Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Λαβρόφ: Μόνο με εγγυήσεις από τις Βρυξέλλες θα επεκτείνουμε τον Turkish Stream στην ΕΕ

Μόνο εάν δοθούν απόλυτες εγγυήσεις από τις Βρυξέλλες θα επεκταθεί ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας πριν αναχωρήσει από την Αθήνα.


Αστερίσκο στην προοπτική επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream στην Ευρωπαϊκή Ένωση έβαλε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Λαβρόφ επισήμανε πως ο αγωγός δεν θα επεκταθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος εάν η Μόσχα δεν λάβει απόλυτες εγγυήσεις από τις Βρυξέλλες ότι το έργο θα ολοκληρωθεί απρόσκοπτα, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Ο Turkish Stream θα συνδέει τη Ρωσία με την Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε επέκτασή του στην Ελλάδα, μέσω της οποίας το ρωσικό αέριο θα μεταφερόταν σε κέντρα διανομής στην κεντρική Ευρώπη και τη μεγάλη αγορά της Ε.Ε.

Ωστόσο, το έργο προκάλεσε την έντονη ενόχληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ερευνά
μονοπωλιακές πρακτικές του ρωσικού κρατικού κολοσσού Gazprom σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η Επιτροπή εστιάζει ειδικά σε περιπτώσεις όπου η ρωσική εταιρεία ελέγχει τόσο τον αγωγό όσο και το παρεχόμενο αέριο – είναι δηλαδή και πάροχος και ιδιοκτήτης του δικτύου.

Πάντως, οι συνθήκες ενδέχεται να βελτιώνονται. Την προηγούμενη εβδομάδα οι «Financial Times» μετέδωσαν ότι Βρυξέλλες και Gazprom βρίσκονται κοντά σε συμβιβασμό για επίλυση των διαφορών τους, λύση που θα προβλέπει αλλαγές σε ορισμένες τιμολογιακές πρακτικές του ρωσικού κολοσσού.

Η υπόθεση έχει όμως και γεωπολιτικές διαστάσεις, με δεδομένο ότι o Turkish Stream θα επιτρέπει στη Μόσχα να εξάγει αέριο στην Ευρώπη παρακάμπτοντας τους ενδιάμεσους αγωγούς της Ουκρανίας, η οποία κερδίζει πολύτιμα έσοδα από την χρήση του δικτύου της.

Σύμφωνα με το επίσημο σάιτ του Turkish Stream,ο αγωγός θα αποτελείται από δύο διαύλους, μήκους 900 χιλιομέτρων ο καθένας, και σε πρώτη φάση θα μπορεί να μεταφέρει 31,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου κατ’ έτος – λιγότερο από ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Πηγή: skai.gr




Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: