Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

Ντράγκι: Η έξοδος από το ευρώ στοιχίζει πολύ -Οποιος θέλει να φύγει πληρώνει

Στον προβληματισμό που επικρατεί η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στη Γαλλία και γενικότερα στην ευρωζώνη αναφέρεται ο γερμανικός τύπος.

Θέτει στο επίκεντρο τις επισημάνσεις του Μάριο Ντράγκι για το ότι η έξοδος από το ευρώ κοστίζει αλλά και τη συνάντηση Σόιμπλε- Φιγιόν  η γερμανική εφημερίδα σημειώνει:

«Ευελιξία» απέναντι στη Γαλλία

Περιθώρια ευελιξίας στη δημοσιονομική πολιτική ήθελε να διερευνήσει και ο υποψήφιος της γαλλικής Κεντροδεξιάς για την προεδρία Φρανσουά Φιγιόν κατά την επίσκεψή του τη Δευτέρα στο Βερολίνο, σημειώνει η Süddeutsche Zeitung. Το συμπέρασμα της εφημερίδας: «Η ανησυχία για την ευρωζώνη μάλλον εντείνεται μετά την επίσκεψη Φιγιόν. Ο ρεπουμπλικανός (υποψήφιος) ήθελε να προϊδεάσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να τηρήσει τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και θα υπερβεί το επιτρεπτό όριο του χρέους. Ο Σόιμπλε δεν έχει μεγάλα περιθώρια να αντισταθεί. Η γερμανική κυβέρνηση θέλει τη γειτονική χώρα οικονομικά ισχυρή».

Η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων

Την ίδια στιγμή, ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ φαίνεται να θυμάται παλαιότερο σχέδιο των Σόιμπλε-Λάμερς περί «ομόκεντρων κύκλων» ή «δύο ταχυτήτων» στην Ευρώπη. Μιλώντας στην οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt προτείνει «ένα νέο σχέδιο για την Ευρώπη» και εξηγεί:

«Εάν το Brexit μας οδηγήσει στο να έχουμε έναν ευρωπαϊκό πυρήνα, δηλαδή την ευρωζώνη, και γύρω της να σχηματίσουμε μία δεύτερη περίμετρο, θα είχαμε αυτό που παλαιότερα ονομάζαμε ʻΕυρώπη των δύο ταχυτήτωνʼ. Θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο. Ίσως το Brexit να μας δίνει το αποφασιστικό έναυσμα. Κατά την άποψή μου η συζήτηση για την αποχώρηση της Βρετανίας έχει προσλάβει υπερβολικά αμυντικό χαρακτήρα. Αποτελεί όμως και μία ευκαιρία να εντείνουμε τη συνεργασία μίας ομάδας χωρών μέσα στην ΕΕ και κυρίως στην ευρωζώνη».

Η έξοδος από το ευρώ

Κάποιοι θεωρούν ότι η αποχώρηση από την ευρωζώνη μπορεί να είναι και ένας «έξυπνος» τρόπος για να διαγραφεί το δημόσιο χρέος.

Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι παρεμβαίνει στη σχετική συζήτηση που προφανώς γίνεται στην Ιταλία. Σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung, ο Ντράγκι έχει στείλει σχετική επιστολή σε δύο ιταλούς βουλευτές, στην οποία επισημαίνει: «Σε περίπτωση που μία χώρα εγκαταλείψει το ευρω-σύστημα, η κεντρική της τράπεζα θα πρέπει να αποπληρώσει όλες της τις υποχρεώσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «πρόκειται για μία σαφή δήλωση, η οποία ακολουθεί μακροσκελείς, και για τους μη ειδικούς δυσνόητες, τεχνικές διατυπώσεις σχετικά με τη διενέργεια πληρωμών στο ευρω-σύστημα. Είναι σαν να στέλνει ο Ντράγκι ένα μήνυμα: η έξοδος από το ευρώ στοιχίζει πολύ. Πάρα πολύ. Οπότε σταματήστε να παίζετε με αυτά τα θέματα».

Πηγή: Deutsche WelleΜοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: