Ιουλίου) που επίσης αποτελούσε όαση, με πολύ κόσμο στους εμπορικούς δρόμους και αυξημένες πωλήσεις, φέτος τέσσερις στους πέντε εμπόρους εκτιμούν ότι δεν επηρέασε το συνολικό τζίρο των εκπτώσεων και μόνο ο ένας στους πέντε ότι υπήρξε εκείνη την ημέρα θετική συμβολή στην αύξηση του τζίρου.


για τη συνέχεια Politically
infognomonpolitics

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: