Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Ο Γ. Βαρουφάκης είχε πρωθυπουργό

Τα όσα αποκάλυψε στην Επιτροπή της Βουλής ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν. Η δήλωση του Γ. Βαρουφάκη προς τον Διοικητή της ΕΚΤ πως «είναι υπουργός σε μια χρεοκοπημένη χώρα», έχει ιστορικό προηγούμενο. Τα ίδια είπαν οι Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Παπανδρέου στους εταίρους μας και στο Νταβός, αντίστοιχα. Μάλιστα ο Γ .Παπανδρέου δήλωσε πως «είναι πρωθυπουργός σε μια διεφθαρμένη χώρα».
Φαίνεται πως η πολιτική ηγεσία της χώρας μας νομίζει πως αποενοχοποιείται όταν μεταθέτει αλλού τις δικές της ευθύνες. Γιατί, όπως θυμάμαι, η Ελλάδα στα τέλη 2009-αρχές 2010 δεν ήταν χρεοκοπημένη χώρα. Ήταν μια χώρα που αντιμετώπιζε το πρόβλημα του μεγάλου ελλείμματος και χρειαζόταν διαρθρωτικές αλλαγές. Δηλαδή απαιτείτο να επιδείξουν οι κυβερνώντες πολιτική τόλμη. Και επειδή δεν την επέδειξαν, το πλήρωσαν. Εξαφανίστηκαν από τον πολιτικό χάρτη. Αλλά το πλήρωσε και η χώρα.
Παρομοίως, την άνοιξη 2015 η πατρίδα μας δεν ήταν  χρεοκοπημένη. Οι προσπάθειες της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου είχαν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, οι οικονομικοί δείκτες ήταν σαφώς βελτιωμένοι και όλες οι ενδείξεις φανέρωναν πως το 2015 θα ήταν έτος ανάπτυξης. Συνεπώς, ο Γ. Βαρουφάκης όταν έκανε την παραπάνω δήλωση ψευδόταν συνειδητά. Υπηρετούσε την εμμονή του για κούρεμα του χρέους, κάτι που όπως αποδείχθηκε ήταν και ανέφικτο και καταστροφικό.
Όμως είναι εντελώς άδικο να επιρρίπτουμε όλες τις ευθύνες στον Γ. Βαρουφάκη. Υπήρχε και ο πρωθυπουργός, που ex officio, έφερε και την κύρια πολιτική ευθύνη για τα πεπραγμένα των υπουργών του. Πολύ δε περισσότερο όταν, κατά τους ισχυρισμούς του Γ. Βαρουφάκη που δεν διαψεύστηκαν, είχαν κατανείμει μεταξύ τους και τους ρόλους που έπρεπε να υποδυθούν στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Συνέργεια και συμπαιγνία. Συνεπώς, όσες ευθύνες υπάρχουν για τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, άλλες τόσες και ίσως περισσότερες, υπάρχουν για τον πρωθυπουργό.
Η αναφορά στο πρώτο εξάμηνο 2015, ως διακριτής περιόδου στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολιτικά λάθος. Είναι εξάλλου και ανακριβές. Αυτή η περίοδος ήταν η συνέχεια και η συνέπεια όλης της μέχρι τότε πορείας του. Σε αυτό το εξάμηνο εκφράστηκαν, σε κυβερνητικό επίπεδο πλέον, όλες οι πτυχές μιας τετράχρονης πολιτικής φρούδων ελπίδων και, κυρίως, κυνικής εξαπάτησης των πολιτών. Αυτή η περίοδος λοιπόν δεν είναι μια κακή παρένθεση στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστηρίζουν οι «πρόθυμοι». Είναι η λογική κατάληξη της. Άλλωστε μέχρι το πρώτο εξάμηνο 2015 στην συγκεκριμένη πολιτική πορεύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ενιαία, χωρίς ταλαντεύσεις, αποχωρήσεις και διασπάσεις.
Το δεύτερο εξάμηνο 2015 που χαρακτηρίζεται από την μεταστροφή της ηγετικής ομάδας του, έχει όλα τα χαρακτηριστικά της πολιτικής μετάλλαξης. Και γι’ αυτό όσοι παρέμεναν πιστοί στις αρχικές δεσμεύσεις και εξαγγελίες του κόμματος τους αποχώρησαν. Το γεγονός πως οι εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 δικαίωσαν την ηγετική ομάδα και αποδοκίμασαν τους αποχωρήσαντες, δεν αναιρεί το γεγονός της μετάλλαξης.
Συνεπώς, το γεγονός πως ο πρωθυπουργός, για τους δικούς του λόγους και παρερμηνεύοντας το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος έκανε μια θεαματική κυβίστηση, αυτό δεν τον απαλλάσσει από τις πολύπλευρες  ευθύνες του για τα κυβερνητικά πεπραγμένα του πρώτου εξαμήνου 2015. Ο Γ. Βαρουφάκης, είναι ένας βολικός και εύκολος -μέχρι στιγμής-στόχος, αλλά είναι και άδικο και πολιτικά λάθος να του αποδώσουμε όλες τις ευθύνες για τα όσα έγιναν.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: