Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Βερολίνο vs Τραμπ: Πρόσεχε τα «πολλά-πολλά» με τη Ρωσία - Η Ευρώπη ορίζει τη μοίρα της

Μέρκελ, Σόιμπλε και Γκάμπριελ «σήκωσαν το γάντι» που έριξε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος και τον προειδοποίησαν για την οικονομία της χώρας του, τις σχέσεις με το Κρεμλίνο και το ενδεχόμενο φορολόγησης με 35% των εισαγωγών γερμανικών αυτοκινήτων

Το «γάντι» που έριξε στη Γερμανία ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μέσα από τη συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου και την γερμανική Bild, «σήκωσε» η γερμανική πολιτική ηγεσία, αφήνοντας να διαφανεί ότι, υπό τη νέα διοίκηση του Λευκού Οίκου, οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Βερολίνο αναμένονται τουλάχιστον... ακανθώδεις.

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας, με «αιχμή του δόρατος» την Άνγκελα Μέρκελ, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και τον αντικαγκελάριο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απάντησε στην κριτική που άσκησε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Γερμανίδα καγκελάριο για την πολιτική που άσκησε στο προσφυγικό, καθώς και στις απειλές του ότι θα επιβάλει φόρο 35% στις εισαγωγές αυτοκινήτων BMW στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Μέρκελ, απαντώντας στην εκτίμηση Τραμπ ότι τον δρόμο που χάραξε η Βρετανία με το Brexit, θα τον ακολουθήσουν και άλλες χώρες της ΕΕ, σημείωσε ότι η Ευρώπη κρατάει στα χέρια της το πεπρωμένο της και πως η ίδια θα συνεχίσει να εργάζεται για το κοινό μέλλον των «27». 

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποίησε τον νέο Αμερικανό πρόεδρο τόσο για την προστατευτική οικονομική πολιτική που επιθυμεί να εφαρμόσει όσο και για τους κινδύνους που μπορεί αυτή να ενέχει για την παγκόσμια οικονομία. 

Την ίδια στιγμή, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το «πολιτικό φλέρτ» του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει τριγμούς στη «συμμαχία της Δύσης».

Σε υψηλούς τόνους ήταν και η απάντηση που ήρθε από τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στην απειλή Τραμπ να
φορολογήσει τις εισαγωγές αυτοκινήτων από τη Γερμανία. «Νομίζω ότι το μεγαλύτερο εργοστάσιο της BMW βρίσκεται στις ΗΠΑ» είπε με νόημα ο κ. Γκάμπριελ.

«Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία θα βρεθεί προ εκπλήξεως, εάν τα εξαρτήματα που χρειάζεται και δεν παράγονται στις ΗΠΑ φτάνουν στη χώρα με φόρο 35%. Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα κάνει την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία πιο αδύναμη και κυρίως πιο ακριβή. Αναμένω να δω τι έχει να πει το αμερικανικό Κογκρέσο για όλα αυτά, ένα σώμα που αποτελείται από ανθρώπους που είναι αντίθετοι με τον Τραμπ» σημείωσε.

Ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται ήταν η απάντηση του Γκάμπριελ, όταν ρωτήθηκε τι θα μπορούσε να κάνει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, έτσι ώστε οι Γερμανοί να αγοράζουν περισσότερα αμερικανικά αυτοκίνητα: «Να φτιάξει καλύτερα αυτοκίνητα» σχολίασε λακωνικά.

Σκληρή ήταν η απάντηση Γκάμπριελ και στα σχόλια του Τραμπ για το προσφυγικό. «Η αύξηση του αριθμού των προσφύγων που φεύγουν από τη Μέση Ανατολή και ψάχνουν άσυλο στην Ευρώπη οφείλεται εν μέρει στους πολέμους που έκαναν οι ΗΠΑ στην περιοχή» υπογράμμισε, με τα «βέλη» του, ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, να «πλήττουν» και τον Μπαράκ Ομπάμα...

protothema.gr


D. Trump: Καταστροφική η μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίας - Θαυμάσιο το Brexit


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: