Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Αποδόμηση του μύθου περί "κινηματικού" Σύριζα

Irene Agapidaki
Αλήθεια, ποια θα ήταν η εξέλιξη αν ένα Συριζοτρολ έδειχνε υπερβάλλοντα ζήλο και χτυπούσε κάποιον (ακόμη και θανάσιμα); Ποιος μπορούσε να διασφαλίσει ότι δε θα συμβεί;

Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, δεν ήταν τυχαία ούτε προέκυψε από κανένα αυθόρμητο λαϊκό ρεύμα.
Εκτός από αυτά που έρχονται στο φως τις τελευταίες μέρες, μια ματιά στη σχετική βιβλιογραφία ακόμη κι αν δεν είσαι πολιτικός επιστήμονας, αρκεί για να διαπιστώσεις ότι η μετάβαση από το 4% σε διψήφιο, ήταν by the book.
Η συνταγή, γνωστή πια:

α) προσπάθησαν να ηγεμονεύσουν σε "κινηματικές" πρωτοβουλίες μικρού εύρους όπως το "Δεν Πληρώνω", το οποίο σημειωτέον, αν δεν το στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε εξατμιστεί εντός ολίγων ημερών. Κάτι αντίστοιχο έγινε και με τις ταραχές στα πανεπιστήμια, από μια χούφτα φοιτητές. Η Ελλάδα δεν έχει "κινηματική" παράδοση.

β) έστησαν κομματικό στρατό με μισθοφόρους και εθελοντές στην πλατεία Συντάγματος οι οποίοι επηρέασαν πολλούς άλλους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι υπάρχει "ρεύμα αγανακτισμένων" στην κοινωνία. Ίσως να θυμάστε και το καπέλωμα της αυτοκτονίας του φαρμακοποιού, καθώς και το αισχρό παιχνίδι με τον αριθμό των αυτοκτονιών και τα παιδάκια που λιποθυμάνε στα σχολεία. Όσο κινηματικός υπήρξε ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλο τόσο και ο Αλέξης Τσίπρας είναι υποψήφιος για Νόμπελ Χημείας.

γ) δημιούργησαν διαδικτυακό "στρατό", τα περίφημα "τρολς". Από κοντά και τα διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα που βαφτίστηκαν "ενημερωτικά", ενώ το μόνο που έκαναν ήταν προπαγάνδα αίσχιστου είδους. Η δουλειά αυτών των ανθρώπων ήταν να πλήξουν το κύρος του αντιπάλου. Έτσι, ενίσχυαν πρόσκαιρα και ψευδώς, την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ. Δημιουργούσαν δηλαδή, μια φούσκα. Επειδή όμως επί της ουσίας δεν υπήρχε κάτι θετικό να υποστηρίξουν για το κόμμα που τους πλήρωνε, η φούσκα έσκασε γρήγορα. Είπαμε, by the book: η βιβλιογραφία δείχνει ότι τα κόμματα που ακολουθούν αυτήν την τακτική απαξιώνονται πολύ γρήγορα. Οι δημοσκοπήσεις το επιβεβαιώνουν.

Στην ουσία, αυτό που έγινε είναι ότι, επειδή ο Αλέξης Τσίπρας είχε μεγάλη λύσσα να γίνει Πρωθυπουργός, όχι μόνο μεταχειρίστηκε κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να το πετύχει βάζοντας σε κίνδυνο την πορεία της χώρας, αλλά συνεχίζει και τώρα με την ίδια τακτική και ακόμη μεγαλύτερο ζήλο καταστρέφοντας τις ζωές μας, προκειμένου να διατηρηθεί μονάρχους-μονάρχους στην καρέκλα-καρέκλα.

Δε θα ξεχάσω ποτέ τα
απειλητικά μηνύματα που έλαβα, ειδικά στην εποχή του Δημοψηφίσματος από τα Συριζοτρολ. Τότε, πολλοί φίλοι με είχαν συμβουλέψει να πάω στην Αστυνομία. Δεν το έκανα. Όχι από "μαγκιά" ή επειδή είμαι ατρόμητη, αλλά επειδή αν το έκανα, θα ήταν σαν να παραδέχομαι στον εαυτό μου ότι όντως υπάρχει πιθανότητα να " σε βρει ο άντρας σου στο χαντάκι μωρή. Σε τόσο μικρά κομματάκια που θα χρειαστεί ένας μήνας να σε συναρμολογήσουν".

Τέτοια μηνύματα εστάλησαν σε πολλούς από μας.
Εμάς που παλεύουμε να επουλώσουμε τα τραύματα που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμάς που αποκαταστήσαμε τις καλημέρες με τους ανθρώπους που τον ψήφισαν.
Γιατί προσωπικά, όσο κι αν πιστεύω ότι καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του, δε μπορώ να αγνοήσω ότι υπήρξε συστηματική υφαρπαγή της ψήφου.Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ειναι ούτε κίνημα, ούτε "κανονικό" κόμμα. Χρησιμοποίησε κάποιες από τις στρατηγικές και των δύο για να φτάσει στο στόχο της εξουσίας.

Το κουβάρι ξετυλίγεται, θα μάθουμε κι άλλα. Όποιος έχει εμπλακεί σε τέτοιες διαδικασίες, θα πρέπει να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη. Μαζί με αυτούς, θα πρέπει να ακολουθήσουν και όλα τα στελέχη της παρούσας κυβέρνησης που με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους ζημίωσαν τη χώρα και τους πολίτες.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: