Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Κοινή άμυνα και διπλασιασμός των επενδύσεων τo όραμα Γιούνκερ για την Ευρώπη


Σε μία συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, παρουσίασε τις προτεραιότητες της Ευρώπης, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας ομιλίας του για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Στρασβούργο.

Ο κ. Γιούνκερ κάλυψε σε μία ώρα όλα τα θέματα που απασχολούν την Ένωση και τους πολίτες της, θέλοντας να δώσει – όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά – πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις το επόμενο διάστημα για την ενίσχυσή της.

«Υπάρχουν πολλοί τομείς που δεν συναντιόμαστε ακόμα. Εθνικά συμφέροντα κυριαρχούν τις περισσότερες φορές», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής για να συμπληρώσει, «η Ευρώπη δεν γίνεται να είναι μία άχρωμη μίξη. Συχνά ακούγεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να καταργήσει τα κράτη, αλλά εμείς θέλουμε να χτίσουμε καλύτερα κράτη».

Όπως ήταν αναμενόμενο, αναφέρθηκε από την αρχή και στο πρόσφατο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, υπογραμμίζοντας – μεταξύ άλλων – πως «λυπούμαστε και σεβόμαστε την απόφαση των Βρετανών, ωστόσο, η Ε.Ε. δεν απειλείται».

«Θα θέλαμε το Ηνωμένο Βασίλειο να υποβάλει όσο το δυνατόν συντομότερα το αίτημα αποχώρησης», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην ενεργοποίηση από την πλευρά του Λονδίνου του άρθρου 50 των ευρωπαϊκών Συνθηκών, το οποίο προβλέπει την διαδικασία αποχώρησης ενός κράτους μέλους από την ΕΕ.
«Η αύξηση του εθνικισμού και του λαϊκισμού απειλεί την Ευρώπη», τόνισε ακόμα, υπογραμμίζοντας πως μόνη απάντηση είναι η παρουσίαση συγκεκριμένων δράσεων από την πλευρά της ενωμένης Ευρώπης.

«Η Ευρώπη συνεχίζει να εγγυάται την ειρήνη και το έχει πετύχει παραπάνω από μισό αιώνα τώρα», δήλωσε, ενώ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό ζήτημα, υπογραμμίζοντας πως μόνο η Ευρώπη μπορεί να εγγυηθεί την επανένωση της Κύπρου.

Προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει με ειλικρίνεια – όπως είπε – για τους επόμενους 12 μήνες ο πρόεδρος της Επιτροπής ανακοίνωσε μία σειρά δράσεων σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και στον τομέα της άμυνας στην Ευρώπη.

Συνοπτικά η Επιτροπή Γιούνκερ αναμένεται μέχρι τα τέλη του 2016 να προτείνει ή και να υλοποιήσει τα εξής:

- Διπλασιασμό του EFSF, του Ευρωπαϊκού προγράμματος Στρατηγικών Επενδύσεων, γνωστού και ως «πακέτου Γιούνκερ». Από 315 δισ. ευρώ μέχρι το 2017, αναμένεται να περάσει στα 500 δισ. έως το 2020 και να φτάσει τα 630 δισ. μέχρι το 2022.

- Περαιτέρω ψηφιοποίηση της οικονομίας των κρατών μελών, με επένδυση σε υποδομές 5G, όπου υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσουν τα επόμενα χρόνια έως και 20 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην ΕΕ.

- Πρόσβαση στο ίντερνετ σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης μέχρι το 2020 καθώς η δημιουργία – τόνισε – πρέπει να συνδέεται με την τεχνολογία.

- Παράταση του προγράμματος εγγυήσεων για την απασχόληση των νέων, το οποίο μέχρι σήμερα έχει δώσει δουλειά σε περισσότερους από 9 εκατ. νέους ευρωπαίους σε ολόκληρη την ΕΕ.

- Σε βάθος χρόνου, ένα ευρωπαϊκό σύστημα για την εγγύηση κοινού εισοδήματος για όλους τους πολίτες της ΕΕ.

Προς έναν κοινό ευρωπαϊκό στρατό;

«Η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει το κοινωνικό της πρόσωπο», τόνισε ο λουξεμβούργιος πολιτικός, αλλά αναφέρθηκε λεπτομερώς και στην ανάγκη απόκτησης κοινού ευρωπαϊκού στρατού.

Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε πως επιθυμεί να δει την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, αρμόδια για τα θέματα Εξωτερικής πολιτικής, κ. Φεντερίκα Μογκερίνι, να αναλαμβάνει πολύ σύντομα ρόλο πραγματικού υπουργού Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ευρώπη λείπει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του συριακού ζητήματος», δήλωσε. «Η κ. Μογκερίνι κάνει εξαιρετική δουλειά αλλά πρέπει να γίνει μία πραγματική ΥΠΕΞ της ΕΕ – που θα μαζεύει τις διπλωματικές δυνάμεις της Ευρώπης».

«Χρειαζόμαστε ένα κοινό σώμα άμυνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ακόμα, δηλώνοντας πως μία κοινή άμυνα θα έφερνε και την εξοικονόμηση σημαντικών πόρων για τα κράτη μέλη.

Προανήγγειλε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την ενίσχυση της υπάρχουσας βιομηχανίας της άμυνας, κάτι  που – όπως είπε – προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Ενδιαφέρον σημείο αποτέλεσε και η πρόταση Γιούνκερ για την μεγαλύτερη εμπλοκή των Επιτρόπων στην εσωτερική πολιτική των κρατών μελών που εκπροσωπούν, δηλώνοντας πως θα ενθαρρύνει μία μεγαλύτερη παρουσία των Επιτρόπων στα εθνικά Κοινοβούλια.

«Η Ευρώπη πρέπει να εξηγηθεί καλύτερα είπε», δηλώνοντας μάλιστα ότι δεν βλέπει για ποιο λόγω οι Επίτροποι πρέπει να παραιτούνται από πιθανά πολιτικά πόστα στη χώρα τους όταν αναλαμβάνουν ευθύνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Γιούνκερ επέμεινε ότι πρέπει να εξηγούμε περισσότερο τη σημασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κλειδί ενδεχομένως να αποτελεί το αίσθημα κοινής ευθύνης, όπου οι επιτυχίες να μην περιορίζονται σε εθνικό επίπεδο και οι αποτυχίες να ανάγονται σε ευρωπαϊκό.

«Η Ιστορία δεν θα θυμάται εμάς αλλά τα λάθη μας», είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από το βήμα της Ευρωβουλής κλείνοντας την ομιλία του.

Πηγή: skai.gr




Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: