Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

EuroWorking Group: Ζητά... δήλωση μετανοίας για να «ξεπαγώσει» τα μέτρα για το χρέος

Οι δανειστές ζήτησαν και έλαβαν τη διαβεβαίωση Χουλιαράκη ότι ο «μποναμάς» Τσίπρα στους χαμηλοσυνταξιούχους έχει χαρακτήρα... «μια κι έξω» - Την Τετάρτη, με επιστολή του Έλληνα ΥΠΟΙΚ, που θα περιλαμβάνει και δέσμευση για τη λήψη ισοδυνάμων, σε περίπτωση εκτροχιασμού του δημοσιονομικού αποτελέσματος του 2016, εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει απόφαση για «ξεπάγωμα» των μέτρων

«Λευκό καπνό» από το EuroWorking Group περίμενε απόψε η Αθήνα, προκειμένου να «ξεπαγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και μπήκαν στον «πάγο», μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την παροχή έκτακτου βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που δέχονται τον κύριο όγκο των μεταναστευτικών ροών.

«Λευκός καπνός», όμως, δεν βγήκε, αν και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό θα συμβεί στην αυριανή συνεδρίαση του EWG, το οποίο φέρεται να καταλήγει σε συμβιβαστική λύση. Αυτό τουλάχιστον εμφανίζεται να προσδοκά η Αθήνα, αλλά και η Κομισιόν, που διατηρεί την πιο θετική στάση μεταξύ των δανειστών για το «ξεπάγωμα» των μέτρων.

Προκειμένου να επέλθει συμβιβασμός, το EuroWorking Group φέρεται να ζήτησε γραπτές διαβεβαιώσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, πως ο «μποναμάς» των 617 εκατ. ευρώ δεν θα επαναληφθεί για το 2017 και μετά, αλλά ότι δίδεται εφάπαξ και εξαντλείται στο 2016.

Σύμφωνα με ​τις ίδιες πηγές, αύριο είναι πιθανό να υπάρξει απόφαση για «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος​, καθώς ήδη οι σχετικές διαβεβαιώσεις δόθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, ενώ,
επίσης την Τετάρτη, αναμένεται να σταλεί και σχετική επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στην επιστολή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει και δέσμευση της Αθήνας ότι, σε περίπτωση που το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016 «εκτροχιαστεί» από το έκτακτο βοήθημα Τσίπρα, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί (σ.σ. με τη λήψη ισοδύναμων μέτρων).

Κατόπιν τούτου, οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα ζητήσουν την τελική έγκριση από τις κυβερνήσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί, ​ωστόσο, ​ότι εξ αρχής η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για ​"εφάπαξ​"​ βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους, το οποίο καταβάλλεται ​"μια κι έξω" ​εντός του 2016, προκειμένου να μην υπάρξει δημοσιονομική επίπτωση στον προϋπολογισμό του 2017.​​

Σύμφωνα, από την άλλη πλευρά, με πηγές της ευρωζώνης, το EuroWorking Group αντάλλαξε απόψεις σε «παραγωγικό κλίμα» γύρω από τις επιπτώσεις των εξαγγελιών στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Η ίδια πηγή συνέχισε, σημειώνοντας πως γίνεται διάλογος σε διαφορετικές πιθανές λύσεις, προκειμένου να ξεμπλοκαριστεί η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων, όμως προς το παρόν «δεν υπάρχει πλήρης ομοφωνία».

Οι διαβουλεύσεις των κρατών-μελών θα συνεχιστούν αύριο, μέχρι να κλείσει η μέρα, όταν και αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφασή τους για το κατά πόσο είναι εφικτό να ξεκινήσει εκ νέου η εφαρμογή των μέτρων.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσαν και πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας ότι κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του EWG ανταλλάχθηκαν απόψεις πάνω στις πιθανές συνέπειες που τυχόν θα έχουν στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τα πρόσφατα μέτρα που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση.

Στη συνεδρίαση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξετάστηκαν οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν έως και αύριο, Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ληφθεί μία απόφαση για τα επόμενα βήματα.

Νωρίτερα σήμερα, πάντως, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την στάση της Γερμανίας στη συνεδρίαση του EWG, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ξεκαθαρίσει ότι οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα δεν συνάδουν με τις ανειλημμένες από την Ελλάδα υποχρεώσεις.

protothema.gr

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: