Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Η δημοκρατία έχει όρια αντοχής απέναντι στην απροκάλυπτη δημαγωγία!

Βlitzkrieg δημαγωγίας από την κυβέρνηση

Του Παντελή Καψή

Οι χθεσινές επιδόσεις της κυβέρνησης ήταν πράγματι εντυπωσιακές. Στην επικοινωνία βέβαια, όχι στην διαπραγμάτευση. Ένα πραγματικό Βlitzkrieg με τους υπουργούς να έχουν πιάσει στασίδι στα δελτία ειδήσεων προσπαθώντας να βαφτίσουν το κρέας ψάρι. Γνωρίζουν ότι για την πλειοψηφία της κοινής γνώμης, οι πρώτες εντυπώσεις είναι καθοριστικές. Με την αντιπολίτευση αιφνιδιασμένη και σε έναν απαράδεκτα παθητικό ρόλο λοιπόν, κυριάρχησαν επικοινωνιακά με μια εμφανώς από τα πριν σκηνοθετημένη επιχείρηση παραπλάνησης. Ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπαν ότι η τρόικα έκανε πίσω, ότι δεν απαιτούνται μέτρα λιτότητας και ότι για κάθε δημοσιονομική επιβάρυνση θα υπάρχει αντίστοιχη, ισόποση, ελάφρυνση. Παραμύθια για μικρά παιδιά.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση το μόνο που πέτυχε είναι ότι κέρδισε χρόνο. Με αυτή την έννοια φυσικά κέρδισε χρόνο και η οικονομία καθώς αποφύγαμε, σε αυτή την φάση, την ρήξη. Γιατί όμως χρειαζόταν χρόνο η κυβέρνηση; Επειδή η διαρροή καταθέσεων και η διόγκωση των κόκκινων δανείων την έπεισαν ότι η οικονομία δεν θα άντεχε άλλο την αβεβαιότητα. Αν δεν επέστρεφε η τρόικα οι αγορές θα θεωρούσαν την χώρα εκτός προγράμματος με ότι αυτό συνεπάγεται κυρίως για τις τράπεζες. Θα ήταν έτσι αναγκασμένη να πάει τώρα σε εκλογές που δεν το ήθελε.

Η εξαγορά χρόνου έγινε με δυο βασικές υποχωρήσεις έναντι του ΔΝΤ. Πρώτον ότι θα ψηφιστούν
από τώρα μέτρα έτσι ώστε να επιτευχθούν τα πλεονάσματα μετά το 2018. Δεύτερον και εξ ίσου σημαντικό, ότι ακόμα και αν αποδειχθεί ότι τελικά δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, η κυβέρνηση θα ψηφίσει την μείωση του αφορολόγητου και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς ως διαρθρωτικά μέτρα. Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο η κυβέρνηση πήρε ως αντάλλαγμα ένα είδος αντίστροφου κόφτη. Θα προσδιοριστούν δηλαδή από τώρα οι ισόποσες ελαφρύνσεις που θα δοθούν αν δεν επιβεβαιωθούν οι δημοσιονομικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Εννοείται ότι δεν συμφωνήθηκε ούτε για πόσα χρόνια θα απαιτηθούν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, ούτε η ποσοτική χαλάρωση ούτε βέβαια η ελάφρυνση του χρέους. Όλα αυτά θα αποτελέσουν το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης τις προσεχείς εβδομάδες. Είναι προφανές θετικό, για όσους πιστεύουμε στην Ευρώπη, ότι το παράθυρο για την επίτευξη συμφωνίας παραμένει ανοικτό. Είναι όμως εξ ίσου σημαντικό να έχουμε στο νου μας ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας και για την κυβέρνηση όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά. Μπορεί να υπογράψει τα πάντα, μπορεί όμως και να επιλέξει την σύγκρουση και τις εκλογές σε χρόνο εκλογικά πιο πρόσφορο. Η εμμονή της στο ψέμα, η άρνηση της να υιοθετήσει έναν στοιχειωδώς ρεαλιστικό πολιτικό λόγο, δικαιολογούν κάθε ανησυχία, όχι μόνο για την ικανότητά της να βγάλει την χώρα από την κρίση αλλά και για τις πραγματικές της προθέσεις. Η δημοκρατία έχει όρια αντοχής απέναντι στην απροκάλυπτη δημαγωγία!




Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: