Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Πόλεμος της Δύσης κατά του ΙSIS: Ξεκίνησε η επιχείρηση ανάκτησης της Μοσούλης

Ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας από τις ιρακινές δυνάμεις η επιχείρηση ανάκτησης της Μοσούλης, του τελευταίου προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους.

Πιο συγκεκριμένα το πυροβολικό των ιρακινών δυνάμεων σε συνεργασία με τους Κούρδους Πεσμεργκά και συμμαχικές δυνάμεις, ξεκίνησαν την επίθεση, ενώ τανκς κατευθύνονται προς την πόλη που από το 2014 βρίσκεται υπό την κατοχή του Ισλαμικού Κράτους.

Την ίδια στιγμή, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εκφράσει την «τεράστια ανησυχία» τους για την ασφάλεια του περίπου 1.5 εκατ. κόσμου που ζει στην περιοχή. Ωστόσο όπως σημειώνουν αξιωματούχοι, η ανακατάληψη της πόλης θα σηματοδοτούσε μία σημαντική ήττα του ISIS στο Ιράκ.

Την επιχείρηση ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας Χάιντερ αλ Αμπάντι, με τηλεοπτικό του μήνυμα. «Η ώρα της νίκης έφθασε», είπε. «Σήμερα κηρύσσω την έναρξη των ηρωικών πράξεων για να σας απελευθερώσουμε από το Daesh. Με το θέλημα του Θεού θα συναντηθούμε στη Μοσοιύλη για να γιορτάσουμε την απελευθέρωση και τη λύτρωσή σας από τον ISIS ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε μαζί για μία ακόμα φορά, όλες οι θρησκείες ενωμένες και μαζί θα νικήσουμε το Daesh και θα ξαναχτίσουμε την αγαπημένη πόλη της Μοσούλης».

Το μήνυμα της Αμερικής


Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είπε χθες ότι είναι περήφανη που στέκεται δίπλα στους συμμάχους της, αφότου ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακοίνωσε την έναρξη μιας επιχείρησης για την ανάκτηση της Μοσούλης, πρωτεύουσας του λεγόμενου χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

"Ο πρωθυπουργός Αμπάντι εξέδωσε διαταγές να ξεκινήσουν μεγάλες επιχειρήσεις να απελευθερωθεί η Μοσούλη μετά από δύο χρόνια σκοταδισμού υπό τους τρομοκράτες της ISIL" (όπως είναι επίσης γνωστό το Ισλαμικό Κράτος), είπε σε μήνυμα στο Twitter ο Μπρετ Μακ Γκούρκ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη συμμαχία εναντίον του ΙΚ.

"Κάθε επιτυχία στις ηρωικές ιρακινές δυνάμεις, τους Κούρδους Πεσμεργκά, και τους εθελοντές της Νινευή. Είμαστε περήφανοι που είμαστε μαζί σας στην ιστορική αυτή επιχείρηση", είπε ο Μακ Γκούρκ.

Ανησυχία στα Ηνωμένα Έθνη

Η επίθεση των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων για την ανακατάληψη της Μοσούλης από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους είναι πιθανόν να διαρκέσει εβδομάδες, «ενδεχομένως περισσότερο», δήλωσε σήμερα ο Στίβεν Τάουνσεντ, ο νέος διοικητής του διεθνούς συνασπισμού κατά των δυνάμεων των τζιχαντιστών.

Από την κατάληψη της Μοσούλης εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επικεφαλής διεθνούς συνασπισμού , που απαρτίζεται από περισσότερες από 60 χώρες, που πολεμούν τις δυνάμεις των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ.

Ο συνασπισμός διεξάγει κυρίως αεροπορικές επιδρομές και προσφέρει εκπαίδευση, όπλα και εξοπλισμό στις τοπικές δυνάμεις. Χιλιάδες στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ, κυρίως σε εκπαιδευτικές αποστολές.

Σύμφωνα με τον Στίβεν Τάουνσεντ, ο συνασπισμός έχει οπλίσει και εκπαιδεύσει περισσότερους από 54.000 στρατιωτικούς των ιρακινών δυνάμεων.

Στον ΟΗΕ, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις και επείγουσα αρωγή Στίβεν Ο'Μπράιεν εξέφρασε τη μεγάλη του ανησυχία για την ασφάλεια του πληθυσμού της Μοσούλης μετά την έναρξη της επιχείρησης.

«Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για την ασφάλεια 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων που ζουν στη Μοσούλη...Οι οικογένειες είναι εκτεθειμένες στον ακραίο κίνδυνο να παγιδευθούν ανάμεσα σε αντίπαλα πυρά ή να γίνουν στόχος ελεύθερων σκοπευτών», είπε.

Όπως τονίζει το BBC, ο O' Μπράιεν εξήγησε ότι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι μπορεί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της επιχείρισης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ενημέρωση για το πόσοι άνθρωποι παρέμειναν στη Μοσούλη, αλλά όταν την κατέλαβε το Ισλαμικό Κράτος τον ΙΟύνιο ου 2014, ο πληθυσμός ξεπερνούσε τα 2 εκατομμύρια.



Πηγή: iefimerida


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: