Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Βέτο από τη Ρωσία στην πρόταση ΟΗΕ για τέλος των βομβαρδισμών στο Χαλέπι

Μετά από την αποτυχία της εκεχειρίας που προσπάθησαν να βάλουν σε ισχύ στη Συρία οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Ρωσία οι διπλωματικές προσπάθειες εντατικοποιήθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη.

Οι προσπάθειες να εγκριθεί από Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ένα ψήφισμα το οποίο θα τερματίσει το ανθρώπινο δράμα κυρίως στο Χαλέπι έμειναν χωρίς αποτέλεσμα.

Η Ρωσία άσκησε βέτο στην πρόταση που προέβλεπε τον τερματισμό των συγκρούσεων στο Χαλέπι και την απαγόρευση της πτήσης των στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από την πόλη, που ετοιμάστηκε από τη Γαλλία και την Ισπανία και είχε λάβει την στήριξη των 40 και πλέον χωρών.

Οι 11 από 15 χώρες ψήφισαν υπέρ της πρότασης ενώ «κατά» ψήφισε η Βενεζουέλα.

Η Κίνα και η Αγκόλα απείχαν τις ψηφοφορίας.

Είναι η πέμπτη φορά που η Ρωσία ασκεί βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας με σκοπό τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών του καθεστώτος Άσαντ.

Από το 2011, οπότε ξέσπασε ο εμφύλιος στη Συρία, είναι η πέμπτη φορά που μία ειρηνευτική πρόταση βρίσκει εμπόδιο τη Μόσχα. Απομονώνοντας ωστόσο ακόμη περισσότερο τη Ρωσία, το Πεκίνο που μέχρι πρόσφατα ακολουθούσε τη γραμμή της Μόσχας, αποστασιοποιήθηκε για πρώτη φορά.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας απέρριψε και την πρόταση που ετοιμάστηκε από την ρωσική πλευρά.

Στο ψήφισμα που δεν έκανε αναφορά στις αεροπορικές επιδρομές, μόνο απεύθυνε έκκληση για εκεχειρία και ζητούσε την πρόσβαση στις ανθρωπιστικές βοήθειες ψηφίστηκε υπέρ μόνο από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βενεζουέλα και την Αίγυπτο.

Απείχαν της ψηφοφορίας η Αγκόλα και η Ουρουγουάη. Ενώ ψήφισαν κατά οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Γαλλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, η Ισπανία, η Μαλαισία, η Αγγλία, η Ουκρανία και η Σενεγάλη.

Για να εγκριθεί μία απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και να μην ασκηθεί βέτο από ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του.



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: