Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017

Μογκερίνι προς Τραμπ: Μην παρεμβαίνεις στην ΕΕ, είμαστε εδώ για να μείνουμε

Μήνυμα στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να μην «παρεμβαίνει» στις υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλε η επικεφαλής της κοινοτικής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Εμείς δεν παρεμβαίνουμε στα πολιτικά των Ηνωμένων Πολιτειών […] Και οι Ευρωπαίοι περιμένουν ότι η Αμερική δεν θα παρεμβαίνει στην ευρωπαϊκή πολιτική [σκηνή]», είπε η κ. Μογκερίνι κατά την πρώτη επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Τραμπ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εδώ για να μείνει», ξεκαθάρισε η κ. Μογκερίνι, προσθέτοντας πως οι κάτοικοι της Γηραιάς Ηπείρου πιστεύουν πως η Ε.Ε. προστατεύει και προωθεί τα συμφέροντά τους.

Το μήνυμα Μογκερίνι έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου ο κ. Τραμπ χαιρέτισε ως «σπουδαίο γεγονός» την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., προβλέποντας μάλιστα πως κι άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Λονδίνου.

Απαντώντας δε στη δέσμευση Τραμπ πως οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν την ταχύτερη δυνατή σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τη Βρετανία, η κ. Μογκερίνι υπενθύμισε πως έως ότου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit – που αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον δύο χρόνια – η Βρετανία παραμένει μέλος της Ένωσης και δεν δικαιούται να υπογράψει συμφωνίες με άλλες χώρες.

Εν τω μεταξύ, ο πιθανός υποψήφιος πρεσβευτής του κ. Τραμπ στην Ε.Ε., Τεντ Μάλοχ έχει παρομοιάσει την Ε.Ε. με τη Σοβιετική Ένωση.

Παράλληλα, η κ. Μογκερίνι δήλωσε πως στις συναντήσεις της στην αμερικανική πρωτεύουσα έλαβε διαβεβαιώσεις πως οι ΗΠΑ προτίθενται να εφαρμόσουν πλήρως την πολυμερή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, παρά το γεγονός ότι ο κ. Τραμπ την έχει αμφισβητήσει επανειλημμένα.

Πηγή: skai.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: